febe fejlec lekerekitett

 febelogo copy 1 A Fényszaruiak Baráti Egyesülete 1993. október 30-án 51 taggal alakult meg, jelenleg 204 tagja és három önálló csoportja (Színházbajárók Baráti Köre, Kiss József Helytörténeti kutatócsoport, Szűcs Mihály Huszárbandérium) van. A csoportokban közel 200 fő azok száma, akik nem tagjai az egyesületnek.

   Az egyesületet a JNKSZ Megyei Bíróság 1999. január 21-i, majd a Szolnoki Törvényszék 2015. szeptember 23-i végzésével közhasznú szervezetként jegyezte be.
   Az egyesület közhasznú feladatköre alapszabályzata szerint tudományos tevékenységre, kutatásra, nevelésre, oktatásra, képességfejlesztésre, ismeretterjesztésre, kulturális tevékenységre, kulturális örökség megóvására, műemlékvédelemre, környezetvédelemre, terjed ki.

Az egyesület az elmúlt 29 évben programjaival nem csak tagjainak, hanem az érdeklődő jászfényszarui lakosoknak és azon túl is sokszínű és sokrétű lehetőséget teremtett a közös együttlétre, a tartalmas foglalatosságra.

   Az egyesületnek a 29 év alatt számos rendezvény megszervezésével hagyományt teremtett, mely az évente aktuális rendezvényekkel, programokkal egészül ki.
   Így:

- Az iskolai nyári táborok lebonyolításának, a helyi Vöröskereszt szervezet pályázatinak segítése;
- Huszárhagyományok fenntartásának biztosítása;
- Régi tárgyi emlékek megmentése, felújítása, újak létesítése;
- Önköltséges budapesti színházlátogatás, országjáró, és külföldi kirándulások igény szerinti szervezése;
- Ismeretterjesztő előadások tartása;
- A magyar történelem és a város múltjához kötődő (építmények, jogi és magánszemélyek) kerek évfordulók méltó megünneplése;
- Könyvek, kiadványok (érem, CD, képeslap) megjelentetése;
- A megalakulástól napjainkig a településsel kapcsolatos (tárgyi és írat) anyagokat, így a Kiss József (1924-1989) tanár, helytörténeti kutató irathagyatékát, a Béke Mg. Tsz. (megszűnt gazdasági egység) levéltárba nem került iratait és a lakosságtól kapott iratokat, az egyesület kezeli.
- Elhelyezésük, feldolgozásuk a Városi Értéktárba folyamatosan történik. (A fotók, értékes régi iratok digitalizálása is folyamatosan történik önkéntes és diák munkában.)
- Lehetőségeinkhez mérten anyagiakkal, szervező, adminisztrációs és pénzügyi feladatok ellátásával támogatjuk az önálló csoportok tevékenységét, programjaik megvalósulását;
- Felvállaltuk a településről elszármazottakkal való szervezett kapcsolattartást, település életében történő bevonásukat;
- Jászfényszaru Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2017. február 22-i ülésén hozott 57/2017.(II.22.) határozata alapján Jászfényszaru Város Önkormányzata és a Fényszaruiak Baráti Egyesülete – határozatlan időre – közművelődési megállapodást kötött;

Január – december: A www.febe.hu, a FÉBE és a Jászfényszaruiak Facebook oldalakon, a Mi újság Fényszarun? helyi havi lapban rendszeresen koordináljunk:

-          az elszármazott jászfényszaruiak írásainak megjelentetését;
-          az elszármazottokról szerzett jelentős információkat, kitüntetés stb.;
-          Zsámboki László elhunyt tagunk verseit hetente tesszük közzé;
-          gondozzuk az ANNO sorozatot, melyből régi ismereteket kapnak az érdeklődő olvasók;
-          gondozzuk az ’Értéktári érdekesség’ sorozatot, melyben régi, a településsel összefüggő dokumentumokat, leírásokat tesszünk közzé;
-          gondozzuk, a ’Mit rejt a Ládafia’ sorozatot, melyben a településről készült régi fotókat jelentettünk meg.
-          rendszeresen megemlékezzünk a településhez kötődő események, épületek, személyek kerek évfordulójáról írásban, a fontosabbakról egyéb módon is (konferencia, kiállatás, kiadvány).

