Jászsági

  Bolla János Az országgyűlési képviselők választása miatt egy nappal korában adták át a városi kitüntetéseket Jászberény Város Napja kapcsán a Lehel Film-Színházban. Budai Lóránt polgármester összesen 20 személynek – az önkormányzat által alapított tizenkét féle – kitüntetést adott át közéleti és szakmai munkájuk elismerésekét. A szerkesztőség nevében az mindenkinek gratulálunk.
   A kitüntettetek közül három személlyel városunk sok éve, évtizede közéleti és munkakapcsolatban volt és van, így őket név szerint is köszöntünk elismerésük alkalmából.    
   Jászberény Város Díszpolgára címben részesült Bolla János nyugdíjas agrármérnök, emeritus jászkapitány, a Jászság lovas hagyományainak ápolásában vállalt meghatározó szerepe, a város- és természetvédelem területén kifejtett tevékenysége, hagyományőrző munkája elismeréseként.

   Jászberény Városért – Pro Urbe érdeméremben B. Jánosi Gyöngyi posztumusz pedagógus, festőművész, a Hamza Múzeum igazgatója, a tudomány, a művészetek területén végzett kiemelkedő, eredményes munkája elismeréseként.
   Jászberény Város Sipos Orbán kulturális és művészeti díjban részesült Bugyi Gábor a Jász Múzeum kulturális szervezője, eredményes, magas színvonalú szakmai tevékenysége elismeréseként.
   Bolla János és Bugyi Gábor és valamennyi kitüntetett további munkájukhoz sok sikert és jó egészséget kívánunk!
Tóth Tibor

   A Jászsági Évkönyv Facebook oldalán vettem észre dr. Pethő László az évkönyv felelős szerkesztője a következőket tette közé:
   „Az idén 30. alkalommal megjelenő Jászsági Évkönyv irodalmi rovata számára várunk olyan verseket és prózai alkotásokat, amelyekben nem didaktikus módon, de kifejeződik az itt élő emberek életszeretete, gondolkodásmódja, a Jászsághoz kötődő harmóniája.
Egy szakértőkből álló zsűri fogja értékelni a műveket, és dönt arról, melyek jelennek meg az évkönyvben.
   Az irodalmi műveket a következő e-mail címre várjuk: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Kérjük, hogy névvel ellátva küldjék be alkotásaikat, csatolt fájlként. Egy alkotó 3 írással pályázhat. Egy mű hossza: vers esetében maximum 36 sor lehet, novella esetében maximum 4 gépelt oldal.

Beküldési határidő: 2022. június 15. A Jászsági Évkönyv szerzői önkéntesként végzik munkájukat.”
Városunkban és az elszármazottak között igen sokan művelik a versírást, így a helyi lapban is közzétesszük a felhívást. Sok sikert kívánunk a pályázóknak!

Tóth Tibor

 

 

 

Redemptio 2022 2022 03 12 001  A Redemptio a jász és kun települések honismereti lapja a XXIX. évfolyamát kezdte el ebben az évben.
   A lap kéthavonkénti megjelentetését az elmúlt 28 évben a Jász Múzeumért Alapítvány vállalta fel, dr. Bathó Edit, Jász Múzeum igazgatója, a FÉBE Tiszteletbeli tagja kitüntető cím birtokosa, a Redemptio lap alapítója és felelős szerkesztője áldozatos tevékenységének köszönhetően.    
   A 2022. évi kiadáshoz, a rendszeres megjelenéshez az előfizetők és az újságot megvásárlók 500,- Ft-tal példányonként járulhatnak hozzá.
   A Fényszaruiak Baráti Egyesülete megalakulásától felkarolta, bonyolítja az újság Jászfényszarun a lakosság és az elszármazottak körében való terjesztését.  Havi 30 példány értékesítését végzi.

 jászsági évkönyv A Jászsági Évkönyv Alapítvány által november végére elkészült a dr. Pethő László nyugalmazott egyetemi decens által alapított és szerkesztett Jászsági Évkönyv, sorrendben a 29. kötete. A kiadványt november 30-án Jászjákóhalmán, december 3-án Jászkiséren mutatták be. A könyv 248 oldalon, hét fejezetben 27 írást, tanulmányt 28 szerzőtől tartalmaz. A régi szerzők mellet jelentősen bővült, a debütáló és a fiatalabb írók száma. A kiadvány szép és tartalmas ajándék a karácsonyfa alá.
   Az évkönyv 28. születésnapjára, a régi fotók kivételével, először tartalmaz színes képeket, amely látványában és tartalmában is gazdagítja az évkönyvet.

Százhalombatta Önkormányzata és a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület Kismúzeumi Tagozata 2006-ban díjat alapított a váratlanul, fiatalon eltávozott tagozati elnökük, a Matrica Múzeum alapítója, első igazgatója, a Régészeti Park létrehozója Poroszlai Ildikó (1955-2005) régész emlékére.

  A Jász Múzeumban november 11-én a múzeum barátok körében nyílt meg az intézmény időszaki kiállítása. A kiállítás közösen valósult meg a Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltárával. A kiállítás fotó anyagát a levéltár biztosította. A korabeli tárgyakat melyek a 1970 évek végét 1980 évek elejét idézték Nagy István magán gyűjtő, és más személyek, valamint a múzeum gyűjteményeiből került ki.
   A kiállítás címe is komplexitást mutat: „A történelem kereke fordult egyet – Településfejlesztés és átalakuló életmód a 20. század második felében” A megyei levéltár 14 tematikusan összeállított fotótablója (100X150 cm) egyenként 9-14 képkockát tartalmaz a képek nagysága alapján. A tabló másik érdekesége, hogy középen a témakör értelmezését szövegesen (15-20 sorban) összegezték, különösen azoknak nyújt ez nagysegítséget, akik nem éltek abban a korszakban.

  A 25. születésnapját ünneplő Jászsági Menedzser Klub Egyesület (JMKE) köszöntötte a 100 éve alapított és 30 éve újraalakult Jászok Egyesületének Jászságban elő tagjait.
  
A közös programra október 5-én késő délután Jászberényben a CO-OP Star Zrt. Oktatási- és Rendezvény központjában (Szelei út 71.) került megtartásra. A két szervezet tagjai (többen mindkét civil szervezetnek is tagja) mint egy 50 fő fogadta el a rendezők meghívását.
   A jelenlévőket dr. Rédei István egyesület elnöke köszöntötte, majd javasolta a meghirdetett program elkezdése előtt a jelenlévők rövid mutatkozását.

 Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület alapításának 30. évfordulója alkalmából ünnepi közgyűlést tartott szeptember 16-án délelőtt a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében. A több mint ezer fős tagsággal rendelkező civil szervezet a hazai múzeumi közélet meghatározó közössége. Az ünnepség keretében adták át a szervezet 2021. évi elismeréseit.