Jászsági

   Jászberényben, három napon át – augusztus 11-13. - rendezte meg a VIII. Kárpát-Haza Kulturális és Gazdasági Konferenciát a Csángó Fesztivál Alapítvány.

A jászberényi Jász Múzeum immár több éves múltra visszatekintve ad otthont a Belvárosi esték jeligével meghirdetett előadásoknak, amelyek a Jászkunság kultúrájának egy-egy részletébe engednek bepillantást az érdeklődő hallgatóság számára.

2021. július 29-én Jancsik Balázs régész tartott érdekfeszítő előadást, melyben a jászok és alánok őshazájával ismertette meg az egybegyűlteket. A frissen diplomázott előadó a jászok és testvérnépük, az alánok kaukázusbeli középkori tartózkodásának főbb vonásait, kultúráját, életmódját, államalakulatát igyekezett bemutatni. Megtudhattuk, hogy az alánok és jászok őshazája a jelen feltételezés szerint az Ural délkeleti lábánál a szkíta (iráni, nomád) népességű Kangkü (Kangcsü) állam szerves részeként jöhetett létre a Kr.u. I. század folyamán. Innen népesítették be a Volgától nyugatra terjedő sztyeppei régiót és a Kaukázus középső vonulatának északi területeit. Lényegében ez utóbbi az a terület, ahol az ókorban a még két elkülönült testvérnép (alán és jász) a középkor folyamán kulturálisan és nyelvileg is eggyé vált, és ez az a tájegység, ahonnan a később a Kárpát-medencébe betelepült jász népesség is kirajzott.

A Jászkunság Hagyományőrzéséért díjat évente egy személynek adományozzák. A jászkapitányok döntése alapján 2020. évben Győriné dr. Czeglédi Márta, Jászfényszaru polgármestere érdemelte ki a díjat. A pandémia miatt az átadásra egy év múltával, a 2021. évi díjazottakkal együtt szeptember 4-én Jászkiséren a Jászkun Kapitányok Tanácsának ülésén került sor.

Tarnay Alajos emlékünnepség 2021. október 1.(péntek) 17.00 óra Jászberény Déryné Rendezvényház

A jászberényi Szent Erzsébet Kórházban június 30-án tartották a Semmelweis-napi ünnepséget, melyet megtisztelt jelenlétével dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos. Az ünnepségen többeknek elismerést és kitüntetést adtak át. Jávorcsik Józsefné jászfényszarui lakos a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara díját kapta kimagasló munkájáért.