febe fejlec lekerekitett

 Bordásné Katinka versel A Jászberény és Vidéke a Jászberényben kiadott vegyes tartalmú hetilap – 120 évvel ezelőtti számaiban olvashatjuk.
   1904. február 7-én a 6. oldalon olvashatjuk: „– Bál Jászfényszarun. A farsangi mulatozásból, Carnevál vigadozásából a jászfényszarui iparosok is ki akarják venni az őket illető részt, mert értesülésünk szerint folyó hó 6-án a Kaszinó összes termeiben (a mai 1926-ban megépült vendéglő helyén állt a cikkben leírt régi épület) jótékonyczélu táncmulatságot rendeznek. A szétküldött meghivók szerint személyjegy: 1 kor. családjegy: 2 korona.”
   1904. február 14-én az 5. oldalon olvashatjuk: „– A bál után. A jászfényszarui róm. kath. kör mult hó vége felé tartotta meg szokásos farsangi tánczestélyét a Kaszinó vendéglő összes termében. Ez alkalommal összes jövedelem 202 korona volt, mely összegből mindenféle kiadást leszámítva, a kör könyvtára javára tiszta jövedelemképen maradt: 26 (azaz huszonhat) korona és 40 fillér.”
   A második cikkben szerepel a szokásos farsangi tánczestély így biztos ezt megelőzően is tartottak bálokat településünkön.

  Táncverseny zsűrije A két világháború között a húszas évek közepétől még egy megfelelő nagyságú kocsma épült, amely a község tulajdonában ált, a mai Rózsa tér keleti oldalán. Az üzemeltetője Kovács Sándor volt, ez 1953-ban bezárt. A Kaszinó mellett ez az épület is alkalmas volt bálok megtartására. A községi bált, az iparosbált, melyek a legrangosabb bálok voltak a kaszinóban rendezték. A különböző egyleti bálok katolikus leány- és legényegylet, a gazdakör, a béresek bálja inkább az alsó kocsmában tartatott. A helységet üzemeltetők is rendeztek bálokat, táncmulatságot. A bálok egyrészét akkor is jótékonysági céllal rendezték, a tiszta bevételt közösségi célra ajánlották fel. A helységek nagysága sem tette lehetővé, hogy vacsorával egybekötött bálokat szervezzenek. Később az új Kaszinó felépítésével 1926-tól nagyobb helység ált rendelkezésre, a községi és iparos bálon már asztalt is tettek be. A bálokban helyi cigányzenekarok zenéltek, lehetett nótákat rendelni.
 Tombolát árusító fiatalok  A II. világháború után, az ország újjáépítésé, a megváltozott társadalmi környezetben, civilközösségek felszámolásával a régi szokások megszűntek, elhaltak. Az ötvenes években a kisiparosok számának radikálisan csökkent, de Vegyesipari KTSZ-ben dolgozó iparosok tovább vitték a hagyományt. Néhány fent maradt meghívó szerint 1958 és 1959-ben is megrendezték az iparos bált ekkor már a mai Iparcikk Kisáruház nagytermében tartották.
   A 60-as évektől már nem elsősorban a farsanghoz kötődtek a táncos rendezvények. Az új főleg ifjúsági közösségek szűkebb körű táncos rendezvényeket rendeztek (szüreti, cigány, szilveszteri, farsangi bálok). Sorra alakultak a helyi rockzenekarok így hátérbe szorultak a korábbi cigányzenekarok az ilyen eseményeken. Jöttek vendég zenekarok először többségében amatőr együttesek, majd ezekből a legjobbak hivatásos zenekarrá váltak. Az előzene varázsa jó darabig eltartott.
   Idővel az előzenét a lemezlovasok, diszkósok váltották fel, a fény, hang és a látványé lett a főszerep a zene mellett.
   A bálok sorában legtovább a búcsút követő hétfői cigány bál megtartása tartott.
   A Petőfi Sándor Művelődési Ház vezetése – az önkormányzat egyetértésével – 1992. december közepén egy budapesti kft.-vel ötéves szerződést kötött a hétvégeken, pénteken és szombaton diszkó üzemeltetésére. A lakosság véleményét is figyelembe véve az ötéves szerződés nem került meghosszabbításra. Összességében az öt év alatt a város fiataljai helyben minőségi szórakozást kaptak, sok sztárt megismerhettek, és biztos az idő múlása minden emléket megszépít. A nagyterem átalakítása a diszkó kapcsán jót tett éppen az újjáélesztett bálok nagyobb létszám befogadását nagyban lehetővé tette.
 Asztaltársaság 1  A legújabb kori műsorral, étkezéssel összekötött jótékonysági célú bált a FÉBE szervezte meg 30 évvel ezelőtt 1994. március 14-én. Az alkalomra ált össze 17 év után a GOLF- együttes, de zenélt a FITT-együttes is. A rendezvény fővédnöke a jászfényszarui születésű Zsámboki Sándor FM főosztályvezetője volt. A műsorban felléptek: Koltay József, Szabó Krisztina, Bordásné Kovács Katalin, Jáger János. Táncversenyre és tombolasorsolásra is sor került. Az est nettó bevétele 73.300 Ft lett, ezt a Jászfényszaruért Alapítvány megalapításához szükséges 100.000 Ft törzstőkéjéhez használtuk fel. Az első FÉBE bált még 24 követte.
   A rendezvény példaként, mintaként szolgált a további bálok elindításához. Két évelteltével útjára indult és mai napig tart az iskolai jótékonysági bál. Az elmúlt harminc évben rendeztek a fehérbot napalkalmából jótékonysági estet, FRBE-, horgász-, sport-, vadász-, lovas- batyus- Erzsébet-Katalin- maszkabálokat többségében a művelődési házban, kisebb létszám esetén a Kaszinó étteremben.
   Biztos vagyok benne a következő 30 évben is változnak majd a báli szokások, de a tartalmas, színvonalas szórakozásra a következő nemzedékeknek is szüksége lesz.
Tóth Tibor

Fotó: FÉBE archívum (Tamus Angéla)

  1. Bordásné Kovács Katalin verset mond
  2. A táncverseny zsűrije balról jobbra Győri Ernő, Szabó Krisztina, Kovács Andrásné (elnök), Nagyné Kiss Mária, Rékasi Károly
  3. Tombolát árusító fiatalok balról jobbra Berze Éva, Nagy Sándor, Nádudvari Fatima, Mészáros Zsuzsanna
  4. Asztaltársaság beszélget balról jobbra Kovács László, Győrimé dr. Czeglédi Márta, Kovács Lászlóné, Nagyné Kiss Mária