A II. Tarlófesztiválhoz kapcsolódóan a Fényszaruiak Baráti Egyesülete kenyérsütő versenyt hirdetett. A fesztivál helyszínén Petőné Kapalyag Éva a szakmai zsűri háziasszonya várta a nevezéseket. Hat kenyér vekni került leadásra, majd értékelésre. A szakmai bírálóbizottságot Gálicz István, a Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének rendfőnök helyettese vezette, a bizottság tagja volt az 50 éves szakmai tapasztalattal rendelkező Domoszlai László gyöngyösi pékmester. A versenybe benevezők legjobb tudásuk szerint készítették el a házi kenyerüket. A zsűri elnöke elismeréssel szólt a jobbnál-jobb ízletes kenyerekről.
A II. Tarlófesztiválhoz kapcsolódóan a Fényszaruiak Baráti Egyesülete kenyérsütő versenyt hirdetett. A fesztivál helyszínén Petőné Kapalyag Éva a szakmai zsűri háziasszonya várta a nevezéseket. Hat kenyér vekni került leadásra, majd értékelésre. A szakmai bírálóbizottságot Gálicz István, a Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének rendfőnök helyettese vezette, a bizottság tagja volt az 50 éves szakmai tapasztalattal rendelkező Domoszlai László gyöngyösi pékmester. A versenybe benevezők legjobb tudásuk szerint készítették el a házi kenyerüket. A zsűri elnöke elismeréssel szólt a jobbnál-jobb ízletes kenyerekről.
Az első díjat és 5000,- Ft vásárlási utalványt Petőné Réz Judit érdemelte ki, a második helyezésben és 4000,- Ft vásárlási utalványban Erdélyi János, a harmadik díjban és 3000,- Ft vásárlási utalványban Szoó Mónika részesült. További nevezők Kiss Tiborné, Pető Lászlóné, Szabó Rudolfné elismerő oklevelet kaptak.
Közkincsé tesszük az első helyezett kenyér receptjét. Hozzávalók: 3 bögre liszt, 1,5 bögre víz, 1/3-ad élesztő (1,7 gr), 1 teáskanál cukor, 4 kávéskanál só. A hozzávalókat fakanállal egy tálba összekeverjük és 5-6 órát lefedve pihentetjük. Ezt követően annyi liszttel, hogy már a kezünkhöz és a tálhoz ne ragadjon, összegyúrjuk. Kimargarinozott, lisztezett jénaiba tesszük. Lefedve kb. 30 percig pihentetjük, kelni hagyjuk, majd kislángon kb. 60 perc alatt a sütőben megsütjük.
Tóth Tibor