Országos

Kiss Laszlo 2014 05 04 IX Jasz   Kiss László neve sok jászfényszarui és innen elszármazott amatőr versmondó és színjátszó számára ismerősen cseng. Nemzetközi-, hazai vers és prózamondó, versenyeken, valamint színjátszók fesztiválján találkoztunk vele, sokat ült a zsűribe, illetve vezette a grémiumot. Sok fényszarui versmondó és színjátszó kapott tőle személyes jó tanácsot, útmutatást a továbbfejlődéshez. Jászfényszarun az irodalom és színjátszás művelőit, barátait jól ismerte, sokszor volt városunkban az elmúlt két évtizedben. A kétévente megrendezendő Jász Fény Vers- és prózamondó találkozó első rendezvénye 1998. május 31-én jászfényszarui Jász Világtalálkozó részeként került megrendezésre, a zsűri elnöke Kiss László volt. Az ezt követő tíz alkalommal megrendezett rendezvény többségénél is a zsűriben foglalt helyet és elnöki tisztséget látott el.  Az idén megrendezendő XII. találkozón április 29-én már nem lehet jelen, mert 2019. december 29-én váratlanul elhunyt.

A Honvédelmi Minisztérium hamarosan az I. Világháború áldozatainak helyben eltemetett hősi áldozatok sírjainak rendbetételére pályázatot ír ki.
   Kérjük, a Polgármesteri Hivatal Projekt Irodájában Illés Péternél a következő elhunytak leszármazottjai jelentkezzenek, amennyiben a következő áldozatok sírjai még megtalálhatók, azonosíthatók.
   A felső temetőben: Szabó János (született: Jászfényszaru, 1892), Kis Imre (sz: Jászfényszaru, 1888), Gergi Vendel (sz: Jászberény, 1887), Farkas Ferenc (sz: Jászárokszállás, 1891), Czeglédi Nándor (sz: Jászfényszaru, 1886), Csorba Pál (sz: Jászfényszaru, 1896), az alsó temetőben: Vencel Dávid (sz: Jászfényszaru, 1887) valamennyien jászfényszarui lakosok voltak. Az adatokat a HM-től kaptuk.

Tóth Tibor

Beszámoló
2015 novemberének két fontos eseményéről

Két egymást követő napon különösen érdekes programokon lehetett részt venni november elején. 4-én volt a – sokévi szünet, avagy kihagyás után most a Petőfi Irodalmi Múzeum szépséges dísztermébe összehívott – XXVII. Országos Műemléki Konferencia, 5-én pedig az építési jog aktuális változásainak témakörében hangzottak el előadások az Ybl Miklós Építéstudományi Kar Thököly úti épületében.
Mindkét szervezésben nagy munkát vállalt a Metszet és a Tervlap főszerkesztője, a Csanády Pál vezette Artifex kiadó, és csapata.