febe fejlec lekerekitett

Új helytörténeti kiadvány jelenik meg…
Támogatókat várunk a kiadáshoz…

   Negyedszázada a városi cím adományozása és az egyesület megalakítása kapcsán - ötven éve (1968. december 17.) az Ó-városháza földszintjén megnyílt a Néprajzi Kiállítás tiszteletére - karácsony előtt új helytörténeti kiadvány jelenik meg, a Fényszaruiak Baráti Egyesület gondozásában és kiadásában.
   A kiadványt az évfordulókhoz méltóan - A/4-es nagyságban 40 + 8 + 4 + 4 oldalon matt 170 g műnyomó lapon sötétkék plüss borítón ezüst címoldal nyomattal - díszkiadásban kívánjuk megjelenttetni.
   A könyv címe „ad civitatem magnificandam et fovendam” – „a város nagyobbítására és pártfogására” Történelmi források Jászfényszaru múltjához.

   A könyv szöveges részét dr. Langó Péter régész, városunk díszpolgára írta. A települési hely jászok előtti történetével, majd őseink közel nyolc évszázadnyi történelmét foglalja össze dióhéjban. A szerző az olvasmányos szöveget közel nyolcvan hivatkozással tudományosan támasztja alá. A hivatkozásban szereplő művek azt a célt is szolgálják, hogy akik további ismeretekhez kívánnak jutni azok ezek tanulmányozásával, tehetik meg. A hivatkozott, művek szerzői között szerepel többek között: Bagi Gábor, Bánkiné Molnár Erzsébet, Botka János, Bíró Gyöngyvér, Fodor Ferenc, Györffy György, Lantos Péter, Palugyay Imre, Prohászka Péter, Selmeczi László, Takács Károly és sokan mások.
   A könyv értékét a szöveges részen túl Jászfényszaruhoz köthető eddig kiadásban meg nem jelent egyedi oklevelek adják. Így a kiadványba bekerült az 1433-as Zsigmond király oklevele, melyben először szerepel a település neve. Második fontos hat oldalas latin nyelvű díszes fekete fehér I. Ferenc által 1831-es mezővárossá nyilvánítás oklevele, amely magyar nyelvre is lefordításra került. A következő magyar nyelven íródott 1845-ös V. Ferdinánd király engedélye négy országos vásártartásról szóló színes díszes oklevele. A könyvben szerepel 1990 évben jóváhagyott települési címer és zászló fotója és leírása, majd 1993-ban adományozott várossá nyilvánító köztársaság elnöki oklevél, belügyminiszteri oklevél a városkulcsának adományozásáról, fotók zárják a könyvet.
   A könyvet lektorálta dr. Farkas Kristóf Vince történész, anyanyelvi lektora Kotánné Kovács Tímea, latinról magyarra fordított dr. Ouanphanivanh-Kiss Noémi, technikai előkészítés dr. Kiss Dávid Sándor, technikai szerkesztő Bagi László, a könyv szerkesztője, kiadója Tóth Tibor. A könyvhöz Győriné dr. Czeglédi Márta polgármester írt előszót.
   A könyv díszkiadása, a borítólap, az ezüstnyomás, a különleges papír és szerkesztési, grafikai munkálatok miatt igen költséges, hogy az előfizetők olcsóbban megvehessék a könyvet, - amely politikamentes és időt álló - mert a benne szereplőírás és oklevelek több évtized múltával is tényként olvasható, nézhető.
   Támogatást várunk a kiadáshoz magán és jogi személyektől, a költségek csökkentése érdekében. A jogi személyek adományaikat az adóalapjukból leírhatják. Az adományozók nevét a könyvben közzé tesszük. Kérjük adományozási szándékukat 2018. október 15-ig jelezzék személyesen, írásban Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy mobilon +36/30-337-3336 Tóth Tibornak.
   Az előfizetői felhívást, az előfizetői díjat az októberi lapszámban a támogatások, adományok figyelembevételével tesszük meg, a könyv ünnepélyes bemutatóját december 15-én (szombaton) a Városháza dísztermében tervezzük.
                                                                                                             Tóth Tibor

Fotó: Tóth Tibor

uj kiadvany 2018 1

1./  V. Ferdinánd 1845-ös vásártartási jogot adományozó oklevél első oldala, zárt függő pecséttel

uj kiadvany 2018 2

2./  V. Ferdinánd nyitott függő pecsétje{jcomments off}