febe fejlec lekerekitett

Kedves Bérlet Tulajdonosok!

Tájékoztatjuk, hogy a FÉBE Színházbajárók Baráti Köre szervezésében 2019. június30-án (vasárnap) délelőtt 8 óra 30 perckor Jászberényből induló 9 órakor JászfényszarunVárosháza előtti gyülekezéssel kifelé haladva Hatvanon át, különjárati autóbusz indul Budapestre Erkel színházba (1087. Budapest, II. János Pál pápa tér 30.) Krizantémok bérlet – 4. Sir Elton John / Lee Hall:Billy Elliot – a Musical magyar nyelven, angol felirattal megnézni.

 

Az előadás 11 órakor kezdődik, vége 13 óra 40 perc várhatóan 15 óra érkezik Jászfényszarura a csoport.

           

Szereposztás: Billy: Vass Torda Nemere, Michael: Marinka Móric, Mrs. Wilkinson: Gallusz Nikolett, Apa: Tóth Sándor, Nagymama: Hüvösvölgyi Ildikó, Tony: Csémy Balázs, Anya: Krassy Renáta, Mr. Braithwaite: Ömböli Pál, George: Kiss Zoltán, Táncos: Jenei Gábor, Melák Davey: Kőrösi András, Magas fiú: Bacsur Dániel, Irattömbös nő: Molnár Györgyi, Sztrájktörő/Sznob papa: Barát Attila, Odette: Golovyna Yuliya, Herceg/Felnőtt Billy: Radziush Mikalai, Rothbart: Molnár Dávid, Debbie: Ruip Katica, Pici fiú: Molnár Örs Apor.

Közreműködnek
: a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékei

Alkotók: Zeneszerő: Sir Elton John, Szöveg- és dalszövegíró: Lee Hall, Eredeti rendezés: Stephen Daldry, Magyar szöveg: Puller István / Bárány Ferenc, Rendező: Szirtes Tamás, Rendező munkatársa: Vaszilenko Eugénia, Díszlettervező: Szlávik István, Jelmeztervező: Kovács Yvette Alida, Koreográfus: Tihanyi Ákos, Világítástervező: Madarász „Madár” János, Szcenikus: Szűcsborus János, Szteppkoreográfus: Szikora Boglárka, Balettmester: Rujsz Edit, A gyermekkar vezetője: Hajzer Nikolett, Karigazgató: Csiki Gábor, Karmester: Silló István.

Bemutató: 2016. július 29.

   1984-et írunk. Angliában a bányászvárosokban felbolydult az élet: a sztrájkok korát éljük. A 11 éves Billy Elliot egy ilyen kisvárosban él. Apja és bátyja a sztrájkolók közt harcol a jobb megélhetésért, édesanyja meghalt. A fiú a családi hagyományt folytatva bokszedzésre jár, de nem való neki az erőszakos sport. Egy nap véletlenül tanúja lesz a lányok balettórájának és elvarázsolja a tánc. 

Vajon egy kisfiú művészi tehetsége össze tudja-e hozni a családot és a város közösségét? Sikerül-e Billynek megvalósítani az álmait? 

A musical-változat elkészítésekor a 2000-ben bemutatott mozifilm nyerő csapatához Sir Elton John csatlakozott. A világsikernek örvendő művet Magyarországon Szirtes Tamás non-replika rendezésében, Tihanyi Ákos koreográfiájával látható. Valljuk, hogy a tánc és a zene mindenkié. A balett is.

   A ”Billy Elliot – a Musical” előadása a Music Theatre International (MTI, 421 West 54th Street, New York, New York 10019 – tel.: (1) 212 541 4684, www.mtishows.com) különleges engedélye alapján, az általa rendelkezésre bocsátott engedélyezett anyagok felhasználásával jött létre.

    A produkcióban közreműködő gyermekszólisták felkészítésében az Opera partnere a Madách Táncművészeti Iskola és Szakgimnázium és a Magyar Táncművészeti Főiskola.

Az 1984-85-es bányászsztrájk idején, egy Easington nevű kis faluban lakik a kiskamasz Billy Elliot. Természetesen mindenki azt várja, hogy belőle is bányász lesz, mint a bátyjából, Tonyból, és az apjából és nagyapjából annak előtte. Szintén családi hagyomány a boksz. De egy edzés után Billy véletlenül tanúja lesz a lányok balettórájának, és magával ragadja a zene és a tánc. Titokban csatlakozik a csoporthoz, de csak a szintén „fura”, a nővére ruháit rendszeresen felpróbáló Michael nevű barátjával tudja megosztani ezt a titkot, hiszen saját családja úgy tartja, egy fiúnak a boksz való, nem a balett.
Billy tehetségesnek mutatkozik, és a balett tanár, Mrs. Wilkinson el szeretné vinni a Királyi Balettintézetbe felvételizni, de „lebuknak”. Amikor Billy apja számára kiderül, hogy fia a keservesen összekapart ötven pennyket boksz helyett balettra költötte, eltiltja a tánctól.
Közben a sztrájk egyre nagyobb indulatokat korbácsol. Rendszeressé válnak az összecsapások a bányászok és a rendőrök között. Tony, Billy bátyja az erőszakos megoldás híve. Bár apja próbálja lebeszélni, a fiú nem hallgat rá.
A karácsonyi összejövetel után Jackie Elliot, Billy apja véletlenül tanúja lesz, amint Billy a táncon keresztül fejezi ki őszinte érzelmeit. Megérinti a látvány és elmegy Mrs Wilkinsonhoz, hogy többet tudjon meg a meghallgatásról. Lehet, hogy kénytelen lesz az útiköltség miatt sztrájktörőnek állni, de ez sem tartja vissza. Végül a közösség adja össze Billy számára a pénzt, hogy eljuthasson Londonba. Még egy sztrájktörő felajánlását – bár nem szívesen - is elfogadják végül a gyerek kedvéért, és Jackie és Billy eljut Londonba.
Ez a történet egy kisfiúról szól, aki ki mer lépni a neki kijelölt térből a nagyvilágba, hogy kövesse a szíve parancsát és megküzdjön az álmaiért.

KRITIKAI VISSZHANGOK:

   „Minden stimmelt ebben a produkcióban – ritkán látni olyan musicalt, amely minden tekintetben jól átgondolt: a közönséget is lázba hozta, sok ujjongás, hosszan tartó taps és ováció volt a teljes társulat, de főként a gyerekszínészek jutalma. Érdemes megnézni!” (Ira Werbowsky, Der neue Merker)

Az előadásra mindenki a jegyét és 1800,- Ft/fő buszköltséget hozza magával.

Akadályoztatás esetén, valamilyen oknál fogva az előadásra nem tud jönni, úgy köteles maga helyett más személyt szerezni, vagy az útiköltséget kifizetni.
                                                                                            

A jegytulajdonosoknak jó szórakozást kívánok!                                                            

Jászfényszaru, 2019. június 25.

Baráti üdvözlettel:

Tóth Tibor

   szervező