Január 14. Budapesti Operettszínház – ’A mosoly országa’ operett előadást néztük meg 52 fővel.
Február – december: A Redemptio című kéthavonta megjelenő újságból 30 példányt vásárolunk meg tagjaink tájékoztatására.
Március 4. Együttműködési megállapodás aláírása Jászapátiak Baráti Egyesületével Jászapáti története c. könyvbemutató megvalósítására.
Március 27. 13 óra 30 perc A Rimóczi-kastély udvarán (BÉKE TSZ volt székházának udvarán) egy páfrányfenyőt ültettünk el a 1949-2020 között volt tsz. tagok dolgozók emlékére; a fát a FÉBE biztosította.
Március 27. 14 óra A volt mezőgazdasági termelőszövetkezeti dolgozók találkozójára a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár nagytermében, képek vetítése után, történetek, sztorik kerültek terítékre, majd vacsora és baráti beszélgetés zárta a 80 fős rendezvényt.
Március 29. ’Jászfényszaru mezőváros statisztikai leírása – 1867’ digitálisan megtalálható a FÉBE honlap értékek tárházában.
Március hóban Márkus Mária emléktáblájára közadakozásra felhívást hirdettünk meg.
Április 6. Budapesti Operettszínház – ’Anne Frank naplója’ / ’A képfaragó’ előadásokat tekintettük meg 52 fővel.
Április 8. József Attila Színház – ’Az imposztor’ előadást 32 fővel néztük meg.
Április 28. A XII. JÁSZ FÉNY vers- és prózamondó találkozón – térsége elődöntője került megrendezésre a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtárban. Együttműködő partner a FÉBE volt.
Április 29. Felhívás a jászsági írókhoz, költőkhöz – Jászsági Évkönyv által meghirdetett pályázat közététele eljuttatása a helyi amatőr költőkhöz.
Április 30. A hazatért jászfényszarui katonák emlékére emléktábla avatás a FÉBE Szűcs Mihály Huszárbandérium közreműködésével a II. vh. emlékműnél.
Április 30. A FÉBE Szűcs Mihály Huszárbandérium ünnepi állománygyűlésének negyedszázados jubileumi ünnepsége a Royal Kaszinó étteremben, 120 részvételével.
Május 7. 14 óra 30 perc Az Óvárosháza falán lévő Redemptio emléktáblánál megemlékezést tartott Kiss Dávid Sándor FÉBE alelnök, és koszorút helyezett el az egyesület.
Május 27. 16 óra 30 perc Közgyűlés a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár földszinti klubtermében.
Június 11. A jászfényszarui huszárok tisztelegtek Budapesten a Petőfi család felújított síremlékénél.
Június 11. A jászkiséri Csete Balázs Honismereti Szakkör a jászsági Honismereti szakkörök találkozóját szervezete meg abból az alkalomból, hogy Győri János (1922–2008), a szakkör alapítója 100 éve született. Az ünnepségre a Csete Balázs Általános Iskola aulájában került sor, mely intézményben az alapító 1955-től 27 tanéven át tanított. A rendezvényen a FÉBE képviseltette magát és egy szivarfát vitt ajándékba, hogy emlékfaként ültessék el Győri János tiszteletére.
Június 17. A Tepke-kilátó pályázat nyertesének – dr. Palla Gábor és FÉBE pályázata, a „Legkirándulósabb család” címet elnyert családnak ajánlott fel ötvenezer Ft-ot, különleges pezsgő és egy ebéd árának – díjak átadása a Rk. templomban a tanévzáró szentmise után.
Június 24-26. Jászok Világtalálkozója Jánoshidán, melyen FÉBE-tagok nagyszámban vettek részt.
