Egyesületi

A Fényszaruiak Baráti Egyesülete Elnöksége
fájó szívvel tudatja, hogy

ZSÁMBOKI LÁSZLÓNÉ
Dajkó Ida

1940 - 2019

egyesületünk alapító tagja, ny. általános iskolai igazgató,
Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt és
Jászfényszarun a köz szolgálatáért
kitüntetések birtokosa

2019. október 3-án, Jászberényben elhunyt.

Temetésére Jászfényszarun
2019. október 14-én (hétfőn)
14 óra 15 perckor
a Szentkereszt (Felső) temetőben kerül sor.

Előtte 13 óra 30 perckor a templomban
gyászmise lesz.

Zsamboki Laszlone 1997

 A FÉBE emlékét kegyelettel megőrzi!

 

Jager Janos   Jáger János 1948. július 22-én, Jászfényszarun született, Jáger János és Szalai Margit harmadik gyermekeként. Szorgos, munkáscsaládban nevelkedett, általános iskolai tanulmányait helyben végezte, majd a jászberényi Lehel Vezér Gimnáziumban – bentlakásos tanulóként - folytatta, 1966-ben érettségizett. Előfelvételisként felvételt nyer a nyíregyházi Tanárképző Főiskolára. Pár hónapos jászberényi Aprító Gépgyárban töltött munkaviszony és a sorkatonai szolgálat letöltése után kezdte meg felsőfokú tanulmányait, 1971-ben diplomázott és lett biológia- és mezőgazdasági ismeretek és gyakorlatok szakos általános iskolai tanár. Tanári pályáját Pásztón kezdete, ahol két évig tanított, majd Török Sándornak, Jászfényszaru akkori tanácselnökének felkérésére 1973-ban visszatért szülőfalujába. A Községi Tanács hivatalában 1973. június 1-től személyügyi feladatokat látott el.

meghivo01 meghivo02
meghivo03 meghivo04

 

Peto Laszlone enekelA Fényszaruiak Baráti Egyesülete 2011-ben indította útjára a Kiss József Helytörténeti Gyűjteménynél az akkor elkészült közösségi kemence tiszteletére - államalapító Szent Istvánkirály ünnepéhez kapcsolódóan - a Kemence ünnepét. A kezdeményezésből hagyomány lett, a délután társrendezője kezdetektől a Jászfényszaruért Alapítvány.
   Megtiszteltetés volt számunkra, hogy a harmadik Fény Napok és Fesztivál (augusztus 12 – 20.) városi program zárónapjához a Kemence ünnepét beillesztették.
   Bagi Zoltan enekelAz ünnepséget megelőzően már 18-án munkához látott kovászt készített Németh Ákos pékmester. Víg Antal fűtőmester és segítője Glöckner Sándor már 19-én délelőtt elkezdte a fűtést és hétfő hajnalra hat kenyér sült meg. Néhány órás pihenés után kedden reggel folytatódott a munka. Az ünnepség kezdetére újabb hat kenyér sült szép barnára az udvari kemencében.
   Az asztalok, lócák elhelyezésében és megterítésben segített Telek Sándor és családja, Agócs Ferenc és felesége Zsuzsa, Gorcsakovszki Györgyné, valamint Szlávik József FÉBE tagok.

A Fényszaruiak Baráti Egyesülete Elnöksége,
a Jászfényszaruért Alapítvány Kuratóriuma
mély megrendüléssel tudatja, hogy

 
MÉSZÁROS  LÁSZLÓ
1952 – 2019

 

Jászfényszaru Város Díszpolgára,
nyugalmazott címzetes főjegyző,
a Fényszaruiak Baráti Egyesületének alapító titkára,
a Jászfényszaruért Alapítvány Kuratóriumának elnöke,
Örökös Egyesületi Tag cím birtokosa és
számos más kitüntetés tulajdonosa


2019. augusztus 29-én

türelemmel viselt hosszú betegség után,
szerettei körében elhunyt.

Temetésére Jászfényszarun
2019. szeptember 3-án (kedden)
 15 óra 45 perckor
a Szentkereszt (Felső) temetőben kerül sor.

15 órakor a Római Katolikus Templomban
 gyászmise lesz.

