PostHeaderIcon Köszöntjük weblapunkon

PostHeaderIcon Színházi szervezés

            Tájékoztatjuk, hogy a FÉBE Színházbajárók Baráti Köre szervezésében 2017. április 1-jén (szombat) délelőtt 8 óra 30 perckor Jászberényből induló 9 órakor Jászfényszarun Városháza előtti gyülekezéssel kifelé haladvaHatvanon át, indulunk különjárati autóbusszal Budapestre Erkel színházba (1087. Budapest, II. János Pál pápa tér 30.) Vajdahunyad bérlet – 3. előadás ifj. Johann Strauss: A cigánybáró nagyoperett három felvonásban, magyar nyelven, magyar felirattal megnézni.

 

PostHeaderIcon Jász Múzeumi előadás

jaszkurt vagy lehel kurtje eloadas 2017

 

PostHeaderIcon Redemptio újság Jászfényszarui terjesztése

redemptio ujsag 2017 1

   A lap megjelentetését az elmúlt 23 évben a Jász Múzeumért Alapítvány vállalta fel, Hortiné dr. Bathó Edit Jász Múzeum igazgatója, a FÉBE Tiszteletbeli tagja, a Redemptio lap alapítója és felelős szerkesztőjének áldozatos tevékenységének köszönhetően. A több mint két évtized alatt az újság megjelenésében és tartalmában jelentősen fejlődött. 2006-tól 24 oldalon, jelenleg 28 vagy ettől is több oldalon színes kiadásban két havonként 1000 példányban jelenik meg.
   A 2017 évi kiadáshoz, a rendszeres megjelenéshez az előfizetők és az újságot megvásárlók 300,- Ft-tal példányonként járulhatnak hozzá.
   A Fényszaruiak Baráti Egyesülete megalakulásától felkarolta, bonyolítja az újság Jászfényszarun a lakosság és az elszármazottak körében való terjesztését. Havi 40 példány értékesítését végezzük.
   A XXIV. évfolyam 1. februári 36 oldalas számából egy kis ízelítő: valki Zytás István magyar királyi főhadnagy visszaemlékezései az 1929 és 1937 közötti jászberényi szolgálati éveire; A jász Donáth; Határjelek a Jászságban; A jászok világa Budapesten; Búcsú Bedőné Bakki Katalin karnagytól; JÁSZSÁGI FESTŐK – A „Festők lakomája”; JÁSZ-KUN KÖZÉLRTI ARCKÉPCSARBOK – Dávid Sándor Jászszentandrás; Igazgatók táblájának avatása Jászfényszarun; A Jász Lovas Bandérium 25 éves.
   Kérjük tagjainkat, érdeklődőket, hogy a FÉBÉ-nél fizessenek elő az újságra 1800,- Ft/év, vagy egy-egy lapszámot 300,- forintért megvásárolhatják Hangosiné Réz Máriánál a 3A Takarékszövetkezet helyi kirendeltségén, vagy Városi Értéktárban Szentcsalád tér 12 szám alatt Tóth Tibornál. Az elszármazottaknak igény esetén, postán juttatjuk el a lapot.
                                                                                                                               

 Tóth Tibor

Fotó: 2017. évi 1. szám első oldala

 

PostHeaderIcon XXIV. FÉBE Jótékonysági műsoros est és bál

   BEL 8803

A hagyományoknak megfelelően február harmadik hétvégéjének szombatján 18-án tartottuk a XXIV. FÉBE jótékonysági műso­ros estet és bált.

   A FÉBE elnöke köszöntötte az est fővédnökét Szabó Lászlót a Jászberényi Katolikus Liska József Középiskola igazgatóját, a díszvendéget Csikós Miklós jászkapitányt, aműsorvezetőt Solti Lilla a MTVA külpolitikai szerkesztőt.  