Július 14-16. A FÉBE két fővel képviseltette magát a kiskunhalasi három napos országos konferencián, melyen a Város- és Faluvédők szervezetei vettek részt.
Augusztus 5-6. A MÉE 52. Vándorgyűlése Jászfényszarun. A Magyar Éremgyűjtők Egyesülete (MÉE) országos rendezvényét, 52. Vándorgyűlését augusztus 5-6-án, Jászfényszarun tartotta. A rendezvény részben FÉBE közreműködésével került megvalósításra.
Augusztus 20. XI. Kemence ünnepe – Czibolya Éva helyi énekes, a táncdalfesztivál anno felfedezettje és különdíjasa, Ballasa Levente énekes-színész, mindketten Szabó Krisztina tanár, énekművész jelenlegi, illetve volt tanítványai egymást váltva énekeltek. A műsort követően feltétekkel fogyasztottuk el az udvari kemencében sült kenyeret.
Augusztus 28. FÉBE-kirándulás 55 fővel – őseink nyomában – Kiskunfélegyháza – Mórahalom – Kiskundorozsma,
Szeptember 2. A Jász Múzeumban az intézmény szervezésében 70 – 80 évesek a múzeummal együtt dolgozó személyek köszöntése, köztük a FÉBE elnökét is.
Szeptember 3. Húszéves a Tanítók emlékműve és ötvenéves a Nagyiskola megemlékező ünnepség, Márkus Mária, Jászfényszaru első okleveles óvónőjének emléktáblájának avatása közadakozásból. Az emlékmű költségét 50-50 %-ban a FÉBE és a Jászfényszaruért Alapítvány fedezte. Kulturális örökség.
Szeptember 3. A Kisiskola falán kihelyezett fotó-posztereket a művelődési ház készítette el, de a fotóanyag, a FÉBE által gyűjtött Városi Értéktár archívumából valók.
Szeptember 10. Pusztamonostor Falunap rendezvénynek a FÉBE pályázati együttműködési partnere volt.
Szeptember 30. József Attila színház – Made in Hungária előadást 32 fővel néztük meg.
Október 8. FÉBE-kirándulása Budapestre – 54 fő Magyar Állami Operaház – Néprajzi Múzeum – Magyar Zene Háza – Unicum gyár – Gül Baba türbe látogatással.
Október 12-13. XII. Jászkunság kutatása konferencia Jászberény, két FÉBE tagunk dr. Langó Péter és dr. Selmeczi László tartott prezentációs előadást.
Október hónap Pályázati felhívás meghirdetése – A helyi általános iskolai 7. és 8. osztályos tanulóinak családfa készítésre
Október hónapban a FÉBE által két emlékfa, a Jászfényszaruért Alapítvány által egy emlékfa kapott tájékoztató 40 x60 cm márványtáblát. Természeti örökség.
Október hónapban Seress család sírjának felújítása befejeződött. Kulturális örökség.
November 4. József Attila Színház – Valami bűzlik előadást 32 fővel néztük meg.
November 13. A Gödöllői Királyi-kastély lovagtermében 21 fővel néztük meg az ABBA SHOW-t.
December 2. Budapesti Operettszínház – Hegedűs a háztetőn előadást 52 fővel néztük meg.
December 9. József Attila Színház – Régi módi történet előadást 32 fővel néztük meg.
December 14. Jászsági Évkönyv bemutatója a Természettudományi Múzeum kamara-termében, melyen Ézsiás László FÉBE-tag versek elmondásával szerepelt, Honvágy című verse bekerült a jubileumi évkönyvbe.
December 16. Németh Balázs doktorandusz ismeretterjesztő előadása Rimóczi-kastélyban.
December 28. Óévbúcsúztató zenés est a művelődési házban – Tabáni Istvánnal.
December hónapban Országos pályázati felhívást tettünk közzé a Ráday Mihály Város- és Faluvédő Szövetség által meghirdetett „Fiatalok az épített és természeti környezet védelméért” 8 – 18 éves fiatalok részére. Kulturális örökség.

