febe fejlec lekerekitett

{jcomments off}torok zsoka ezsias laszlo

   A 34. világkiállítás Milánóban május 1. és október 31. között zajlott, 144 ország rendelkezik saját pavilonnal, köztük Magyarország is. A magyar pavilonban sokszínű program várta a látogatókat. A Népművészet Magyar Mestereinek és Ifjú Mestereinek kézműves mesterség bemutatóját június 16. és július 15., majd augusztus 1. és október 18. között minden nap láthatták a vásárra látogatók.
   A fényszarui születésű Tiszafüreden élő Nagyné Török Zsóka fazekas népi iparművész szeptember hónapban két héten keresztül mesterségével bemutatkozhatott a Milánói Expón. Naponta 10 és 19 óra között folyamatosan bemutatót tartott. Az elő bemutató során a korongozáson túl a fazekasmesterség számos egyéb elemét, az írókázást, az átmetszéses és rátétes díszítést is láthattak tőle.
   A Milánói Világkiállítást megelőzően határon túli meghívásoknak tett eleget, nyolcadik alkalommal vett részt a nagyszebeni Kárpát-medencei Fazekas Találkozón, majd Törökországban egy isztambuli kézműves kiállításon láthatták kézműves remekeit.

Fotó: Facebook

   „…virág volt a vers…” címmel az esztergomi Helischer József Városi Könyvtár 7. alkalommal hirdetette meg az 50 és 70 év közötti nem hivatásos versmondók szavalóversenyét. Az országos versenyre határon túlról is jelentkeztek. A nevezőknek három magyar verscímet kellett megadni, melyből egyet a helyszínen a zsűri választott ki.
   Az október 10-én a könyvtárban megrendezett megmérettetésre 27 fő nevezett, köztük Ézsiás László, aki több hazai és nemzetközi szavalóverseny díjazottja. A huszadikként sora kerülő Ézsiás Lászlótól, a Bács Ferenc Jászai és Kossuth díjas, Érdemes és Kiváló művész vezette négytagú zsűri Zelk Zoltán: Sirály című vers (részlet) elmondását kérte. A vers előadásával Laci az első helyezést érte el. Gratulálunk!
                                                                                                               
Fotó: Nyári Andrea

Tóth Tibor