Jászsági

 jászsági évkönyv A Jászsági Évkönyv Alapítvány által november végére elkészült a dr. Pethő László nyugalmazott egyetemi decens által alapított és szerkesztett Jászsági Évkönyv, sorrendben a 29. kötete. A kiadványt november 30-án Jászjákóhalmán, december 3-án Jászkiséren mutatták be. A könyv 248 oldalon, hét fejezetben 27 írást, tanulmányt 28 szerzőtől tartalmaz. A régi szerzők mellet jelentősen bővült, a debütáló és a fiatalabb írók száma. A kiadvány szép és tartalmas ajándék a karácsonyfa alá.
   Az évkönyv 28. születésnapjára, a régi fotók kivételével, először tartalmaz színes képeket, amely látványában és tartalmában is gazdagítja az évkönyvet.

Százhalombatta Önkormányzata és a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület Kismúzeumi Tagozata 2006-ban díjat alapított a váratlanul, fiatalon eltávozott tagozati elnökük, a Matrica Múzeum alapítója, első igazgatója, a Régészeti Park létrehozója Poroszlai Ildikó (1955-2005) régész emlékére.

  A Jász Múzeumban november 11-én a múzeum barátok körében nyílt meg az intézmény időszaki kiállítása. A kiállítás közösen valósult meg a Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltárával. A kiállítás fotó anyagát a levéltár biztosította. A korabeli tárgyakat melyek a 1970 évek végét 1980 évek elejét idézték Nagy István magán gyűjtő, és más személyek, valamint a múzeum gyűjteményeiből került ki.
   A kiállítás címe is komplexitást mutat: „A történelem kereke fordult egyet – Településfejlesztés és átalakuló életmód a 20. század második felében” A megyei levéltár 14 tematikusan összeállított fotótablója (100X150 cm) egyenként 9-14 képkockát tartalmaz a képek nagysága alapján. A tabló másik érdekesége, hogy középen a témakör értelmezését szövegesen (15-20 sorban) összegezték, különösen azoknak nyújt ez nagysegítséget, akik nem éltek abban a korszakban.

  A 25. születésnapját ünneplő Jászsági Menedzser Klub Egyesület (JMKE) köszöntötte a 100 éve alapított és 30 éve újraalakult Jászok Egyesületének Jászságban elő tagjait.
  
A közös programra október 5-én késő délután Jászberényben a CO-OP Star Zrt. Oktatási- és Rendezvény központjában (Szelei út 71.) került megtartásra. A két szervezet tagjai (többen mindkét civil szervezetnek is tagja) mint egy 50 fő fogadta el a rendezők meghívását.
   A jelenlévőket dr. Rédei István egyesület elnöke köszöntötte, majd javasolta a meghirdetett program elkezdése előtt a jelenlévők rövid mutatkozását.

 Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület alapításának 30. évfordulója alkalmából ünnepi közgyűlést tartott szeptember 16-án délelőtt a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében. A több mint ezer fős tagsággal rendelkező civil szervezet a hazai múzeumi közélet meghatározó közössége. Az ünnepség keretében adták át a szervezet 2021. évi elismeréseit.

 

   Jászberényben, három napon át – augusztus 11-13. - rendezte meg a VIII. Kárpát-Haza Kulturális és Gazdasági Konferenciát a Csángó Fesztivál Alapítvány.

A jászberényi Jász Múzeum immár több éves múltra visszatekintve ad otthont a Belvárosi esték jeligével meghirdetett előadásoknak, amelyek a Jászkunság kultúrájának egy-egy részletébe engednek bepillantást az érdeklődő hallgatóság számára.

2021. július 29-én Jancsik Balázs régész tartott érdekfeszítő előadást, melyben a jászok és alánok őshazájával ismertette meg az egybegyűlteket. A frissen diplomázott előadó a jászok és testvérnépük, az alánok kaukázusbeli középkori tartózkodásának főbb vonásait, kultúráját, életmódját, államalakulatát igyekezett bemutatni. Megtudhattuk, hogy az alánok és jászok őshazája a jelen feltételezés szerint az Ural délkeleti lábánál a szkíta (iráni, nomád) népességű Kangkü (Kangcsü) állam szerves részeként jöhetett létre a Kr.u. I. század folyamán. Innen népesítették be a Volgától nyugatra terjedő sztyeppei régiót és a Kaukázus középső vonulatának északi területeit. Lényegében ez utóbbi az a terület, ahol az ókorban a még két elkülönült testvérnép (alán és jász) a középkor folyamán kulturálisan és nyelvileg is eggyé vált, és ez az a tájegység, ahonnan a később a Kárpát-medencébe betelepült jász népesség is kirajzott.

A Jászkunság Hagyományőrzéséért díjat évente egy személynek adományozzák. A jászkapitányok döntése alapján 2020. évben Győriné dr. Czeglédi Márta, Jászfényszaru polgármestere érdemelte ki a díjat. A pandémia miatt az átadásra egy év múltával, a 2021. évi díjazottakkal együtt szeptember 4-én Jászkiséren a Jászkun Kapitányok Tanácsának ülésén került sor.