febe fejlec lekerekitett

A hagyományoknak megfelelően február harmadik hétvégéjének szombatján 21-én tartottuk a XXII. FÉBE jótékonysági műso­ros estet és bált.

 

A FÉBE elnöke köszöntötte távollétében a fővédnököt Farkas Sándort a Saturnus Kft. ügyvezető igazgatóját, a díszvendéget Ézsiás László látássérült költőt, előadóművészt, aműsorvezető Zsámboki Zsoltot. A vendégkoszorú között köszönthettük Pócs Jánost a Jászság országgyűlési képviselőjét, Győriné dr. Czeglédi Mártát a város polgármesterét, dr. Voller Erika jegyző asszonyt, Kim Ki Bo urat a Samsung Elektronics Magyar Zrt. HR igazgatóját, dr. Körei-Nagy Józsefet Jászberény város rendőrkapitányát és Banka Csabaújságírót.
Tóth Tibor bejelentette, hogy a rendezvény fővédnöke Farkas Sándor betegsége miatt nem tud körünkben lenni. Felkérte Zsámboki Zsolt műsorvezetőt, hogy olvassa fel az írásban elküldött köszöntő sorait.

Tisztelt Bálozók, Hölgyek és Urak! Örömmel fogadtam el, a Fényszaruiak Baráti Egyesülete Elnökségének novemberi felkérését a XXII. Jótékonysági műsorost est és bál fővédnökének. A felkérést megtiszteltetésnek és személyem iránti bizalomnak értékeltem.

A felkéréskor még úgy tűnt - orvosaim véleménye alapján - február közepére túl leszek egy tervezett műtéten és a felkért feladatnak személyes jelenléttel eleget tudok tenni és együtt ünnepelhetek a Tisztelt vendégkoszorúval. Sajnos felépülésem hosszabb időt vesz igénybe, mint gondoltuk, így most személyesen nem tudok jelen lenni a rendezvényen.

Engedjék meg, hogy néhány gondolatomat írott formában osszam meg Önökkel.

Nagyra értékelem a Fényszaruiak Baráti Egyesületének az általa alapított Jászfényszaruért Alapítvány több mint két évtizedes tevékenységét. A két civil közösség sokat tett és tesz a településen kulturális, szabadidős tevékenységének sokszínűvé, gazdaggá tételéért, a város jó hírnevének öregbítéséért. A FÉBE összefogja az elszármazottakat, és minden rendezvényével, kiadványainak sokaságával erősíti a lakosság nagy részében a lokálpatrióta elkötelezettséget, a szülőhely iránti fellelőséget, kötelességet.

Ezen feladatok megvalósításához a jó szándék, az önzetlen munka mellett több esetben pénzre is szükség van. A jó cél, egy-egy maradandó tárgyi emlék megvalósulása érdekében személy szerint én is és vállalkozásom is az elmúlt két évtizedben minden esetben támogatta mind két szervezet. A mai jótékonysági rendezvénynek is az anyagi alapok megteremtése a célja, bízom benne, mint eddig mindig adakoznak, akik tehetik. Mert jóérzés nem csak kapni, ha nem adni is.

A jótékonykodás mellett a közös együtt lét, az összetartozás, a tartalmas, igényes szórakozás is a rendezvény célja.

Biztos vagyok benne, hogy mint eddig mindig, e célok is megvalósulnak a XXII. Jótékonysági rendezvényen.

Gondolatban Önökkel vagyok, a rendezvényt megnyitottnak nyilvánítom. Kívánok mindenkinek jó szórakozatást, kikapcsolódást az év további részében jó egészséget, személyes boldogságot, munkájukhoz sok sikert.”

A jelenlévők nevében mielőbbi teljes felgyógyulást kívántunk Farkas Sándor úrnak.

Ézsiás László látássérült költő, előadó művész, Jászfényszaru szülötte, díszvendég így szólt a jelenlévőkhöz:

Sok, sok és nagy, nagy szeretettel köszöntök én is mindenkit!
Úgy érzem, hogy amikor ebben a teremben vagyok, és verset mondok néhány éve, mindig érzem a szeretetet, és ez nekem nagyon jó érzés. Úgy tudnám még megfogalmazni, hogy amennyire én szeretem Jászfényszarut, legalább annyira szeret Jászfényszaru engem, és kell ettől több egy embernek, aki szereti a szülőföldjét. Nos, nem fogok sok mindent mondani, de rímbe szedtem gondolataim.
A díszvendég monológja!
Elmondom mire nem is gondoltam nem rég, hogy én leszek itt ma a díszvendég. Álmomban sem jutott volna eszemben, hogy mint díszvendég lépek e terembe, sőt most sem tudom, hogy ez szerencse, vagy érdem, csak annyit tudok, hogy egy kicsit remeg a térdem.
Amikor februárban tavaszodik, a szív szerelemről álmodozik. Hiszen lehet a télben is virágzó tavasz, és lehet az öreg is szerelmes kamasz. Akár fehér, akár zöld odakünn a mező, nincs karácsony, mégis itt lesz ma a Fenyő. S én e napot még élek el nem felejtem, szívem mélyén őrzöm, oda jól elrejtem, hogy amikor én voltam a dísz, a fenyő, meg a sztár, ez volt 2015-ben a FÉBE bál. S most hajnalig legyen sok-sok mosoly és szeretet, érezzétek jól magatokat gyerekek.”

