febe fejlec lekerekitett

Kedves Bérlettulajdonos, Egyesületi Tagunk, Barátunk!

             Tájékoztatjuk, hogy a FÉBE Színházbajárók Baráti Köre szervezésében 2016. január 30-án (szombat) délelőtt 8 óra 30 perckor a Jászberényből jövő autóbuszra Jászfényszaru 9 órakor Városházától kifelé indulva a jobb oldalon lévő helyi autóbuszmegállókban történő gyülekezéssel, indulunk Hatvan irányába különjárati autóbusszal Budapestre Erkel Színház (1087. Budapest VIII. II. János Pál pápa tér 30. Telf.: 2220108) Vajdahunyad bérlet – 1. előadására Giacomo Puccini: TURANDOT opera három felvonásban, öt képben, olasz nyelven, magyar felirattal megnézni. Az előadást 14 éven felüliek nézhetik!

 

  Az előadás 11 órakor kezdődik, vége 14 órakor, várhatóan 15 óra 10 percre érkezünk haza.

Karmester: Kovács János Szereposztás: Turandot: Jee Hye Han, Altoum császár: Róka István, Timur: Rácz István, Kalaf: Kiss B. Attila, Líú: Váradi Zita, Ping: Geiger Lajos, Pang: Beöthy-Kiss László, Pong: Kiss Tibor, Mandarin: Busa Tamás.

Zeneszerző: Giacomo Puccini, Szegíró: Giuseppe Adami, Roberto Simoni, Franco Alfano, Magyar nyelvű felirat: Romhányi Ágnes, Rendező: Kovalik Balázs, Díszlettervező: Szendrényi Éva, Jelmeztervező: Jánoskuti Márta, A gyermekkar vezetője: Gupcsó Gyöngyvér, Karigazgató: Strausz Kálmán.

            Három a rejtvény – egy a halál. „Jég, melytől lángra lobbansz, de lángodtól még hidegebb lesz. Fehér és sötét. Ha szabadon enged, rabjává válsz. Ha rabjává fogad, király leszel. Jöjj, idegen, ki sápadsz a rémülettől. Mi az a jég, mely lángra lobbant?” Turandot.

Carlo Gozzi színműve a gyönyörű, rideg kínai hercegnőről sok művészt ihletett meg, többek közt Giacomo Puccinit is, akinek utolsó és talán legcsodálatosabb operája a Turandot, melynek befejezésében saját halála akadályozta meg. Az ősbemutatót vezénylő Arturo Toscanini Liù halála után leintette a zenekart és a közönség felé fordult: „Itt tette le a mester a tollat.” Kovalik Balázs látványos rendezése teljes pompájában mutatja meg a művet.
            Peking utcáin a mandarinok hirdetik a császári rendeletet: aki megválaszolja Turandot hercegnő kérdéseit, hitveséül nyeri őt. A tömeg extázisban várja az előző próbán elbukott perzsa herceg kivégzését, - majd megszánva a fiatalembert, könyörög életéért. Turandot nem kegyelmez. E kegyetlen szívtelenség ellenére is akad újabb kérő: Kalaf, a száműzetésben élő tatár herceg. Senkire sem hallgat, saját útját szabadon járja, és kihívja sorsát: belép a palotába. A kormányzói hivatal felelőssége, a különféle érdekek és elvárások összehangolása már felőrölte a három miniszter életét, akik nyugodt, civil életről álmodoznak. Turandot három kérdést tesz föl a bátor jelentkezőknek. Kalaf az első kettőre helyesen felel. Turandot felteszi a harmadik kérdést is:

'lég, ami benned tüzet gyújt,

S tüzed a jeget tovább fagyasztja,

ha téged felszabadít,

még inkább szolga leszel,

ha szolgának fogad fel,

Királlyá tesz.'

Kalaf helyesen válaszol: Turandot. Az egymásra találáshoz vezető út azonban csak akkor helyes, ha nem kitaposott ösvényen vezet. A legkisebb csalás, önámítás, őszintétlenség is hazug útra tereli az embert. Így Kalaf sem elégedhet meg gyors sikerével: most ő ad fel kérdést Turandotnak. 'Mondd meg nevem... ki vagyok?'

Peking egész népe az idegen nevét kutatja, amikor előkerül Liù, a rabszolgalány, aki a kínvallatásokra sem hajlandó elárulni urának nevét. Elszántsága erejét a szerelem táplálja, s e reménytelen érzés az, ami öngyilkosságba kergeti. Liù halála olyan helyzetet teremt, ahol nincs már helye színlelésnek - az álarcnak le kell hullnia, a szerepjátszónak fel kell vállalnia önmagát. Az újjászületés előtt meg kell semmisülni, hogy mint hamvaiból a főnix, éledjünk újra. Ezt nevezhetjük akár szerelemnek is.

Az előadásra az úti költséget 1.800,- Ft/fő hozza magával.

 

A bérletét mindenki megkapta, három előadásra szól, kérem, szíveskedjen magával hozni!

              

Akadályoztatás esetén, valamilyen oknál fogva az előadásra nem tud jönni, úgy köteles maga helyett más személyt szerezni, vagy az útiköltséget kifizetni.

                                                                                                

A bérlettulajdonosoknak jó szórakozást kívánok!

Jászfényszaru, 2016. január 25.

Baráti üdvözlettel:

     

                                                                                   Tóth Tibor

                                                                                   szervező{jcomments off}