febe fejlec lekerekitett

   A Fényszaruiak Baráti Egyesületének férfi tagjai szeretettel köszöntik minden dédit, mamát, édesanyát, hölgyet és kis- és nagyleányt ezen a napon, fogadják szeretettel a történelmi visszatekintést, Márai Sándortól az idézetet és a 2007 és 2008 FÉBE báli színpad díszt, amely Görbéné Réz Enikő munkája.

   A nemzetközi nőnapot 1911-ben ünnepelték meg először, időpontja 1913-tól március 8. Magyarországon 1914-ben ünnepelték meg először a nőnapot, 1948-tól minden évben megtartották. 1977-től az ENSZ világnappá nyilvánította.
   A nőnap eredetileg a mai virágos, kedveskedős megemlékezéssel szemben munkásmozgalmi eredetű volt. Az elődök a nők egyenjogúságáért (bér és munkaidő), választójogáért harcoltak, melyek mára nagy részben teljesültek.
 
   Márai Sándor: Füveskönyvéből részlet: A nőkről általában
„Köszönet a nőknek. Köszönet neked, aki megszültél. És neked, aki a feleségem voltál. És neked, te harmadik, tizedik, ezredik, aki adtál egy mosolyt, gyöngédséget, egy meleg pillantást, az utcán, elmenőben, vigasztaltál, mikor magányos voltam, elringattál, mikor a haláltól féltem. Köszönet neked, mert szőke voltál. És neked, mert fehér voltál. És neked, mert a kezed szép volt. És neked, mert ostoba és jó voltál. És neked, mert okos és jókedvű voltál. És neked, mert türelmes és nagylelkű voltál. És neked, mert betakartad hajaddal arcomat, mikor megbuktam és rejtőzni akartam a világ elől, s neked, mert tested meleget adott testemnek, mikor fáztam az élet magányában. És neked, mert gyermeket szültél nekem. És neked, mert lefogod majd puha ujjakkal a szemem. És neked, mert kenyeret és bort adtál, mikor éhes és szomjas voltam. És neked, mert testedből a gyönyör sugárzott…”