febe fejlec lekerekitett

2023

 • A tanítókra emlékeztünk (IV. rész)

   Herbicz Ilona tanár Sorozatunkban a tanítóink emlékére 2022. szeptember 3-án rendezett ünnepségen az elmúlt tíz évben elhunyt tanítókról, tanárokról, óvónőről elhangozott visszaemlékezése-ket tesszük közzé szerkesztett változatban.A „halhatatlanok” olvasókönyv bronzlapja-ira a vésés és az emlékezés sorendjénél az intézményhez érkezés éve került figyelembe véve.

 • „Fényszaruiak Baráti Egyesületének élete képekben" című kiállítás megnyitója december 2-án a Petőfi Művelődési Ház és Könyvtár nagytermében

  FÉBE fotó kiállítás 1 A FÉBE kezdetektől, úgy határozott, hogy egy 70 x100 cm tablón 18 nagyított 13x18 cm képeket helyez el a legjelentősebb éves rendezvényeinek dokumentálására.
    Ezek nem művészi fotók, ha (egy-kettő) akad is köztük, inkább dokumentáló fényképek. A jubileumi évekről 20 és 25 éves ünnepségekről külön tablók készültek. A kedves közönség időrendi sorrendben a színpad bal oldalától haladva 32 tablót nézhet meg 578 képpel. A sor erején még fiatalok voltunk a vége felé már a kor is látszik, kin jobban kin kevésbe.

 • 110 év után ismét szükségessé vált a templomtorony átépítése

   Toronysisak régi  1912. augusztus 3-án történt két villámcsapás után a faszerkezetű toronysisak teljesen leégett.
     A Pesti Napló Budapest, 90. számában 1913. április 27. vasárnapi száma Vállalkozók rovatában olvashatjuk: Templomtorony építés. Jászfényszaru község elöljárósága április 16-án versenytárgyalást tartott az ott építendő római katolikus templomtorony építési munkáinak biztosítására. Ring Gyula (Hatvan) 20.627 korona 80 fillér ajánlatát fogadták el.”
  A munkálatokkal a vállalkozó még 1913-ban elkészült.
  Az építési költsége hozzávetőleg mivel 1 kg kenyér akkor 19 fillérbe került ez 108.567 kg kenyér árának felt meg.
  Kép és szöveg: Tóth Tibor
  Fotó: Korabeli képeslapról a toronysisak

 • 110 éve született Litkei Antal c. prépost, esperes, plébános

    Litkei Antal 1993 A család negyedik gyermekeként Jászberényben 1913. június 11-én látta meg a napvilágot, őt még öt testvér követte. Szülő-városában végezte el a gimnáziumot. Az iskolában dolgozó szobrászművésszel, Vágó Pállal folytatott beszélgetései, valamint hitoktatója, Székely Alajos hatására az isteni hívó hang egyre erősebb lett: ”Jöjj, kövess engem!” és Ő elindult a hívó szóra. Egerben folytatta teológiai tanulmányait, és kiváló eredménnyel végezte el az iskolát.
  1937. június 20-án pappá szentelték. Szülővárosában első szentmiséjét június 27-én mutatta be. Székely Alajos meghívására Jászfényszarun július első péntekén lépett az oltárhoz.

 • 2021 SZJA Felajánlás

  1 százalék 2021