Egyesületi

  A Fényszaruiak Baráti Egyesülete 2021. szeptember 3-án megtartott cikluszáró és tisztújító közgyűlésen 1996-ban és 1998-ben alapított FÉBE elismeréseket, kitüntetéseket adott át Tóth Tibor elnök és Lovászné Török Magdolna titkárhelyettes. Az elismerés indoklását dr. Kiss Dávid Sándor elnökségi tag ismertette.

A Fényszaruiak Baráti Egyesülete Elnöksége 2021. szeptember 3-án közgyűlésen a városért, az egyesületért, az itt élőkért végzett átlagon felüli tevékenységért, Elismerő Oklevelet adományozott a következő közösségeknek és személyeknek:
  
Lumina Cornu Szerepjáték Klub részére, városunkban az elmúlt 15 évben a hagyományőrző történelem iránt érdeklődő ifjúságot összefogó tevékenységükért, helyi gyermekfoglalkoztató programok megrendezéséért, jelentős regionális, országos rendezvények szervezéséért;
Városi Énekkar részére, közel tízéves aktív tevékenységükért, a városi és civil rendezvények kulturális színvonalának emeléséért, az énekkultúra továbbviteléért;
Bugyi Gábor részére, a Jász Múzeum kulturális szervezőjének, egyesületünket segítő, kapcsolattartó tevékenységéért;

A Fényszaruiak Baráti Egyesülete szeptember 3-án délután székhelyén a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár nagytermében tartotta cikluszáró és tisztújító közgyűlését. A tagsági viszonnyal kapcsolatos elismeréseket és FÉBE-kitüntetéseket adtak át.

   Tóth Tibor elnök dióhéjban ötéves tevékenységünk lényegesebb eseményeit idézte fel:
A most leköszönő elnökséget a tagság 2016. május 28-án ötéves időtartamra választotta meg, a járványhelyzet miatt ez három hónappal meghosszabbodott.

Úton

 Taposd a pedált,
haladj az úton,
de nézd meg az órát,
mert várnak otthon.

Hogy mennyit mutat,
gondolj mindig arra,
mennyi a kocsi
csúszó fékúja.

Ne légy olyan mohó,
ne fald az utat,
inkább lassan haladj,
az jobban megnyugtat.

Nézzél mindig körül,
más is közlekedik,
a te biztonságod
mások is követik.

Fontos, hogy elérd
az úti célod,
ugye a szabályt
mindig betartod?

1998. október

 

Fotó:

FÉBE - Két keréken tájháztól tájházig a Galga mentén
1995. június 30 – július 2.

A KIRÁNDULÁSRA MÉG 6 FŐNEK TUDUNK HELYET BIZTOSÍTANI!

 

FÉBE kirándulás – 2021. szeptember 26.
Etyek és Zsámbék


Utazás:
55 + 1 fős Fehér János autóbuszával mobil: +36 30 967 1098, idegenvezető: Farkas Róbert, szervező: Tóth Tibor mobil: +36 30 337 3336

Indulás: Jászberényből kórházsarok, zöldségbolt 6 órakor 3 fő; Jászfényszaru Városházától 6 óra 30 perckor, kifelé haladva az autóbusz minden buszmegállóban (jobb oldalon) megáll és fel lehet szállni, Hatvanban a Vadász-kastélynál lévő buszmegállóban 6 óra 45 perckor 8 fő utas száll fel.

Program: Az autópályán Budapestet kikerülve rövid technikai megállás, majd 9 órára érkezés Etyek Korda filmpark. A 2,5 órás vezetett élménytúra során részese lehetsz a nemzetközi és magyar filmgyártás modern gyakorlatának, interaktív installációkon keresztül megismerheted a filmkészítés legfontosabb állomásait, valamint kedvedre sétálhatsz, fotózni lehet az életnagyságú középkori díszletvárosunkban.
12 óra 30 perckor Hegyalja Étterem és Panzió Menü:
húslevesre és kemencés filézett csirkecomb vegyes köret (fél adag rizs és fél adag hasáb sült burgonya) káposzta salátával 14 órától Zsámbék Romtemplom, lámpa múzeum, tájház.
Kb. 18 órakor hazaindulás.

Tájékoztató: Felhívom a résztvevők figyelmét a pandémiára való tekintettel, a kiránduló saját felelősségére vesz részt a programokon, szükségesetére szájmaszkot mindenki hozzon magával.
Az eső elriasztásához esernyőt, esőkabátot mindenki hozzon magával kb. 20 –21 c° várható. A részvételi díjat 9000 Ft, aki még részben fizette ki, az kirándulásra hozza magával.

Mindenkinek kellemes kikapcsolódást és szép élményeket kívánok!

Jászfényszaru, 2021. szeptember 19.