 

PostHeaderIcon Orchideák ismeretterjesztő előadás

orchidea 1733 orchidea 1735

„… orchideák bemutatása és tartásuk nehézségei”

   A Fényszaruiak Baráti Egyesülete által szervezet március 3-i ismeretterjesztő előadást nagy érdeklődés kísérte. A Művelődési Ház földszinti klubterme megtelt orchideákat kedvelő többségében hölgyekkel. Dr. Ouanphanivanh-Kiss Noémi előadása a Trópusi és Magyarországon élő orchideák bemutatása és tartásuk nehézségeiről szólt. Előadónk diploma munkáját e tárgykörből írta.
   Színes képekkel, tarkított prezentációból sok érdekes és új információkkal lettek gazdagok a jelenlévők.
Megtudtuk,hogy Orchidaceae család 50-60 millió évvel ezelőtt jelent meg, „fiatal”-nak számít. Az otthoni tartással kapcsolatban fontos apárásítás: 60-70 % páratartalom (ha kevesebb, inkább legyen hűvösebb is). Az öntözés: forralt csapvízzel vagy esővízzel a legideálisabb egy órára vízzel teli a keleti-nyugati fekvésű ablakban – déli fekvésűben nyáron megéghet a levele! Edénybe állítani cserepestül, amikor a gyökerek színe szürkés a víz legyen, szobahőmérsékletű cserép legyen átlátszó, vagy ha nincs, akkor a terrakotta is jó, mert jól szellőzik. Tápoldatozni érdemes, akár a javasolt adag felével, és időnként érdemes 2-3 órára beáztatni, hogy a felhalmozódott sók jól kiázzanak az ültetőközegből, mert egészséges gyökérzet a legfontosabb.
A több mint egyórás előadás után kérdésekre válaszolt az előadó.
A prezentáció, gyönyörű orchidea képekkel a
www.febe.hu honlapon teljes terjedelemben megnézhető, olvasható.
                                                                                          

kép és szöveg: Tóth Tibor

Dr. Ouanphanivanh-Kiss Noémi előadása: „Trópusi és Magyarországon élő orchideák bemutatása és tartásuk nehézségei”>

 

PostHeaderIcon Szécsi Pál emlékest Eger

20170423 szecsi pal

 

PostHeaderIcon Ézsiás László CD budapesti bemutatója

20170325 ezsias laszlo cd bem

 

PostHeaderIcon Színházi szervezés

Tájékoztatjuk, hogy a FÉBE Színházbajárók Baráti Köre szervezésében 2017. március 19-én (vasárnap) délelőtt 8 óra 30 perckor Jászberényből induló 9 órakor Jászfényszarun Városháza előtti gyülekezéssel kifelé haladvaHatvanon át, indulunk különjárati autóbusszal Budapestre Erkel színházba (1087. Budapest, II. János Pál pápa tér 30.) Vajdahunyad bérlet – 2. előadás Erkel Ferenc: Hunyadi László opera három felvonásban, magyar nyelven, magyar felirattal megnézni.

 

PostHeaderIcon Trópusi és Magyarországon élő orchideák bemutatása és tartásuk nehézségei

Dr. Ouanphanivanh-Kiss Noémi előadása: „Trópusi és Magyarországon élő orchideák bemutatása és tartásuk nehézségei”>

 

PostHeaderIcon Ismeretterjesztő előadás

 orchidea

 A Fényszaruiak Baráti Egyesülete a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár földszinti klubtermébe 2017. március 3-án (pénteken) 17 órára szeretettel várja az orchideák kedvelőit, barátait, egy kellemes 90 perces ismeretterjesztő előadásra.

Dr. Ouanphanivanh-Kiss Noémi előadásának címe: „Trópusi és Magyarországon élő orchideák bemutatása és tartásuk nehézségei”. A képekkel színesített előadás minden bizonnyal nagyszerű betekintést nyúlt az orchideák világába, szobai tartásuk segítéséhez

A Fényszaruiak Baráti Egyesülete első sorban hölgyek érdeklődésére számít a Nemzetközi Nőnap küszöbén, de szívesen fogadjuk a férfiak megjelenését is.

            Az előadás végén a megjelentek között kisorsolunk egy cserepes és két dobozos orchideát.

Jászfényszaru, 2017. február 23.

Baráti üdvözlettel:

                                                                                                      Tóth Tibor
                                                                                                           elnök

 
Bejelentkezés
Levelezés

Be kell jelentkezni!

Beérkezett üzenetek

Be kell jelentkezni!

Jelenleg Online
Eddig
Regisztrált tagok : 307
Utoljára regisztrált : fodrtkftu1992
Ma : 0 új regisztrált
A héten : 0 új regisztrált
A hónapban : 5 új regisztrált
Eseménynaptár
Regisztrált tagjaink