febe fejlec lekerekitett

   A Fényszaruiak Baráti Egyesülete 2011-ben indította útjára a Kiss József Helytörténeti Gyűjteménynél az akkor elkészült közösségi kemence kapcsán augusztus 20-hoz kapcsolódóan a Kemence ünnepét. A kezdeményezésből hagyomány lett és a rendezvényt kezdetektől támogatja a Jászfényszaruért Alapítvány.  

Az előzőévektől eltérően már 19-én munkához látott Németh Ákos pékmester és Vígh Antal fűtőmester, hogy a templomban 20-án az új búzából a helyi közösségi kemencében sült három kenyeret megszentelje Kiss Gábor plébános anya. A szépen megkelt és barnára sült kenyereket szerdán délután Zsámboki Sándor sekrestyés, harangozónak adtuk át. A hívek a reggeli szentmise után megkóstolták a megszentelt kenyeret.
   Huszadikán további kenyerek sültek a kemencében. A délután 3 órakor a Kiss József Helytörténeti Gyűjtemény udvarán kellemes kenyérillatok fogadták az érkezőket. Az ünnepség kezdetése már az utolsó dagasztás három szépen megsült kenyerét vették ki a kemencéből.
   A rendezvény Pető Lászlóné Sándor Kati az alkalomhoz illő Szent István énekével vette kezdetét.
   A jelenlévők örömmel kóstolták meg az hagyományosan kovásszal készült kenyeret. A friss, meleg kenyér gyorsan beszívta a libazsírt, margarint, vajkrémet, melyre lila hagyma, paradicsom, ízlés szerint paprika került. Az édesszájúak különböző gyümölcsökből készült lekvárt kenhettek a kenyérre. A Samsung felajánlás is érkezett a rendezvény előtt, így őszibarack is került az asztalokra.
   A szellemi táplálékról 16 órakor kezdődő műsorával Pető Martin énekes gondoskodott. Az első húsz percben Kálmán Imre, Huszka Jenő legismertebb melódiái csendültek fel. A második részben a 60-70-es évek Táncdalfesztiváljainak győztes slágereit énekelte, a közönség nagy örömére. A hangosításról Fekete Károly gondoskodott.
   A műsor után újabb kenyerek szeletelésére, majd elfogyasztására került sor. A közös baráti beszélgetésnek kedvezett a kellemes idő, így jó hangulatban 18 óra tájt zárult az V. jubileumi Kemence ünnepe.
   Köszönjük mindazok munkáját, akik a rendezvény sikeres megtartásához munkájukkal, adományukkal hozzájárultak.

Tóth Tibor

Fotók megtekintése>