febe fejlec lekerekitett

   A Jász Múzeum hivatásának elkötelezett igazgatónője, a néprajztudomány kiváló kutatója, Jászberény díszpolgára, dr. Bathó Edit 2016-ban ünnepli 60. születésnapját. A jeles alkalomra megjelenő kötet szerzői a Jászságról vagy a Jászsághoz, a Jászkun kerülethez kapcsolódó írással tisztelegnek az ünnepelt előtt.

   A kötetben az írásos köszöntők után régészeti tanulmányok szólnak a Jászság ásatásainak eredményeiről. A változatos történeti fejezetben betekinthetnek a jászsági boszorkányperek rejtelmeibe, olvashatnak a jászok bérelt pusztáiról, a redemptióról, Jászberény hídjairól, a „jász király”-ról, a jászsági szokásjogról és a jász mentalitás gyökereiről is. Más szerzők Jászfényszaru és Jászberény történetének egy-egy szakterületéről írták köszöntő tanulmányukat. Személyes emlékek, családi elbeszélések nyomán nap, mint nap szóba kerülnek a háborús időszakok történései. Könyvünkben több tanulmány szól a jászsági történelem sorsfordító eseményeiről: az   I. világháború jászsági vonatkozásairól, a II. világháborút követő nehéz évekről és 1956 berényi történéseiről. A kötet terjedelmes fejezete kapcsolódik a néprajzkutató Bathó Edit munkásságához. A Kunságra is kiterjedő gazdag fejezetben a félegyházi lekváros kalafantyú, a kunok itala, a boza, no meg a lakodalmas kalácsok készítésének felidézése bizonyság a Jászkunság népének kulináris élvezetek iránti fogékonyságára. Bizonyára felkelti majd az érdeklődést a varjasi tanyavilág méhészetéről közölt írás, de a néprajzi tanulmányok között képzőművészeti, zenei témák is megjelennek. Nem maradhat ki a muzeológia sem. Lajosmizsén a Jászságból kirajzott népesség építette fel azt a templomot, amelynek konzerválásáról a szakértő restaurátor tudósít bennünket. Muzeológia nem létezhet a gyűjtőmunka és a szakszerűen rendszerezett gyűjtemények nélkül. Bartók népzenei gyűjtéséről, a Jász Múzeum természetrajzi gyűjteményéről szóló tanulmány s egy múzeumi revízió felidézése betekintést nyújt a szakma mindkét területébe.  
   A gratulálók sorához mindenki csatlakozhat, aki előfizetésével segíti, hogy a jász hagyományőrzés kiemelkedő alakját, a Jász Múzeum igazgatónőjét 60. születésnapján hozzá méltó jászági könyvvel köszönthessük. A kötet a Damjanich János Múzeum adja ki, szerkesztője Bánkiné dr. Molnár Erzsébet.

   Kedves előfizetők, e felhívás terjedelme nem teszi lehetővé a könyv teljes tartalmának részletezését, hiszen több mint 40 szerző köszönti az ünnepeltet a Jászsághoz kapcsolódó írásával, új kutatási eredményeinek közreadásával.

   A B/5-ös formátumban, színes, keménytáblás borítóval, számos színes és fekete-fehér képpel 400 oldalon megjelenő könyv előfizetési ára 3000Ft.

   Előfizethető Jászfényszarun a helyi könyvtárban, 3A Takarékszövetkezetben Hangosiné Réz Máriánál, Görbe Jánosné Amálkánál és Tóth Tibornál 2016. február 20-ig.
  
Kérem az olvasókat, a jászok és Jászsággal foglalkozó könyvek gyűjtőit csatlakozzanak a Bathó Editet köszöntőkhöz és előfizetésükkel segítsék a kötet megjelenését.

  Tóth Tibor

                            {jcomments off}