Mészáros László a FÉBE titkára és Lovászné Török Magdolna a FÉBE titkárhelyettese egy csokrétával köszöntötték két jelenlévő báli jubilánst Szabó Krisztina énekművészt, aki húsz alkalommal közreműködött a báli műsorban és Zsámboki Zsolt, aki szintén huszadik alkalommal - kellemes orgánumával - fogta össze a változatos, színvonalas 100 perces báli műsort.
Csonka Zsuzsanna énekművész, a Magyar Állami Operaház volt magánénekese négy műsor blokkjában művészetének sokszínűségét, nagy sikerrel mutatta meg a jelenlévőknek. Hallottunk tőle ismert táncdalslágereket, musicalt, sanzont, Verdi és Puccini áriákat. Műsorát Kodály: Esti dal és Wolf Péter-Fülöp Kálmán: Ave Mária szerzemények elénekelésével zárta.
Derzsi György énekes-színész, a Társulat című show műsor egyik felfedezettje három nagysikerű Sárdy János által lett népszerű dallal varázsolta el a nagyérdeműt. Operett blokkjában Huszka Jenő és Kálmán Imre legnépszerűbb szerzeményeit énekelte és láthattuk, hogy frakkban is lehet „cigánykereket” előadni két refrén között. Műsorának koronája Az István a király című rockopera legszebb számainak előadása jelentette.
A báli műsor különlegességét Kegye János világhírű pánsípművész játéka jelentette. Három világsláger (Paradicsom meghódítása, Chiquittita, Time to say goodby) után a Magyarország és a Csík zenekar Most múlik, pontosan című szerzeményeket pánsípon élvezhetünk.
Ézsiás László látássérült költő, előadóművésztől Zelk Zoltán Sirály című verséből igazi átéléssel előadott részletet hallottunk, később a zenei blokkot megtörve egy vidám, színes sajátszerzeményű prózai csokrot nyújtott át a közönségnek.
Zsámboki Zsolt a hagyományoknak megfelelően bejelentette a vacsorát.

A rendezvényen jelenlévő 200 fő a Vágó Bt. ízletes és bőséges vacsorájának elfogyasztása után, a báli nyitó táncot rendhagyóan már Fenyő Miklós eMeRton-díjas magyar rock and roll énekes, zenekarvezető, billentyűs ismert szerzeményeire közönség járta. A hangulat gyorsan tetőfokra hágott, a Limbó hintó számmal zárta műsorát.

Hajnal négy óráig a miskolci VIDIA zenekar húzta talpalávalót.

A tombola sorsolás után a Bál szépe bizottság dön­tését dr. Sándor Mátyás ismertette. A FÉBE bál szépe címet igazoló tanúsító oklevelet Langó Kittinek, az udvarhölgy címeket pedig Derján Annamáriának (Hídvégardó)és Horváth Boglárkánakadta át. A bál szépének fejére a FÉBE által készítetett, ékkővel sűrűn kirakott díszeses aranyozott új vándor-korona került.

Az est bevételét a tombolából befolyt 248.200,- Ft és 197.500,- adomány jelentette.

Köszönet a rendezvény anyagi támogatóinak: Deákvár c. Kft. Németh András, Saturnus Kft. Bp., Bali Kft., Hornyák Kft Jb., dr. Nagy Zsuzsanna Bp., Ziebauer János és Bali Ildikó Bp., Varga-Ötvös Béla Bp., Kegye János Bp. a műsorban tiszteletdíj nélkül fellépőknek, valamint tombola és belépőjegyet megvásárlóknak.

Tombola felajánlást tettek: Afzélia Kft. Bp., az Egyházközség, a FÉBE, a Jászfényszaruért Alapítvány, Jászfényszaru Város Önkormányzata, a Jász-Takarékszövetkezet Jb, a Kerekes Húsbolt, a Samsung Elektronics Magyart Zrt, a Rózsa & Társa Kft. Heves, a Tűzoltó Egyesület, Csáki Tibor Bp, Cserháti Vencel és Neje, Gódor József és Neje, Horváth Zsolt és családja, Göndör Gábor Újhartyán, Győri Ernő, Győri Ernő Gábor, Győri János Bertalan, Győri Márta, Karizs Evelin és Zsámboki Zsolt, dr. Körei-Nagy József és Neje, Langó Nándor Erdőkertes, dr. Nagy Zsuzsanna és Férje Bp., Péter Ferenc, Pócs János Jászapáti, Réz Ferencné, Szabó Krisztina és dr. Istók László Hatvan, dr. Taczman Lajos Jb., Tar Ildikó, Tóth Tibor, dr. Voller Erika, Zsámboki Sándor (id.), és néhányan megjelölés nélkül. Köszönjük!

A rendezvényen a Glonczi Rudolf és a Kohári Stúdió készített képeket, amely fotók a Jászfényszaru város és a FÉBE honlapján nézhető meg.

Az estről több mint 3 óra időtartamban felvétel készült, amelyet Tanczikó-Ruis Beatrix és a TRIÓ-TV rögzített.

Tóth Tibor