febe fejlec lekerekitett

  A Jász Múzeumban november 11-én a múzeum barátok körében nyílt meg az intézmény időszaki kiállítása. A kiállítás közösen valósult meg a Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltárával. A kiállítás fotó anyagát a levéltár biztosította. A korabeli tárgyakat melyek a 1970 évek végét 1980 évek elejét idézték Nagy István magán gyűjtő, és más személyek, valamint a múzeum gyűjteményeiből került ki.
   A kiállítás címe is komplexitást mutat: „A történelem kereke fordult egyet – Településfejlesztés és átalakuló életmód a 20. század második felében” A megyei levéltár 14 tematikusan összeállított fotótablója (100X150 cm) egyenként 9-14 képkockát tartalmaz a képek nagysága alapján. A tabló másik érdekesége, hogy középen a témakör értelmezését szövegesen (15-20 sorban) összegezték, különösen azoknak nyújt ez nagysegítséget, akik nem éltek abban a korszakban.

   A képek 1984-ben a Hazafias Népfront (tömegmozgalom 1954-1990 között) által meghirdetett országfényképezési felhívására készültek. A cél az volt, hogy megörökítsék a szocialista rendszer négy évtizedének eredményeit. A községekben, városokban hivatásos és amatőr fényképészek egyaránt megörökítették a házakat, utcákat, tereket, intézményeket, üzemeket. A képek végül sehol nem kerültek kiállításra, azonmban megmaradtak az utókor részére és most dokumentálja e korszakot. A képeken az akkor élők mindennapjaiba, életmódjába is bepillantást engednek.
   A 14 tablón a képek a megye településeinek egyrészét arányosan reprezentálja, annál is inkább mivel a kiállítás fotóanyaga úgy készült, hogy a megye más városaiban – vándor kiállításként – is bemutatható legyen.
   Az időszaki kiállítás L alakú folyosójának elején korabeli eredeti (Hűtőgépgyár Nyomdájában készült) 12 db nagyplakát látható, amely döntően jászberényi eseményekhez kapcsolódik. A folyosó hosszabbik részén helyezték el a fotó tablók között néhány asztalra helyett vagy saját lábakon álló retro tárgyak egészítették ki a képi világot. A belső helységben a kiállítás rendezők (a levéltár és múzeum munkatársai) Nagy István magángyűjtő tárgyaival nyolcvanas évek elejére jellemző nappali szobát jelenítettek meg. A tárgyi kiegészítés tette teljessé és érdekessé a fotókiállítást.
   A tárlatot a közönség figyelmébe Csönge Attila levéltáriigazgató ajánlotta. A megnyitót a Portelkei népzenészek citera, köcsögduda és tangoharmonika játéka színesítette. A kiállítás 2022. február 25-ig megtekinthető.
  A kiállítást minden korosztálynak jó szívvel ajánlom, az idősebbek nosztalgiázhatnak, a fiatalok pedig hitelesen ismerhetik meg a közzel, négy évtizeddel ezelőtti képi és tárgyi világot.
Szöveg és kép: Tóth Tibor

 

Fotó: A kiállítás retro része – nappali szoba részlet