febe fejlec lekerekitett

  Litkei Antal 1993 A család negyedik gyermekeként Jászberényben 1913. június 11-én látta meg a napvilágot, őt még öt testvér követte. Szülő-városában végezte el a gimnáziumot. Az iskolában dolgozó szobrászművésszel, Vágó Pállal folytatott beszélgetései, valamint hitoktatója, Székely Alajos hatására az isteni hívó hang egyre erősebb lett: ”Jöjj, kövess engem!” és Ő elindult a hívó szóra. Egerben folytatta teológiai tanulmányait, és kiváló eredménnyel végezte el az iskolát.
1937. június 20-án pappá szentelték. Szülővárosában első szentmiséjét június 27-én mutatta be. Székely Alajos meghívására Jászfényszarun július első péntekén lépett az oltárhoz.

  Emléktábla avatás 2013 1967-ben Jászfényszaru plébánosa lett. Úgy érezte hazatért, melegszívű nép várta pásztorát, rozoga, egészségtelen plébániával, rengeteg tennivalóval. Jó kapcsolatot alakított ki az iskolavezetéssel, a tanáccsal, az önkormányzattal. 1969-ben a templom fűtése, külső renoválása, tetőzetének kijavítása valósult meg. 1974-ben már új épületben működik a plébánia hivatal. 1975-ben a harangok villamosítása és a kvarc toronyóra készült el. A 100 éves évfordulóra a temetői kápolna felújításra került sor, a stációkkal együtt. 1986-ban a háborúban elvitt nagyharang új, 12 mázsással lett pótolva. 1987-ben aranymiséjét tartották. A rendszerváltozás után az iskolai hitoktatás megszervezésére nagy gondot fordított, 16 csoport működött. Mint „öreg” cserkész 1990. május 10-én 42 alapító taggal létrehozta a Csörsz vezér cserkészcsapatot. 1992-ben az orgona részbeni felújítása, közösségi ház megvásárlása és parkosítása az egyházközségnek, szintén nevéhez kötődik.
 Sándorné Tóth Éva köszönti a megjelenteket 2  Nyolcvanadig születésnapja alkalmából munkásságának elismeréseként, a 1992. decemberében alapított Jászfényszaruért emlékérmet Jászfényszaru Város Önkormányzatától elsőként kapta meg. 1994-ben a Jászfényszaruért Alapítvány kurátora lett. 1995-ben megromlott egészségére való tekintettel nyugállományba vonult, de haláláig Jászfényszarun élt, és gyakorolta hitét.
   1997 áprilisában a jászberényi Szent Imre temetőben helyezték öröknyugalomra.   
   Születésének centenáriuma alkalmából a FÉBE kezdeményezésére - a FÉBE és Jászfényszaruért Alapítvány költségére - a plébánia homlokzatára - Jászfényszarun eltöltött éveinek emlékére és munkásságának elismeréseként bronzból készült portrédomborművel ellátott emléktábla került.
  LA Résztvevők egycsoportja 1 Emléktáblájánál 2023. június 18-án a vasárnapi szent misét követően Sándorné Tóth Éva hitoktató, kántor köszöntötte a megjelenteket. Néhány mondatban összefoglalta mit is köszönhet a település Litkei Antalnak. Nagy Tímea Zsóka versmondótól Dévényi Erika: Boldognak lenni című alkalomhoz illő verset hallgathattuk meg. Sándor Sándor és Tóth Tibor az Egyházközség, a FÉBE és alapítványa, valamint Litkei Ferenc és felesége a család nevében koszorút helyeztek el az emléktáblánál. Közös imával zárút a megemlékezés.
Tóth Tibor

Fotó: 80. születésnapi ünnepség (1993), emléktábla avatása (2013), megemlékezés (2023) Fotó: Tóth Tibor