febe fejlec lekerekitett

 Ézsiás Máté 6 évesen szüleivel SZM emlékezés 1998 10 04  Lapunk márciusi számában jeleztük 22 év után a nagyszabású jászfényszarui Orvosok emléktáblájának avatása kapcsán szervezett Orvostalálkozó után az akkor még gyermek mára orvost megkeresve érdeklődünk hogyan alakul orvosi pályád, mit a legfiatalabb nemzedék egyikének.
Névjegy: Ézsiás Máté, 1992-ben született Ézsiás Vencel és Bognár Ildikó gyermekeként, testvérei Levente és Luca. 2011-ben a gödöllői Premontrei Szent Norbert Gimnáziumban érettségizett, 2017-ben a Semmelweis Egyetemen szerzett általános orvosi diplomát, 2022-ben az aneszteziológia és intenzív terápia szakorvosa lett. Jelenleg a budapesti ÉPC-Honvédkórházban dolgozik szerződéses katonai állományú orvos tisztként. A kórházi munka mellett kiemelhető orvostanhallgatók egyetemi oktatásával, mentőzéssel, külföldi misszióval és határvédelmi feladatokkal töltött ideje.  Budapesten élnek friss házasként, feleségével Annával aki klinikai kutatási monitorként dolgozik.

Milyen fényszarui emlékre, eseményre gondolsz vissza szívesen?
  Az egész gyerekkorom minden csupa pozitív eseményével oda köthető. Amikor még gyermeki fejjel végtelennek tűntek a nyarak és fehérek voltak a telek. Rengeteget bandáztunk a barátokkal, számtalanszor körbebicikliztük-bóklásztuk a várost és nevezetesebb pontjait. Minden lehetséges plusz órára beiratkoztam, amire időm volt, zenélni, táncolni, drámakörre. Utólag visszagondolva jól eső érzés, hogy ennyi minden kipróbálására volt lehetőségünk. A nyári szervezésű táborokból sem volt hiány, – ­mese- vagy honismereti, amit például itt említhetnék, és sok élmény származik onnan.  Jelentős és szerves részét tette ki életemnek a lovaglás. Több bandériumi gyakorláson, közös tereplovagláson vettünk részt, de sokszor édesapámmal csak ketten kerültünk egyet a város határában. Na és persze megannyi huszár programon is megjelentünk, csak hogy egyet említsünk, a tavaszi hadjárat rendezvénysorozat kiinduló pontja Jászfényszaru volt. Helyi bálok, rendezvények, horgászat, tóban fürdőzés. Szóval elég sokáig lehetne sorolni.
Hogyan kötődsz napjainkban városunkhoz?
 Ézsiás Máté FÉBE Képzőművészeti Napok foglalkozásán 2000 07 11 Minden hónapban egyszer-kétszer meglátogatjuk szüleim és öcsém, akik még ott élnek. Ilyenkor ők kicsit mindig mesélnek helyi történésekről, hírekről is. Bármerre járok Jászfényszarun gyakran eszembe jut és nosztalgikus érzésem lesz attól, hogy hol mi volt régen, mi nézett ki máshogy. Nagyon sokat változott és gyönyörű város lett belőle. Különösképpen jó adottságnak tartom a város biciklis útjait, melyeket próbáltam személyesen is és biztosan sokat használnánk, ha ott élnénk. Idén szűk körű polgári esküvőnket is Jászfényszarun tartottuk. A család egy része várhatóan időtlen időkig oda lesz köthető és emiatt mi is állandó látogatói maradunk a városnak.
Szakterületednek megfelelően milyen egészségügyi tanácsokkal látnád el olvasóinkat?
Akár műtéti érzéstelenítésen, akár intenzív osztályos kezelésen áteső betegek esetén az elkerülhető betegfaktorokból a leggyakoribb és legtöbb szövődményt a rendszeres dohányzás és a súlyos elhízás okozza, valamint a nem, vagy csak részben kezelt alapbetegségeket is itt említeném (gyógyszerelés, orvosi javaslatok, rendszeres kontroll mellőzése). Ezek a betegek a normál esetben amúgy rendkívül biztonságos anesztézia során, és egy esetleges intenzív osztályos kezelés kapcsán is fokozottan számíthatnak szövődményekre és rosszabb kimenetelre.
  Köszönöm Máténak, hogy megosztotta velünk gondolatait, én büszke vagyok rá nem csak azért, hogy anyai ágon közös vér is csörgedezik éreinkben. Minden elismerésem és köszönetem valamennyi orvosnak, akik a gyógyításra esküdtek fel és segítségünkre vannak betegségeink során.
  Az Orvostalálkozó másképpen rovatunkat dr. Barna Anitával (1965) április hónapban indítottuk és a legfiatalabb orvosaink egyikével, dr. Ézsiás Mátéval (1992) zárjuk. Az eltelt hónapok alatt nyolc orvost mutattunk be, szinte valamennyi szakterület érintett volt. Sok hasznos és megszívlelendő tanácsot kaptunk, most már rajtunk olvasókon múlik, mit fogadunk és teszünk meg egészségünk érdekében.
Tóth TiborÉzsiás Máté beöltözve 2023

Fotó:

1./ Szüleivel 1998. október 4-én a Szent Kereszt (felső) temetőben Szűcs Mihályra emlékező rendezvényen készült Fotó: Tóth Tibor
2./ Dr. Ézsiás Máté 2023 munkába álláskor