Baráti üdvözlettel:

    

                                                                                Tóth Tibor
                                                                                szervező

 

A FÉBE kellő számú (legalább 45 fő) jelentkezés esetén 2021. szeptember 26-án (vasárnap) – önköltséges kirándulást szervez Etyek és Zsámbék településekre idegenvezetői kísérettel. Szolgáltatás: különjáratú autóbusz, Korda Filmstúdió, közös ebéd, Zsámbék Lámpamúzeum, Romtemplom, tájház belépők költsége, idegenvezetés. Részvételi díj: 9.000 Ft/fő Az utazás feltétele: jelenlegi ismeret szerint koronavírus elleni védő oltás a jelentkezőknek nem szükséges. Jelentkezni lehet: szeptember 13-tól – szeptember 23-ig személyesen a Városi Értéktárban (Szentcsalád tér 12.) vagy telefonon 06-57-660-800 és +36-30-337-3336 Tóth Tibornál, 4000 Ft/fő előleg befizetésével. A jelentkezők a pontos indulásról, a menüről később kapnak részletes tájékoztatást. Tóth Tibor

Kisiskolás emlékeim II.

Sok-sok éve annak,
- kisiskolás voltam,
a hajam színéről
is meglátszik rajtam.

Emlékek maradtak
abból az időből,
most egyet elmondok
a megtörténtekből.

Háborús idő volt,
az ország megszállva,
először németek,
oroszok utána.

  A Fényszaruiak Baráti Egyesülete 2014-ben csatlakozott a minden év szeptember harmadik hétvégéjén megrendezendő országhatáron túl nyúló európai programhoz. Az elmúlt évben a járványhelyzet miatt nem került megtartásra. Így ebben az évben a hetedik alkalommal hirdetjük meg, évente más és más tartalommal, a helyi rendezvényt.
   Szeptember 18-án szombaton 10 és 16 óra között a Kiss József Helytörténeti Gyűjteménynél várjuk az átrendezett gyűjteményre kíváncsi látogatókat.
   A FÉBE és a Kiss József Helytörténeti Kutatócsoportja közösen a helyi általános iskola 7. és 8. osztályos tanulónak külön helytörténeti feladattal készül. A feladat megoldásában kétfős csapatok vehetnek részt. Egy csapat tagjai azonos évfolyamról és 7., 8. évfolyamról vegyesen is lehetnek. A FÉBE által 2014-ben kiadott Jászfényszaru kulturális és természeti értékei című könyvből összeállított 13 + 1 totófeladatlapot (a megadott három válaszból az egy helyeset kell megjelölni) kell kitölteni, és a gyűjteményben elhelyezett tíz tárgyat kell felismerni.
   A totó kitöltésének felkészüléséhez a megjelölt kiadvány az Iskolai és Városi könyvtárban, a Városi Értéktárban egyaránt megtalálható, olvasható vagy kikölcsönözhető,
   A csapatok résztvevői a Jászfényszaruért Alapítvány által KÖN alkalmából megjelentetett kilenc új képeslappal lesznek gazdagabbak. Az első három helyezett személyenként egy pizzautalványt kap, melyet Pizza Matteonál lehet beváltani, további három helyezett személyenként háromgombócos fagylaltra vendégünk a Terasz fagyizó és kávézóban.
   Az utalványok telefonos kiértesítés alapján még aznap délután 4 órától fél 5-ig a Kiss József Helytörténeti Gyűjteménynél átvehetők.
   Sikeres felkészülést és jó versenyzést kívánunk!
Tóth Tibor

Fotó: A felkészülési könyv borítója

  Tóth-Marinka Júlia – Tóth-Marinka József és Pócz Julianna munkás szülők gyermekeként – Jászberényben 1963. augusztus 22-én látta meg a napvilágot.
   Szülei példáját látva, neveltetésében meghatározó szerepet játszott a becsületes, szorgalmas munka szeretete, az egymás iránti tisztelet és megbecsülés. Ezeket az otthonról hozott erkölcsi értékeket gyermekeinek is tovább adta.
   Általános iskolai tanulmányait Jászberényben a Székely Mihály Általános Iskolában végezte, majd élelmiszer eladó szakmunkás képesítést szerzett. Első munkahelyén a Hűtőgépgyári Csemege üzletben eladóként dolgozott.
   1983 májusában férjhez ment Vágó Tiborhoz, aki több vendéglátóipari végzettséggel rendelkezett. Három gyermekük született: Júlia, Tibor és Katalin, akik három unokával örvendeztették meg.

Első tanítóm

(Kisiskolás emlékeim I.)

Élénken emlékszem
az első évekre,
mily szerényen ültünk,
vágytam a melegre.

Zord, téli napokon
mentem iskolába,
sokszor bizony fáztam,
míg beértem oda.

Kályha mellé álltam
kicsit melegedni,
fagyos ruháimat
ki kellett engedni.

Szerettem ott lenni
a gyerekek között,
tanulni, játszani,
ez mindig feltöltött.

Mikor becsöngettek,
kezdődött az óra,
meredten figyeltem
a tanító úrra.

Kedves szavaival
melegséget adott,
el is felejtettem,
hogy odakinn fagyott.

Pedagógus volt ő,
egyszerű tanító,
aki mindig tudta,
hogy mi a legszebb szó.

2001. november

Fotó:


A Szent Kereszt temetőben1999. szeptember 19-én Kiss József (1924-1989) tanár, helytörténeti kutató születésének 75., halálának 10. évfordulója alkalmából
 a FÉBE által rendezett megemlékezés sírjánál.