A FÉBE-nek az elmúlt több mint 29 év alatt kialakult tevékenységi köreihez, kapcsolat rendszerei (elszármazottakkal, intézményekkel, és neves személyekkel) jött létre.
Az egyesületünk továbbra is működteti www.febe.hu honlapját, melyen Jászfényszaru és a Jászság, a Jászok Egyesületének országos eseményeit is népszerűsítjük ugyan így a közösségi oldalán is.

A tagsági viszonyhoz kapcsolódva 24 főt köszöntünk kerekévfordulós születésnapján (60-70-75-80-85-90-95). 4 fő kapta meg a 10 éves tagsággal, 6 fő a 20 éves tagsággal járó emlékérmet illetve bronzkitűzőt. Negyedszázados tagsága kapcsán díszoklevélben részesült 18 fő. Ezáltal megköszönjük az egyesületben végzett munkájukat, a szervezethez való tartozásukat, anyagi támogatásukat.

Az évfolyamán 3 főtől örökre búcsúztunk, minden esetben egy görög koszorút helyeztünk el volt tagunk sírján.
Az évfolyamán 2 fő kérte tagfelvételét.

A FÉBÉ-nek 1993-tól jelentős településtörténeti, rendezvénytörténeti fotó gyűjteménye van (kb. 16.000 db), évente 18 db nagyított képből egy-egy tablót állítunk össze munkákból, amely remek kiállítási anyag.

A településen már csak az önkormányzat és a FÉBE tagja LEADER térségi egyesületnek, ennek éves tagdíja 25.000.- Ft, a HUNGÁRI NOSZTRA Ráday Mihály Város és Faluvédők Szövetségének 5000,- Ft éves tagdíj, a Jászok Egyesületének 5000,- Ft az éves tagdíj, Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetségnek 10.000,- Ft, ez összesen 45.000,- Ft.

A Városi Értéktár kedd és csütörtöki napokon 13 és 17 óra között áll a nyilvánosság rendelkezésére. Előzetes egyeztetés alapján más időpontokban is csoportos látogatás esetén (legalább 5 fő) fogadjuk a látogatókat, kutatókat. Az értéktár augusztus 1-től felújítás miatt zárva van.

A Városi Értéktár tárgyaló termében civil közösségeknek (15-20 fő) üléseik megtartására lehetőséget biztosítunk, ebben a helységben tartjuk a FÉBE elnökségi üléseit, megbeszéléseket.  

A FÉBE alelnöke dr. Kiss Dávid Sándor egyetemi docens, az évfolyamán folyamatosan gondozza a www.kozterkep.hu honlapot, melyre Jászfényszaru köztéri alkotásai az országos közösségi adatbázisába kerültek feltöltésre.

Jászfényszaru tanyavilágának megörökítésére dr. Kiss Dávid Sándor az évfolyamán folytatta gyűjtő és kutató munkáját. Sok tanyán elő idős emberekkel folytatott beszélgetéseket. A kutatás több évig eltarthat, az eredménye egy kiadvány lehet.

A FÉBE 2016. december 1-jével indította be felújított facebook oldalát, amely az elmúlt évben-tartalmában, színvonalában sokat javult, a látogatósága jelentősen nőtt.

A Fényszaruiak Baráti Egyesületet kedvelők privát csoportját is létrehoztuk a Facebook-on.

Többségében a FÉBE budapesti tagjai látogatják a Jászok Egyesülete általszervezett ősztől tavaszig neves előadók által tartott érdekes és értékes előadásokat; állandó kapcsolattartó Tamus Béla elnökségi tag.

Tamus Béla elnökségi tagunk az évfolyamán hét esetben képviselte egyesületünket Budapesten országos szintű környezetvédelemmel foglalkozó konferenciákon.
Folyamatosan gyűjtjük a lakosságtól a településsel kapcsolatos régi fotókat, iratokat, dokumentumokat. Aki nem akarja elajándékozni azokat, úgy a dokumentumokat digitalizálás után visszaadjuk. A helyi lapban a hónap értéktári érdekessége rovatot elindítottunk és gondozzuk.
A FÉBE a település lakosai és az innen elkerültek körében rendszeresen gyűjt előfizetőket a Jász Múzeum által kiadott könyvekre, illetve terjeszti a Redemptio újságot.

A FÉBE az elszármazottakkal, intézményekkel, szervezetekkel szoros kapcsolatot tart, amely igen időigényes, de a város szempontjából gyümölcsöző.

Jászfényszaru, 2023. január 19.


                                                                                           Tóth Tibor
                                                                                        a FÉBE elnöke