febe fejlec lekerekitett

 A Jászsági Honismereti Egyletnél, már hagyománnyá vált, hogy az év első ülését azon jásztelepülésen tartja, ahol a Jász Világtalálkozót rendezik. Március 31-én Jászalsószent-györgyön a Civil Házban Szarvák Imre polgármestertől kaptunk részletes tájékoztatót az előkészületekről, a rendezvény tervezett programjáról. A település 16 év után rendezi meg újból a két napra tervezett jászok nagyrendezvényét.

A helyszín a helyi védettség alatt álló Vadasparkban gyönyörű környezetben lesz, esetleges Zagyva áradás miatt póthelyszínnel is készülnek. A helyi adottságokat kihasználva, a hagyományőrzést erősítve, a már meg szokott programok mellé újakkal kívánják tartalmassá tenni a két napot. Biztos a gyerekek kedvence lesz a több mint száz népi játékokból álló játszóház. Az első nap kap főhangsúlyt, de azon lesznek, hogy a második nap is ugyan olyan vonzó és érdekes legyen, hogy a Jászságból minél többen a második napra is a település vendégei legyenek.

Újdonságot jelent a már felújított 1825-ben épül vízimalom, a Vadas Csárda épülete, az létrehozott, kialakított Tájház. Az új Lovas centrum és magyar udvar hamarosan átadásra kerül. Óriás sátorba helyezik el a hagyományos mesterségek, kézművesek utcáját. Szintén nagysátorba kerül a jászsági művészek alkotásaiból összeállított kiállítás. Vasárnapi program egyik fő eleme a jászsági piac lesz. Neves fellépőkkel is gazdagítják a programot.

A polgármester tájékoztatójából kitűnt, - az 1999 pünkösdi találkozóján a település fennállásának hatszáz éves évfordulóját és a település újharangjának beemelése a templom tornyába ünnepelték – most ugyan nincs kerek évforduló, de az elmúlt 1-2 év közösségi újberuházásait, mint kuriózumokat nagy szeretettel kívánják bemutatni az ide látogatóknak.

A 16 évvel ezelőtti 50 fős jászfényszarui delegáció közösségi csoportjai a Szűcs Mihály Huszárbandérium, jászasszonyok, FÉBE Borostyán Táncklub tagja, valamint a mazsorett csoportunk a díszünnepségen való közreműködésével és fellépésével vett részt a programon.
Most is közösségek, művészek és egyének képviselhetik településünket Jászalsószent-györgyön 2015. július 18-19-én a jászok világtalálkozóján. Városunkból minél többen éljük át a jászok összetartozásának örömteli érzését, identitásunk megőrzését.

Tóth Tibor