febe fejlec lekerekitett

{jcomments off}Darabos Pálné 84. születésnapját megelőző napon, augusztus 28-án otthonában családja körében hunyt el. A Mi újság Fényszarun? hasábjain 2014. február és november között folytatásokban jelent meg visszaemlékezése az 1930-as évekről, mivel gyermekkorának első tíz évét Jászfényszarun töltötte. A Bethlen Gábor utcában lakott családjával.

 

  darabos palne gal agota Sok szállal kötődött településünkhöz: édesapja, Gál István, anyai nagyapja, Kertész János és nagynénje férje, Jókits József Jászfényszarun tanítóként keresték a kenyeret.
   A budapesti Eötvös Lóránd Tudományegyetemen könyvtár-magyar nyelv és irodalom szakon végzett. Az irodalom, a könyv szeretete egész életét végig kísérte. Az Országos Széchenyi Könyvtárban dolgozott egész aktív életében, csoportvezetőként ment nyugdíjba.
   A Jászsághoz, benne Jászfényszaruhoz mély és elszakíthatatlan kötelék fűzte. 2002-ben itt volt és véleményt nyilvánított a Tanítók emlékműve avatáson, azóta minden évben, még az elmúlt évben is, családjával halottak napja körül ellátogatott az emlékműhöz és a temetőbe.  
   Novemberben már nem tud jönni, mi látogathatunk el az Óbudai temetőben sírjához, ahol katolikus szertartás szerint hamvait férje - Darabos Pál (1931-2012), a MTA Könyvtárának nyugalmazott osztályvezetője, irodalomtörténész - mellé helyezték.
   Családja fájdalmában őszinte szívvel osztozunk, nyugodjon békében.

 

 Tóth Tibor