ezsias laszlo cd

 

Ézsiás László látássérült költő és előadóművész 1947. február 7-én született Jászfényszaru községben. Korán árvaságra jutott: előbb az édesanyja, majd az édesapja is meghalt. Lacit az anyai nagyszülők nevelték.

   Az általános iskolát falujában, a szakmunkásképzőt 1964 évben Budapesten végezte, ahol a vasesztergályos szakmát tanulta ki. Hat évig dolgozott a fémiparban, 1970-ben haza jött szülőfalujába a hely Béke Mg. Tsz.-be esztergályosnak. Sajnos néhány hónap múlva látása romlani kezdett, mely ’71 tavaszára teljesen elhagyta. 1972-ben került a budapesti Vakok Intézetébe. Megtanulta a Braille-írást, majd a telefonalközpont-kezelést. A Kölcsey Gimnázium levelező tagozatán érettségizett. Telefonkezelőként ment nyugdíjba. Versírással a hetvenes évek elejétől, majd intenzíven a kilencvenes évektől foglalkozik. Az elmúlt évben két vallogatott verses antológiai kötetben is jelentek meg versei. Több mint húszéves igen eredményes versmondó tevékenysége alapján előadóművészi szintet ért el. Több nemzetközi és országos versmondó verseny első vagy dobogós helyezettje, számos versmondóknak adományozott kitüntetéssel rendelkezik. Az elmúlt évben Budapesten verseiből nagyszabású önállóesttel tisztelték meg hívatásos előadóművészek, köztük Kossuth-díjasok is.
   A Fényszaruiak Baráti Egyesülete 70. születésnapja alakalmából 2017. február elején Ézsiás László előadásában az általa írt és magyar költők verseiből 75 perces CD-t tervez kiadni. A CD címe Ars Poeticája „Vers a szívemben, szívem a versben” lesz, mely így folytatódik: Így élünk együtt, virágos kertben,
                   Lasan félévszázada sötétben,
                   Azért mégis csodás fényességben,
                   Mert szívemben kis gyertya minden vers.
                   Szeresd a verset, s te is fényre lelsz!  
   A FÉBE a lemezkiadás költségének biztosításához szponzorokat, adományokat vár jogi és magánszemélyektől egyaránt. A verses CD megvásárlására 2017. január 15-ig előfizetőket is gyűjtünk. A CD-t az előfizetők 1200 Ft-os áron a városi könyvtárban, a helyi 3A-Takarékszövetkezet helyi kirendeltségén Hangosiné Réz Máriánál, a Városi Értéktárban Tóth Tibornál vagy a +36/30-337-3336 mobil számon rendelhetik meg.
   Az adományokat, a támogatásokat a FÉBE 69500149-10382075 számlájára a cél megjelölésével átutalható vagy a 3A Takarékszövetkezet helyi kirendeltségén kézpénzzel befizethető. A szponzorok nevét a lemez borítóján feltüntetjük.
   Ézsiás László lokálpatrióta (verseinek egy része Jászfényszaruhoz, jászokhoz kötődik) költeményeivel, nemzetközi és hazai szavalóversenyeken elért sikereivel örökre beírta nevét városunk történetébe. Szerezünk, örömet Lacinak ez által örömet szerzünk magunknak is.
   Legújabb sikere október 8-án Esztergomban „…virág volt a vers…” országos szavaló versenyen volt. A Bács Ferenc Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész vezette ítészek II. díjban részesítették. Gratulálunk!                    

   Tóth Tibor

Fotó: FÉBE archívum Ézsiás László díszvendég, versmondás közben 2015. február 21-én a XXII. FÉBE báli műsorban
{jcomments off}