febe fejlec lekerekitett

egy közel 80 éve előadott operett szereplői

   A Városi Értéktár fotógyűjteményének egyik fényképe az 1941-ben előadott Kálmán Imre: Csárdáskirálynő nagyoperett szereplőit örökítette meg az utókor számára.
Kálmán Imre (Siófok 1882- Párizs 1953) legnépszerűbb operettje.  A zeneszerző 1914 tavaszán Leo Stein és Béla Jenbach szövegkönyvére kezdte el a komponálást, a világháború kitörése miatt nem folytatta egy éves szünet után 1915 novemberére készült el az operett. 

csardaskirályno 19410001

A bécsi bemutatóra a Johann Strauss színházban 1915. november 13-án került sor.
A magyar bemutatásra a szövegkönyvet Gábor Andor fordította le. Az előadás 1916. november 3-án került színpadra. A Csárdáskirálynő szerepét Kosáry Emmára kapta, a darab óriási sikert aratott.
Az operett elindult világhódító körútjára, 1917-ben már Szentpéterváron mutatták be, Sylvia címmel.
A szövegkönyvet 1954-ben Békeffi István és Kellér Dezső átírta, döntően nemi rendezői változtatással ma is ezt a változatott játsszák. Szinetár Miklós rendezésében 1971-ben NSZK-magyar-osztrák koprodukcióban operettfilm készült.


A világon nincs olyan perc, amikor valahol ne csendülne fel az előadásból egy népszerű melódia.
   A Jászfényszaru-i előadás szereplői:
A képen balról jobbra haladva az elsősorban: Kiss Ilona, Varga György, Andics Mimi, Dugonics György, Seres Ilona, Harangozó János, Harmath Rozália, Virasztek Sándor, Szalai Teréz, Dobák László, a második sorban: Lászlóvári József, Dajkó Imre, Molnár Sándor, Kőnig (Kuti) György.
   A hátérből ítélve a fotó a Kisiskolában készülhetett. Az iskola balszárnyában volt összenyitható két tanterem és az előadások egyik színhelye ez volt. Szüleimtől halottam, hogy az előadást a vasútállomás raktárelőtti magasított placcon is előadták a tanyai lakosság nagy örömére. 

                                                                                          Kép és szöveg: Tóth Tibor