febe fejlec lekerekitett

Bethlemes kép 1982 jóEgy igen értékes és ritka képet kapott a Városi Értéktár Langó Károlyné Zsámboki Saroltától.
  A betlehemezés a legismertebb és legelterjedtebb karácsonyi népszokások közé tartozik. A paraszti betlehemezés középpontjában a betlehemi pásztorok párbeszédes, énekes játéka áll. A karácsonyt megelőzően járták illetve járják a betlehemezést.
  1982 decemberében öt jóbarát úgy gondolta, fiatalkorukat felidézve néhány további jóbarátot felkeresve betlehemezésre összeállnak. Tervüket titokban tartották, mindenki vállalt feladatokat, hogy minden rendelkezésre álljon. Így sofőröktől kéretek meleg bundakabátot, melyeket kifordították. A boltban dolgozó kötelet biztosított, míg volt, aki a botokat készítette el. Kucsma sapkát is gyűjtöttek, illetve elkészül fából a betlehemi templom is.

  A Pálma presszóban (melyet akkor Palócz Imréné Rózsa Piroska vezetett) (a mai Flamingó) gyülekeztek itt öltöztek át és indultak útnak. Luda László (Bajcsy-Zs. út 2.) kopogtattak be elsőként, mivel a pásztorok közül hárman a volt KTSZ dolgozói voltak. Kellő fellépés után engedték be Őket, mivel a vattabajusz és szakál, a sapka az arc nagyrészét eltakarta, a hangjuk némi elváltoztatásával a házi gazda nem ismerte fel őket. A következő hely Kubala Antal (Madách út) lakása volt, személyüket itt sem fedezték fel a háziak. Berze Imre (Szent István út 6.) sem nagy lelkesedéssel fogadta őket, de némi vendéglátásban részesültek. Tovább mentek a Móricz Zsigmond úton lakó Zólyomi Imre ABC vezetőjéhez, ugyan nem derült ki hogy valaki súgott-e a ház urának, de itt kedvesen fogadták őket, végül még pezsgőbontásra is sorkerült. Visszamentek a kiinduló helyükre és átöltözés után még a presszóban is megünnepelték a sikeres estét. Másnap ki-ki a volt munkatársánál érdeklődött, hogy voltak-e betlehemesek náluk, volt, aki nem jól emlékezett rá. Később aztán leleplezték magukat.
  A fentieket az öt jó barát közül még ma is elő Kővágó János mesélte el. A cikkel egyben emlékezzünk Nagy Istvánra, Langó Józsefre, Langó Károlyra és Palócz Imrére. Kővágó Jánosnak pedig további jó egészséget kívánunk.  
Tóth Tibor

Fotó: Városi Értéktár gyűjteményéből
          A képen láthatók: Balról jobbra Langó Károly, Palócz Imre, Nagy István, Kővágó János,
          előttük a földön elnyújtózkodva Langó József