febe fejlec lekerekitett

FÉBE fotó kiállítás 1 A FÉBE kezdetektől, úgy határozott, hogy egy 70 x100 cm tablón 18 nagyított 13x18 cm képeket helyez el a legjelentősebb éves rendezvényeinek dokumentálására.
  Ezek nem művészi fotók, ha (egy-kettő) akad is köztük, inkább dokumentáló fényképek. A jubileumi évekről 20 és 25 éves ünnepségekről külön tablók készültek. A kedves közönség időrendi sorrendben a színpad bal oldalától haladva 32 tablót nézhet meg 578 képpel. A sor erején még fiatalok voltunk a vége felé már a kor is látszik, kin jobban kin kevésbe.

  A tárgy évi 2023-as tabló 2024 elején készül el, hiszen a mai illetve a december 29 Óévbúcsúztató képei is felkerülnek majd rá.
  További 3 tabló összesíti az egyesület kitüntetésében részesültek neveit ABC sorrendben és kitüntetési fajtánként csoportosítva.
  1996-tól, ill. 1998-tól Elismerő Oklevélben 18 közösség és 153 fő részesült, Kitüntető Plakettet 11 közösség és 81 személy kapott, Ezüst kitűzőt 25 személy érdemelte ki, Egyesület Örökös Tagja címet 11 fő, Egyesület Tiszteletbeli Tag címet 6 főnek adományoztunk.   
  Összesen 29 közösséget és 276 főt tüntetünk ki, akiknek neve olvasható a három tablón.
  Az egyesületnek fotóalbumokba rendezve időrendi sorrendben a 30 évről további közel 19.000 db képe van az archívumban. Kezdetben 9x13 majd 10x15 nagyságú papírképek készültek. Bízunk benne ezek is olyan időállók lesznek, mint a 100 évvel ezelőtt készült fényképek.
FÉBE fotó kiállítás 2 Végül, hogy kik készítették a képeket ma már nehezen megállapítható, de Tamus Angéla, Glonczi Rudolf, Pál Alíz és talán „néhányat” én is elkövettem, köszönet érte.
  A tablók grafikai munkáit kezdetektől Harmathné Boros Mária munkáját dicséri.
  Kutatók tudják, semmi nem örökérvényű. Az IKEÁ-tól vásárolt keretek gyártását ebben a méretben 15 évvel ezelőtt beszüntették, másméret nem illet volna, a képbe. Így Lajkó Sándor asztalosmester segítségével a továbbiakban az előzőkhez illeszkedő méretben azonos fakerettel oldottuk meg a problémát, köszönetérte.
  Felvetődhet, miért pont én nyitottam meg ezt a kiállítás, mivel a válogatást a sok ezer képből évente én végeztem „jól vagy rosszul”, így úgy gondoltam a képekért nekem kell a felelősséget vállalni.
  Kérem, ha idejük engedi, nézzék meg a fotó-dokumentum kiállítást.
  A helyben élők előnyben vannak, mert még jó ideig más alkalmakkor is felidézhetik emlékeiket a képek láttán.
Tóth Tibor