Meszaros Laszlo


A FÉBE és alapítványa emlékét kegyelettel megőrzi!

  Rakoczi emlekev A Fényszaruiak Baráti Egyesületének kezdeményezésére, a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár csatlakozásával a Rákóczi emlékév és az 1848/49 szabadságharc 170. évfordulója kapcsán az intézmény földszinti klubtermeiben a Rákóczi és az 1848/49-es szabadságharc emlékére kiállítást szervez.
   A kiállítás megnyitására 2019. szeptember 19-én csütörtökön du. 17 órakor a ház előcsarnokában kerül sor.
A kiállítás szakmai megnyitására felkértük Millisits Máté művészettörténész-muzeológust. Minden érdeklődőt szeretettel várunk a kiállítás megnyitóra.
   A Rákóczi kiállítási anyag szeptember 30-ig, a 1848/49 szabadságharc és az huszárságról szóló rész október 31-ig lesz látható.

Kép és szöveg: Tóth Tibor

Debrecen foteren varos cimere mozaikbol kirakvaA város- és faluvédők 38. alkalommal 2019. július 25-27. között találkoztak, hogy tapasztalatokat cseréljenek és meghatározzák legfontosabb feladataikat. A találkozónak Debrecen adott otthont, a helyi Városvédő Egyesület tagjai vállalták a szervezési, házigazda szerepet. 170 éve Debrecen volt Magyarország fővárosa. A találkozó részvevői a Református Kollégium Oratóriumban emlékeztek a 170 évvel korábbi országgyűlésre, kollégium történelmi szerepére, 1848-49. debreceni helyszíneire.

Búcsúzunk Zsámboki Lászlótól, a kedves baráttól, a hatvani Bajza József Gimnáziumi osztálytársunktól.
A melegszívű Barátunk hívott minket két-három hetemként, érdeklődve hogylétünkről, és biztató szavai segítettek elviselni testi és lelki bajainkat. Mindég óvott  minket mindentől Vigyázzatok egymásra hangzottak  intő mondatai.
Meleg hangú versei üdítően hatottak. Ezek a versek a szeretetről, az emberségről szóltak. Szívesen küldte őket és mi boldogan fogadtuk.

Nem kapunk már újabb verseket, megpihen, a toll s acélos izmok már nem hajtják a pedált, és már nem integetnek a kerékpárján tovahaladó tanárnak. Megpihen a kerékpár is. Lelkét átöleli a csend és  szeretetünk. 
Idézem egyik szép versét melynek címe Apó meséi:

Álmodjunk szépeket
gyönyörű világról,
akkor a mesém is
a boldogságról szól. 

Búcsúznak Tőled kedves Barátunk: Rimóczi Miklós, Dr. Osgyán Erzsébet, Dr Szalontainé Érdi Éva, Fülöp László, Pálosi István, Isten veled Zsámboki László.

Dr. Harangozó Imre

010203

A Fényszaruiak Baráti Egyesülete kezdeményezésére és rendezésében, a Jászfényszaruért Alapítvány és a Színjátszók Baráti Köre Egyesület csatlakozásával 2019. augusztus 20-án (kedd) délután 15.00 órakor a Kiss József Helytörténeti Gyűjteménynél (Somogyi Béla u. 24.) kilencedik alkalommal rendezzük meg a kemence ünnepét.
Az elmúlt évhez hasonlóan Németh Ákos pékmester és Víg Antal fűtőmester valamint segítőik közreműködésével bemutatjuk a hagyományos kenyérdagasztást és sütést. Az udvari kemencében sült újkenyeret mindenki megkóstolhatja.

Bagi ZoltanA szellemi táplálékról 15 óra 15 perctől a felnőtt helyi Fortunás színjátszók, a Tóalmási Titánok és Alattyánról Bagi Zoltán énekes – aki a 2018 Táncdalfesztivál harmadik helyezettje volt – gondoskodnak. A hangosítást Fekete Károly végzi.
A rendezvényt anyagilag a FÉBE és a Jászfényszaruért Alapítvány támogatja.  
Egy kellemes délutánra szeretettel várunk minden érdeklődőt.

Tóth Tibor

Fotó: Bagi Zoltán éneklés közben