febe fejlec lekerekitett

   „Isten áldja a tisztes ipart! Meghívó. A Jászfényszarui Rom. Kath. Legény Egylet 1938 április 17-én Husvétnapján és 20-án Szerdán  8 órai kezdettel a fiu iskola Nagytermében Jótékony célú Szinielőadást rendez, melyre kivülcimzett urat és k családját szeretettel meg hívja a RENDEZŐSÉG. Itt először! Zenés Énekes Vígjáték! Unatkozni nem lehet csak nevetni 3 órán át! Mindenkit szivesen várunk! I. ülőhely 80 fillér, II. ülőhely 60 fillér, III. ülőhely 40 fillér. Állóhely 30 Egyleti tagoknak 20 fillér.”  
  
A meghívót Tiszárovits Lajos szabómesternek (Tiszárovits Ilona édesapjának) címezték meg. A fiúiskola, vagyis a mai Kisiskola jobbszárnyának 2. és 3. osztályterme úgy volt kialakítva, hogy szükség esetén összenyitható legyen. Ez volt a nagyterem. A meghívó 2. oldalán olvasható, hogy az Darabont Lajos jászfényszarui nyomdájában készült.
   A darabot a meghívó szerint Cserháti Lajos írta. Vers: Barnász István. Zene: Sörös Béla. A részletes szereposztást a meghívó 3. oldala tartalmazza.
   A belépőjegy értékét mutatja, hogy az Eger Vármegyei politikai napilap ára 8 fillér volt. Az újság 1938. április 24-i számában Joó Gyula (Eger, Deák F. út 2.) hirdette saját termésű borát, 1 liter fehérbort 44-60 fillérért.  
   A képen nyilván a címszereplő Erzsike huszárkisasszony, vagyis Tiszárovits Ilona (1920–1998) és Kutassy főhadnagy Oldal Károly (1907–1986) látható.
    A fénykép hátlapján Oldal Károly írásával olvasható a dátum és a darab címe.
    A képet Csizmadia Bálintné Tiszárovits Zsuzsanna volt kolléganőmtől 1996-ban,
az eredeti meghívót a napokban a meghívó címzettjének unokájától, Tiszárovits Ilona leányától, Budapestről, Balogh Krisztinától kaptam, melyet ezúton köszönök.

Tóth Tibor

Fotók:

1./ Két szereplő a darabból
2./ A nyomdai meghívó 1.- 2. -3. oldala