2009

A Fényszaruiak Baráti Egyesülete 2010. január 24-én du. 16 órai kezdettel a jászfényszarui Petőfi Művelődési Házban a Magyar Kultúra Napja alkalmából színházi előadást szervez. A jászárokszállási Görbe János Színjátszó Egyesület előadásában bemutatásra kerül Heltai Jenő: Naftalin című három felvonásos zenés vígjátéka. A darabot Kovács Béláné rendezte.

Az előadásra a belépőjegyeket december 20-tól elővételben 800,- 1200,- és 1500,- Ft-os áron lehet megvásárolni.

A jegyek kaphatók: Művelődési Házban (422-137), Takarékszövetkezeti Kirendeltségen, Hangosiné Réz Mária (422-156, 20-3190446), Baranyi Józsefné Nelli (30-6366892), Görbe Jánosné Amálka (423-348, 20-2087031), Kővágó Jánosné Kati (422-923), Lukács Pál (423-286, 20-5146377), Tóthné Basa Éva (422-900, 422-002) szervezőknél, de a 30-3373336 telefonon Tóth Tibornál is megrendelhető.

Tóth Tibor

 A Fényszaruiak Baráti Egyesülete a hagyományoknak megfelelően február 3. hétvégéjén, február 20-án, szombaton este 6 óra kezdettel rendezi meg a Petőfi Művelődési Házban a „Jótékonysági műsoros estet és bált”. A rendezvény tiszta bevétele 50-50 %-ban a „Jászfényszaruért” Alapítvány céljait és az egyesület 2010 évi programjainak megvalósítását szolgálja. A rendezvény fővédnöke Dr. Tóth Lajos belgyógyász, gasztroenterológus, főorvos, a FÉBE alapító tagja. A műsor sztárvendége Csepregi Éva előadóművész. A báli jegyek igénylésére, asztalfoglalásra január 4-től lesz lehetőség.

November végén a Jászsági Évkönyv Alapítvány kiadásában, Dr. Pethő László szerkesztésében XVII. alkalommal jelent meg a 2009 évi Jászsági Évkönyv. A Fényszaruiak Baráti Egyesülete most is felvállalta a 321 oldalas gazdag tarlommal bíró kiadvány helyi forgalmazását. Aki szeretné megrendelni, megvásárolni az évkönyvet, az 1000,- Ft-os áron Lukács Pálnál, vagy a FÉBE mobil számán 30-337-3336 Tóth Tibornál teheti meg.

Tóth Tibor

Tóth TiborA közösséget 1993. decemberében az egyesület színházat kedvelő tagjai hozták létre. Az elmúlt 16 évben alkalmanként egyesületi tagokon túl sokan csatlakoztak a csoporthoz. 2009-ben 21 színházi előadást szerveztünk, ebből 3 alkalommal helybe hoztuk a produkciót, míg 18 esetben budapesti előadást néztünk meg. Hatszor a Magyar Színház, négyszer a Mikroszkóp Színpad, háromszor a Budapesti Operettszínház, kétszer a Madách Színház, és egy-egy alkalommal a Thália Színház, a Pinceszínház és a Vígszínház előadására szerveztünk látogatást. Az év folyamán közel 2000 főt jutattunk így színházi élményhez. Ezúton is köszönjük a helyi közönség szervezők munkáját! 2010 első hónapjaiban a Rómeó és Júlia, valamint Az Operaház Fantomja musical előadásokra igény esetén ismételten indítunk autóbuszt. Jegyrendelést január 20-ig a 30-337-3336 mobil telefonra Tóth Tibornak lehet jelezni.


Kedves Egyesületi Tagunk, Barátunk!


Tájékoztatjuk, hogy a FÉBE Színházbajárók Baráti Köre szervezésében 2009. december 03-án (csütörtökön) du. 17 órakor a helyi autóbuszmegállókban, illetve a Városháza előtti gyülekezéssel, indulunk különjárati autóbusszal Budapesti Operettszínház (VI. Nagymező utca 17. Telf.: 472-2030) Böhm György-Kocsmáros György-Pásztor László-Jakab György-Hatvani Emese- Kerényi Miklós Gábor-Pejtsik Péter: Szép nyári nap Neoton musical két részben megnézni.

Az előadás 19 órakor kezdődik, vége 22 óra , várhatóan 23 órára érkezünk haza.


Szereplők: Szabó Dávid, Vágó Zsuzsi, Peller Anna, Vágó Bernadett, Szerényi László, Kerényi Miklós Máté, Szulák Andrea, Faragó András, Náray Erika, Csonka András, Csepregi Éva
Díszlet: Bátonyi György Jelmez: Kemenesi Tünde Koreográfus: Duda Éva
Rendező: Somogyi Szilárd


Kétszázhúsz felett, Santa Maria, Don Quijote, Pago Pago, Ha szombat este táncol, Tini-dal Holnap hajnalig, Vándorének ismerősek ezek a slágerek? A hetvenes-nyolcvanas-kilencvenes évek sikerzenekara, a Neoton dalairól van szó, melyek nagyszerű alapul szolgálnak a Budapesti Operettszínház és a Pentaton közös produkciójához. A július 15-i premier óta a színház legsikeresebb darabja.

Az előadásra 5.900,- 5.500,- 5.000,- és 4.200 Ft/db helyáron tudunk jegyeket biztosítani.

Az autóbusz költség: 1.500,- Ft/fő

Jelentkezni folyamatosan Tóth Tibornál 30-3373336 vagy este a 57-422-871 telefon számokon, vagy napközben személyesen a Rimóczi-kastélyban lehet.

A jelentkezőknek jó szórakozást kívánok.

