febe fejlec lekerekitett

ts takszov reszjegy

TAKARÉKSZÖVETKEZETI - Részjegy

   Félévszázaddal ezelőtt kelt dokumentummal emlékezünk az 55 évvel ezelőtt megalakult jászfényszarui takarékszövetkezetre. 1963. április 27-én tartotta alakuló gyűlését 316 taggal a takarékszövetkezet, melyet Jászfényszaru többségében mezőgazdasági foglalkozású lakosságának igénye hívta életre. Az OTP Szolnok megyei fiókjától július 1-jén 33.000,- Ft jegyzett tőkével megkapta a működési engedélyt. A Bajcsy-Zsilinszky és a Tompa Mihály utca kereszteződés bal oldalán lévő kis bolt átalakításával (Jáger Imre mai portáján) bérelt kisépület, 20 négyzetméterű helységében vette kezdetét a betétgyűjtés és a hitelezés.

Két és fél év múlva, 1965. decemberi betétállomány már megközelítette a 1,2 milliót, a hitel állomány az 534 ezer forintot. A taglétszám 587 főre nőt. A nyereség 29 ezer Ft lett. Emlékezzünk meg a szervezőkből lett első irányító testület tagjairól. Az igazgatóság elnökének Palócz Vendel helyettesének Bodor István, a tagoknak Oroszi Flórián, Harmath László és Juhász Jánosné, a felügyelő bizottság elnökének Zsólyomi Imre, tagjainak Kiss B. János, Kovács Antal, id. Bukó Pál és Folyó Sándorné tagokat választották meg. A szövetkezet gyors fejlődését segítette, hogy 1965. május 15-től Büchler Józsefnét nevezte ki az igazgatóság ügyvezetőnek. 1966 és 1967 években az országosan a legjobb Takarékszövetkezeti címet kapták munkájuk elismeréseként. Működésük kiterjedt Jászfelsőszentgyörgy és Pusztamonostor községekre is. 1969-ban a Szabadság út 30 szám alatt elkészült az új üzletház, mindkét községben kirendeltség nyílt. A szövetkezet irányításában meghatározó személyiség Csáki Sándorné, aki 1971-től ügyvezetőként, 2008-tól elnök ügyvezető, majd a Jász-Takarékszövetkezet társadalmi elnökeként dolgozott. Főkönyvelői feladatokat a hetvenes évektől 1987-ig Hurubán Zoltánné, majd Tamus Józsefné látta el. A megalakulás 10 éves évfordulójára már 40 millió betét állománnyal, 9,4 millió kölcsönállománnyal, 3160 tagsággal és 280 ezer forint nyereséggel zártak. (1974-ben a havi átlag keresetek 1500-2500,- Ft között volt) Az évek múlásával szolgáltatásuk évről évre jelentősen bővült, működési területük 1985-ben Jászberényre, 1998-ban Szolnok városokkal nőt. Jászfényszaruról a központ 1990-ben Jászberénybe került. A kétezres évek elejére tevékenységük, szolgáltatásuk megegyezett a más bankok szolgáltatásaival. 2007. július 6-án, Jászfényszarun a Szabadság út 1. szám alatt új 205 négyzetméteres újüzletházat adtak át, amely komfortossá tette az ügyfelek és az ott dolgozók tevékenységét egyaránt. Az utóbbi évek központosítása, cent ralizása jelentős változást hozott a szövetkezeti mozgalom életében, a tagsági viszonyokban.
Az értéktárban található A 114702 sorszámú TAKARÉKSZÖVETKEZETI – Részjegy érdekessége mellett, sok információt hordoz. Így: a részjegy tulajdonos 100 Ft befizetésével 1351. tagja lett a szövetkezetnek. A Jászfényszaru és Vidéke Körzeti Takarékszövetkezeti pecsétnél két akkor ott dolgozó Langó Erika és Csáki Sándorné kézjegyét látjuk. SZÖVOSZ = Szövetkezetek Országos Szövetsége.
                                                                                                 Kép és szöveg: Tóth Tibor

Fotó: TAKARÉRSZÖVETKEZETI – Részjegy (1968. dec. 7.){jcomments off}