febe fejlec lekerekitett

A Fényszaruiak Baráti Egyesülete - az önkormányzat anyagi támogatásával - Penczner Pál festőművész, Jászfényszaru díszpolgára születésének 100 éves évfordulója alkalmából Jubileumi Emlékérmet ad ki. Az érem tervezését, a gipszminta elkészítését az egyesület tagja, Szabó Imrefia Béla szobrászművész, városunk díszpolgára felajánlásként tette. Az érem Szegeden, Szabó Géza ötvösmester éremverdéjében készül.

penczner pal eremA bronzérem előlapja 

   Az érem előlapján középen a mester munka közben látható. Jobb kezében az ecset előtte a festővászon. Az érem bal félköríven PENCZNER PÁL JÁSZFÉNYSZARU 1916 a születési név, hely és évszám található. A jobb félköríven PAUL PENCZNER MEMPHIS USA 2010, nevének angol változta, ahol élt és elhunyt 2010-ben olvasható.
   Az emlékérem hátlapján az éremoldal felső harmadában íves szalagon felirat: JÁSZFÉNYSZARU VÁROS a szóközben, viaszpecsétként, a település címere látható. Középső harmadban a megújult Városháza épületegyüttese. Az alsó harmadban négy vízszintes sorba rendezett felirat, a történelmi korokat idéző betűtípusokkal: ANNO DOMINI MCCXXXIX IN HUNGARIAM, 1433 • FENNUSZARU, OPPIDUM • 1831, 1993 ~VÁROS. Mindkét oldal pereme gyöngysorral szegélyezett.
   A 42,5 mm átmérőjű érem nemes ajándék és maradandó érték. Megrendelhető november 30-ig a helyi 3A-Takarékszövetkezet helyi kirendeltségén Hangosiné Réz Máriánál, a Városi Értéktárban Tóth Tibornál vagy a +36/30-337-3336 mobil számon is. Az érem következő változatokban: bronz 3000,- Ft, ezüstözött fényes vagy platinázott bronz 4000,- Ft, aranyozott bronz 5000,- Ft, ezüst (Ag925/33,6gr) 20000,- Ft. Az érem árában a tartódoboz is szerepel.

   Az érem ünnepélyes bemutatására, a megrendelt érmek átvételére december 3-án délután 15 órakor a Régi Kaszinó étteremben rendezendő Penczner Pál születése centenáriumának ünnepsége keretében kerül sor.

 Tóth Tibor

{jcomments off}