Országos

  A Debrecenben élő Tamus Istvánnak a FÉBE felkérésére 2005-ben és 2018-ban gyűjteményes kiállítása volt Jászfényszarun, a művelődési házban. A művész munkáját újabb elisméssel díjazták.
   Kárpáti Gusztáv berettyóújfalui festőművész 71 évesen, 2013-ban hunyt el. A családja kezdeményezésére Berettyóújfalu önkormányzata támogatásával a Berettyó Kulturális    Központ 2016-ban, Kárpáti Gusztáv születésének 75. évfordulóján emlékgyűrűt alapított.
   A kuratórium döntése szerint olyan alkotó kaphatja meg, aki művészeti tevékenysége mellett tanít is. Az emlékgyűrűt – melyet Rácz Erika ötvös, népi iparművész készített – idén a debreceni Tamus István grafikusművész és művésztanár kapta. Az emlékgyűrűt a festő özvegyétől, Kárpátiné Mészáros Mariannától és a berettyóújfalui művelődési központ vezetőjétől, Lisztes Évától vette át.
   A kitüntetett Berettyóújfaluban 13 évig működő Hajdú-Bihar Megyei Amatőr Alkotótábor tagja és később tanára is volt. Az elmúlt évtizedekben több alkalommal is bemutatkozott egyéni és csoportos kiállítások keretében Berettyóújfaluban, a művelődési házban, hangzott el munkáságának méltatása kapcsán.
Tóth Tibor

Fotó: Berettyó Televízió
Képaláírás: A képen bal oldalon az özvegy Kárpátiné Mészáros Marianna, kezében az emlékgyűrű, Lisztes Éva az adományozás tényét rögzítő oklevéllel és a kitüntetett Tamus István.

  2017. február 10-én (péntek) este 17 órára gyülekeztek Jászfényszarun a Városháza dísztermében Ézsiás László tisztelői, a versek barátai.
   Tóth Tibor az est házigazdája bejelentette, hogy az ünnepség két jeles eseményt is jelent.
A FÉBE szabályzata szerint tagjait kerekévfordulós születésnapjuk alkalmából köszönti. A most 70 éves Ézsiás Lászlót köszöntjük, és ebből az alkalomból megjelent verses CD lemezének bemutatására is sor kerül.
   A bemutatón jelen volt többek között dr. Sződy Szilárd a Magyar Rádió nyugalmazott nívódíjas dramaturgja, rendezője, tanár, aki 1963 óta rendszeresen foglalkozott versmondókkal.
   A bemutató során dr. Sződy Szilárd – aki versmondó versenyen találkozott először az ünnepelttel – előadói munkáságáról szólt. „Laci különleges tehetség, aki a szakemberek tanácsait magáévá tudta tenni és az elmúlt két évtizedben folyamatosan fejlődött és jelenleg csúcs formában van. Amelyik versenyen indult az utóbbi 20 évben az első három helyezett egyike sok esetben az első.”
Ma értesültünk róla, hogy Sződy Szilárd vasárnap, hosszú betegség után, családja körében halt meg.
Emlékét megőrizzük!
Tóth Tibor

  Ráday Mihály (Budapest, 1942. június 11.2021. július 16.) Kossuth-díjas magyar filmoperatőr, rendező, televíziós szerkesztő, a Budapesti Városvédő Egyesület elnöke, Város- és Faluvédők Szövetsége Hungária Nostra örökös elnöke.
   A Fényszaruiak Baráti Egyesülete megalakulását követően 1994-től tagegyesülete lett a VFSZ országos szervezetnek. Az évenkénti Országos Találkozókon 1995-től, 2019-ig minden évben találkoztunk a konferenciák kapcsán. Legutóbb 2019. július 25-27. között Debrecenben. Az elmúlt évi Kiskunhalasai összejövetel a járványhelyzet miatt elmaradt, az idei találkozó sem kerül megrendezésre.
   Az ismeretség alapján hívtam meg a XXI. század lokálpatriotizmusa Jászfényszarun című konferenciára a nyitó előadás megtartására Jászfényszarura.

  A magyar egészségügy napja vagy Semmelweis-nap Magyarországon 1992 óta, minden év július 1-én megtartott ünnepnap. Ezen a napon 1818-ban Budán, a Tabánban született Semmelweis Ignác magyar orvos, az „anyák megmentője”. A 2010 évi törvény módosítással, 2011-től munkaszüneti napnak számít az egészségügyi dolgozók és az egészségügyben dolgozók számára Magyarországon.
   Hatvanban az Albert Schweitzer Kórházban június 29-én tartották meg a Semmelweis-napi ünnepséget, melyen kórházi kinevezéseket és elismeréseket adtak át. Országos elismerést vehetett át városunk lakosa Palóczné HornyákMargit, a szülészet-nőgyógyászati osztály főnővére. A Magyar Ápolási EgyesületElismerő Díszoklevél kitüntetést és ezüst kitűzőt adományozott kimagasló szakmai és egyesületi munkájáért.