febe fejlec lekerekitett

Pető Edina Fadette előadóművész több szállal is kötődik településünkhöz. Édesapja Jászfényszarun született, most családjával Pusztamonostoron él. Edina jászfényszarui művészeti iskolában több mint tíz éve zongorát tanít.

{jcomments off}

peto edina 20151126Sok művészeti ág iránt érdeklődik, többet maga is művel. Tanult zongorázni, énekelni, készsége van a rajzoláshoz, a vers- és prózaíráshoz is.
   A jászberényi Szikra Galériában november 20-án (szombaton) önálló estjére került sor. Műsorát Edith Piaf francia sanzonénekes emlékének szentelte, hiszen ebben az évben ünnepeljük születésének 100. évfordulóját. A galéria emeleti nagyterme zsúfolásig megtelt közönséggel.
   A szuggesztív műsorában a Piaf sanzonok mellett a vetített korabeli képek és megszületésétől haláláig (1915-1961) életének főbb állomásait - két ének szám között - mesélte el. A mély átéléssel előadott közismert dalok, a sok estben megrázó képek, az életrajzi események igazi drámai érzelmeket váltott ki a nézőkben. Az egyórás műsort kérésre taps nem szakította meg, többször előfordult olyan különleges harmónia a szöveg, a kép és ének között, hogy nehéz volt megállni a tetszésnyilvánítást. A végén bepótoltuk, hiszen több percig szűnni nem akaró vastapssal hálálta meg a közönség Edina csodálatos estjét. Már az est végén többekben megfogalmazódott meg kell ismételni az előadást.
   Az együttműködése a galériával decemberben is folytatódott, mert „Advent a kávéházban” címmel december 12-én verses-zenés ünnepi hangolódás műsorára került sor.
   Jászfényszarun eddig elsősorban iskolai rendezvényeket színesítette énekével, a nagyközönség előtt a FÉBE Óév-búcsúztató nosztalgia zenésestjén december 29-én a Régi Kaszinóban lép fel.
 

Tóth Tibor


Fotó: berenycafe.hu