PostHeaderIcon Dohányzás: januártól szigorítás jön

Évente november harmadik csütörtöke a „Ne gyújts rá!” mozgalom világnapja. Az ideinek az a sajátossága, hogy januártól új és szigorúbb törvény lép életbe. A Magyar Köztársaság Országgyűlése április 26-i ülésén -. 2012. január 1-től alkalmazandóan - elfogadta a 2011. évi XLI. törvényt a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló 1999. évi XLII. törvény módosítását.

A törvény értelmében az épületen belül nem lehet rágyújtani és dohányzóhely sem jelölhető ki, a kocsmákban, a szórakozóhelyeken, a munkahelyeken, a közintézményekben (oktatási, egészségügyi, művelődési és sportintézményekben, polgármesteri hivatal, idősek otthona stb.), illetve vonaton. Tilos a dohányzás a buszmegállókban, a játszótereken, a játszóterek külső határvonalától számított 5 méteres távolságon belül. Óvodákban, iskolákban, kórházakban, gyermekjóléti intézményekben pedig az udvaron sem lehet dohányozni.

A törvény rendelkezik a dohányzással összefüggő tilalmak, korlátozások megsértése esetén fizetendő birságról, amely legalább 20 000, legfeljebb 50 000 Ft. A dohányzóhelyek kijelölésére vonatkozó kötelezettség nem vagy nem megfelelő teljesítése, valamint a dohányzást érintő tilalmak, korlátozások megtartására vonatkozó ellenőrzési kötelezettség és a dohányzást tiltó táblák kirakásának elmulasztásáért is szankcionálni kell. A betartásáért felelős személy (vezető) legalább 100 000 Ft, legfeljebb 250 000 Ft, az érintett jogi személy (intézmény, szervezet, üzemeltető) legalább 1 000 000, legfeljebb 2 500 000 Ft egészségvédelmi bírsággal sújtható. A törvény betartását az egészségügyi államigazgatási szerv ellenőrzi, a jogsértő természetes vagy jogi személlyel szemben a fenti összeghatárok közötti egészségvédelmi bírságot szabhat ki. A törvénymódosítás január 1-jén lép hatályba, de bírságot csak április 1-jétől kis türelmi idő után szabnak ki. A közterületet érintő dohányzási korlátozások betartását az ÁNTSZ-en túl, a közterület-felügyelet is ellenőrizheti, és a dohányzási korlátozás tetten ért megszegőjét 30 000 Ft helyszíni bírsággal sújthatja. A jogerősen kiszabott és meg nem fizetett egészségvédelmi bírságot adók módjára kell behajtani.

Három idézet miért is kell leszokni a dohányzásról:

„Orvos vagyok. Hiszek a tudományban és a bizonyítékokban. Kijelentem: A dohányzás gyilkos!” (Gro Harlem Brundtland, a WHO főigazgatója. 1998.)

„Erőfeszítéseket kell tennünk, hogy megakadályozzuk a fiatalokat a dohányzás elkezdésében, és bátorítani kell a dohányosokat - bármely életkorúak is legyenek - káros szenvedélyük elhagyására.” (Richard Carmona, az USA tiszti főorvosa. 2005.)

„A dohányzás egy előzetes fizetési szerződés. Azok, akik dohányoznak nem most fizetnek, csak 30-40 évvel később, amikor megromlik az egészségük és rákos, légzőszervi vagy szív-érrendszeri betegekké  válnak. Két dohányzó közül egy életével fizet!” (LEE Jong-wook, a WHO főigazgatója. 2006.)

Módosítás: (2017. március 22. szerda, 12:49)

 
Bejelentkezés
Levelezés

Be kell jelentkezni!

Beérkezett üzenetek

Be kell jelentkezni!

Jelenleg Online
Nincs
Eddig
Regisztrált tagok : 317
Utoljára regisztrált : kimi70
Ma : 0 új regisztrált
A héten : 0 új regisztrált
A hónapban : 0 új regisztrált
Eseménynaptár
Regisztrált tagjaink