febe fejlec lekerekitett

  2016 jabe forum

   Az évenként megrendezendő fórum házigazdája szeptember 17-én a Jászapátiak Baráti Egyesülete (JABE) volt. A Jász Vendéglőben tartott tanácskozásra a meghívását 12 baráti társaság fogadta el. A Fényszaruiak Baráti Egyesületét három egyesületi tag képviselte.

 

   A házigazda társaság nevében Illés Anita, a JABE elnökségi tagja nyitotta meg a fórumot. Köszöntötte a résztvevőket Dr. Völgyi István Jászapáti alpolgármestere, méltatta a hagyományőrző civilek tevékenységét, azt a patrióta szellemet, amit egy-egy településen képviselnek. Szabóné Nagy Enikő, a JABE alelnöke köszöntője után, bemutatta az egyesület tevékenységét. Magyar Aliz a Jászjákóhalmáról Elszármazottak Baráti Társaságának (JÁKOB) elnöke, - aki megálmodója, kezdeményezője, majd koordinátora az évenkénti fórumnak – kiemelte számára öröm, hogy szülővárosában, Jászapátin rendezték meg idén a találkozót. Hangsúlyozta a társaságok „fiatalítását”, nincsenek fiatalok, a probléma sajnos a 24. órában van és félő, hogy mások is a jászkisériek sorsára jutnak (megszűnt a Jászkisérek Baráti Egyesülete).
   A fórumon résztvevő baráti társaságok képviselői tájékoztatták egymást az elmúlt egy évben végzett tevékenységükről és terveikről. A „fiatalítás” több szervezetnél is felmerült, hogyan lehet bevonni őket a helytörténetbe, programok szervezésébe.
   A tájékoztatót, eszmecserét közös ebéd követte, majd a vendégek kilátogattak a jászapáti Tanyamúzeumba.
   A 2017 évi találkozó megszervezését Jászszentandrás vállalta fel.
                                                                                                               Tóth Tibor{jcomments off}