Jászfényszaru, 2009. október 21.


Baráti üdvözlettel:

Tóth Tibor
szervező

Önt is várjuk az oszétiai élménybeszámolóra!

A Fényszaruiak Baráti Egyesülete szeretettel várja tagjait és minden érdeklődőt 2009. november 20-án (péntek) 17 órakor a Városháza Dísztermében tartandó rendezvényére. Háromtagú delegáció látogatott el 2009 májusában Azamat Hadikov az Észak-Oszét Köztársaság parlamenti alelnökének meghívására, a jászok legközelebbi rokonaihoz, az oszétekhez. A kiutazók között volt Hortiné Dr. Bathó Edit etnográfus, a Jász Múzeum igazgatója. Látogatás oszét rokonainknál címmel tartja meg élménybeszámolóját az egy hetes útról.


Kedves Egyesületi Tagunk, Barátunk!
Színházi szervezések:

2009. november 15-én (vasárnap): Stanka és Panka konyhashow

2009. november 27-én (péntek)> A sas nem kapkod legyek után

 Apátiak vendégjátéka újra Fényszarun

A FÉBE szervezésében november 29-én (vasárnap) 16 órai kezdettel a Petőfi Művelődési Házban a Jászapáti Színjátszó Kör előadásában élőzenével a Jerry Bock-Sheldon Harnich-Joseph Stein-G. Dénes György-Gyenes István: Hegedüs a háztetőn című musical 3 felvonásban kerül bemutatásra. Tevje, a tejesembert alakítja és a darabot rendezte Kökény Gábor. A dalokat betanította és zongorán kísér Balogh József zongoraművész. Jegyek elővételben - Baranyi Józsefné Nelli, Hangosiné Réz Mária, Görbe Jánosné Amálka, Kővágóné Kati, Lukács Pál és Tóthné Basa Éva - közönségszervezőknél válthatók.

 

A Fényszaruiak Baráti Egyesülete Kiss József tanár, helytörténeti kutató születésének 85., halálának 20. évfordulója alkalmából 2009. szeptember 11-én - születés napját követő napon - a róla elnevezett Helytörténeti Gyűjteménynél megemlékezést tartott. Tóth Tibor egyesületi elnök köszöntötte a megjelenteket, köztük a tanár úr feleségét és családját. Kiss Józsefre, Török Imréné Tusor Mária emlékezett. Elmondta „mint osztályfőnökünk sokszor vitt kerékpárral körbe a határban, és magyarázta a Csörsz árkának titkait, a Jászfényszaru név eredetét, a Lehel kürt történetét és mi szájtátva hallgattuk és pulikutyaként követtük útjain. Boldogan takarítottuk az akkor elkészült helytörténeti múzeumot, ami akkor még a Polgármesteri Hivatal régi épületének földszintjén volt. Mint bennfentesek örültünk, hogy mi megérinthettük a régi ruhákat, régi tárgyakat. Emlékszem, hogy nyolcadik végén, mint egyik kedvenc diákja együtt ballagtunk végig az iskolán a tanár úrral. Nézem újra a régi fotókat az általános iskolai ballagásunkról. Ott áll mellettem, szinte velem egymagasságú, kicsi, de számunkra akkor és az idő távlatában is egy nagy ember, aki kíváncsiságával, tenni akarásával segített, hogy múltunk a jelenben se vesszen el. Hogyan emlékezzünk a tanár úrra? Aki ismerte annak előjönnek arcvonásai az emlékek mélyéről, aki nem ismerte az gondoljon a legkedvesebb tanárára, aki szeretettel de mégis szigorúan követeli meg a tudást és akkor ő is látni fogja maga előtt Kiss tanár bácsit.” Marika Lev Tosztoj gondolataival zárta megemlékezését: „Amikor az ember képzeletében egy szeretett lény vonásait igyekszik fölidézni, a múlt annyi emléke merül fel, hogy ezeken az emlékeken, mint könnyön át, csak homályosan látja őket.”


Kovács Andrásné felkészítésével az Évgyűrők című könyvben megjelent Kárpátaljai költők és írók műveiből összeállított irodalmi műsort Durucz Petra, Radics Ivett és Tusor Edina, a Napsugár Gyermekszínpad tagjai adták elő.  Kiss József munkásságát megörökítő 1994-ben elhelyezett emléktáblát a család nevében a leánya Zsólyomi Jánosné Kiss Mária, az önkormányzat részéről Győriné dr. Czeglédi Márta polgármester koszorúzták meg. A volt tanítványok és a FÉBE tiszteletét Tóth Tibor és Török Imréné rótta le, valamint a SZIBAKŐ és a mostani diákok képviseletében Bucsánszki Áron és Ézsiás Gábor tisztelgett az emléktábla előtt. A tanár úr nevét viselő helyi gyűjteményt 25 évvel ezelőtt még Ő rendezte be. A jubileumra belsőleg is megszépült az épület, a régi használati tárgyak, eszközök megtisztításra kerültek. A munkálatokat a GAMESZ szakemberei és a FÉBE önkéntesei végezték. A jelenlevők közösen megnézték a gyűjteményt. Pető Lászlóné Sándor Kati jóvoltából rostélyos lagzis kalácsot is kóstolhattunk. A közelmúltban Sárközi Jánosné édesapja által kézzel készített női bőrcipőt, Vassné Ocskó-Sós Melinda régi iratokat, citerát és rádiót adományozott a múzeumunknak. Köszönjük és továbbra is várjuk a régi eszközöket, fotókat, iratokat, mert csak így bővülhet, gazdagodhat a Kiss József által megalapozott tájházunk.