Országos

   Olvasóink emlékeznek dr. Palla Gábor közgazdász, FÉBE tag nevére. 2005. augusztus 18-án a művelődési házban nyílt fotókiállítása, két évvel később a FÉBE nyolc Jászfényszaruról készült fotóiból képeslapot adott ki. Többször jótékonykodott: a helyi általános iskolás tanulókat jutalmazott jobb tanulmányi eredményért, pályázati tanulmány elkészítéséért.
   Az újság hasábjain gyerekkori visszaemlékezéséről is olvashattunk. Később nyaranta sok időt töltött a nagyszülőknél.
   A közelmúltban kedves és érdekes írást kaptam tőle „90 évnyi időutazás a Nagyapa és az Unoka” között címmel. Az alapszakmám szőlőtermesztő, így szívemhez igen közelállóírást most megosztom az olvasóinkkal:

   A Honvédelmi Minisztérium a 15/2013 rendelete szabályozza a miniszter és a Honvéd Vezérkar főnöke által alapítható és adományozható elismeréseket. A művészeti díjak között szerepel a kiemelkedő képzőművészeti tevékenység elismerésére Mednyánszky László-díj alapítása, melyet páros évben, május 21-én, a Honvédelem Napján adományoznak.
   A vírushelyzet miatt a miniszter állami és nemzeti ünnepünk alkalmából adta át Tamus Istvánnak – elszármazott fényszaruinak, aki Debrecenben él és tagja a Fényszaruiak Baráti Egyesületének – az állami kitüntetést.
   A kitüntetést tanúsító dr. Benkő Tibor miniszter által aláírt díszoklevélben szerepel: „Kiemelkedő képzőművészeti tevékenysége, több évtizedes alkotóművészeti, valamint pedagógusi munkássága, a szakmabeliek összefogása, a jelentős alkotók hagyatékának méltó gondozása elismeréséül” Mednyánszky László-díjat adományozott számára.
   Tamus Istvánnak – a FÉBE kezdeményezésére és szervezésében – 2005-ben a Város Napján alkotásaiból tárlat, 2018-ban – a FÉBE negyedszázados jubileumának napján – életmű kiállítás nyílt a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár kiállítótermeiben. Grafikáit, tollrajzait, rétkarcait, linómetszetteit és számos derűs akvarelljeit ismerhette meg a képzőművészetet szerető közönség.
Az olvasók nevében gratulálunk a kitüntetéshez, boldog nyugdíjas éveket, teli alkotómunkával kívánunk az elkövetkező évekre.                                                                                          Tóth Tibor

Fotó: Facebook illetve FÉBE archívum

1./ Tamus István kitüntetés
2./ Tamus István a 2005. május 1-i Város napon megnyílt kiállításon.
3./ Tamus István 2005 évi kiállítás képeiből
4./ Tamus István életmű kiállításán 2018. november 3-án, munkásságáról kiadott könyvét dedikálja Nagyné Kiss Mária alelnöknek
5./ Tamus István életmű kiállításon kiállított alkotásaiból néhány

 

A járványhelyzetre való tekintettel a megszokottnál szűkebb körben, de bensőséges keretek között augusztus 14-én átadták a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat díjait.
   A szolnoki megyeházán tartott ünnepi ülés keretében 44 személy és közösség részesült megyei szintű kitüntetésben. Az augusztus 20-ai állami ünneppel összekötött eseményen azokat díjazták, akik Jász-Nagykun-Szolnok megyében egyes szakterületen kiemelkedő teljesítményt nyújtottak.
   Mindig örömmel adunk hírt azon személyek sikereiről, akik Jászfényszarui gyökerekkel rendelkeznek, itt születtek, itt szerezték meg az alapokat az általános iskolában.
   A kitüntetettek listájában szerepel egy elszármazott fényszarui születésű személy, aki „Jász-Nagykun-Szolnok Megye Turisztikai Értéke” kitüntető címben: Nagyné Török Zsóka tiszafüredi fazekasműhelye részesült. Gratulálunk és további eredményes alkotómunkát kívánunk.
Tóth Tibor

Fotó: facebook

1./ A kitüntető cím átadása után Nagyné Török Zsóka fazekas népi iparművész, Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnökével és Borbás Zoltán alelnökkel.

Kiss Laszlo 2014 05 04 IX Jasz   Kiss László neve sok jászfényszarui és innen elszármazott amatőr versmondó és színjátszó számára ismerősen cseng. Nemzetközi-, hazai vers és prózamondó, versenyeken, valamint színjátszók fesztiválján találkoztunk vele, sokat ült a zsűribe, illetve vezette a grémiumot. Sok fényszarui versmondó és színjátszó kapott tőle személyes jó tanácsot, útmutatást a továbbfejlődéshez. Jászfényszarun az irodalom és színjátszás művelőit, barátait jól ismerte, sokszor volt városunkban az elmúlt két évtizedben. A kétévente megrendezendő Jász Fény Vers- és prózamondó találkozó első rendezvénye 1998. május 31-én jászfényszarui Jász Világtalálkozó részeként került megrendezésre, a zsűri elnöke Kiss László volt. Az ezt követő tíz alkalommal megrendezett rendezvény többségénél is a zsűriben foglalt helyet és elnöki tisztséget látott el.  Az idén megrendezendő XII. találkozón április 29-én már nem lehet jelen, mert 2019. december 29-én váratlanul elhunyt.

A Honvédelmi Minisztérium hamarosan az I. Világháború áldozatainak helyben eltemetett hősi áldozatok sírjainak rendbetételére pályázatot ír ki.
   Kérjük, a Polgármesteri Hivatal Projekt Irodájában Illés Péternél a következő elhunytak leszármazottjai jelentkezzenek, amennyiben a következő áldozatok sírjai még megtalálhatók, azonosíthatók.
   A felső temetőben: Szabó János (született: Jászfényszaru, 1892), Kis Imre (sz: Jászfényszaru, 1888), Gergi Vendel (sz: Jászberény, 1887), Farkas Ferenc (sz: Jászárokszállás, 1891), Czeglédi Nándor (sz: Jászfényszaru, 1886), Csorba Pál (sz: Jászfényszaru, 1896), az alsó temetőben: Vencel Dávid (sz: Jászfényszaru, 1887) valamennyien jászfényszarui lakosok voltak. Az adatokat a HM-től kaptuk.

Tóth Tibor