febe fejlec lekerekitett

Január 06. - Vízkereszt napja vagy háromkirályok napja.
A farsang kezdetének napja

   Ez a nap zárja le a karácsonyi ünnepkört és megnyitja a farsang időszakát.
A keresztény egyház ekkor emlékezik meg Jézusnak a Jordán folyóban Keresztelő Szent János által való megkereszteléséről, innen ered az ünnep elnevezése is.
   Vízkereszt napján vízszentelést végeznek a templomban. A szentelt vízzel mindent meghintenek , ami kapcsolatban van az emberrel (házat, ólat, állatokat), egész évben használták pl. az újszülött fürdővizébe tették, az esküvőre induló párt hintették meg vele, fejfájást borogattak vele.
   A pap megszenteli a házakat, szentelt krétával felírják a háromkirályok nevének kezdőbetűjét (Gáspár, Menyhért, Boldizsár) és az évszámot az ajtóra, úgy hiszik, a felirat megvédi a házat a rontás ellen.
   Vízkereszt napján látta mega három király a Jézus születését jelző fényes csillagot, melyet követve jutottak el Betlehembe és ajándékokat vittek a kisdednek. Ennek emlékére terjedt el a háromkirályjárás a bibliai napkeleti bölcseket megszemélyesítő alakoskodók köszöntő, adománykérő szokása. Általában fiúk, férfiak játsszák el a bölcsek látogatásának történetét. A szereplők jellegzetes viselete a díszes süveg vagy korona és a valamilyen szerkezetre szerelt fényes csillag.