febe fejlec lekerekitett

   A Fényszaruiak Baráti Egyesülete 2019. augusztus 23 és 28 között ötödik alkalommal szervezett 50 fő részére három országot (Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Montenegró) érintő Balkáni kirándulást.


   A negyedik napBudva óvárosának megismerésével és a tengerparton fürdőzéssel telt el. A reggeli után az óváros megismerésére került sor. Máté Csongor idegenvezető, mint egy közel három órás program keretében a keskeny utcák, kis terek között híres épületekkel ismertette meg a csoportot. Így Szentháromság templomot, ami helyt ad Stjepan Mitrov Ljubisa író síremlékének. A Stari Grandban számos kiállítást lehet megtekinteni. A Stanjevici, Podostrong, Rezevici Gradiste-kolostorok fontos történelmi emlékei Budvának.
A délutánt tengerparti fürdőzéssel, napozással töltöttük. Volt itt minden, ami szem-szájnak ingere, a budvai vásárfiát is itt vettük az otthoniaknak.
   Az ötödik napon a korai reggeli után indulás Vrpazarba. Útközben rövid fotószünet az egykori halászfalu, Sveti Stefán kis szigeténél. A település a nevét Szent István vértanúról kapta, aki után a szigeten látható legnagyobb templomot is elnevezték. A szigetet hotelvárossá alakították, a luxusapartmanok mellett egy kaszinó is működik.
Utunk a Skadari-tóhoz vezet, mely a Balkán egyik legjelentősebb rezervátuma. Rövid fotószünet a tónál, majd továbbutazás az Ostrog kolostorhoz, mely az ország egyik legemblematikusabb műemléke és kultuszhelye.
A tenger szint feletti 900 m magasan lévő úti cél kétharmadát saját busszal tettük meg, a hegyoldalában kanyargó út szerpentinekkel volt teli a völgy és szemközti hegyoldal látványa lenyűgözött bennünket. Elérkeztünk Ostrog alsó részére, ahonnan már nagy buszokkal közlekedni nem lehet. A fennmaradó 3 km szakasz 27 tűkanyarral van teli, ezt az útszakaszt helyi kisbuszokkal vagy személygépkocsival lehet megtenni. Gyalogosan egyenesen a hegyoldalba kialakított 1100 lépcső megmászásával is fel lehet jutni, de az időtakarékosságból 3 kisbusz szállított fel bennünket. Az elől és jobb oldalon ülőknek, lefelé fordítva félelmetes volt látni, az útpadka szélénél tátongó meredek mélységet. Egyes szakaszokon, a szembe jövő kocsi csak a sziklafal mélyedésébe vájt kitérőbe történő beállás után fértek el egymás mellet. Bíztunk a helyi sofőrjeinkben, akik naponta sokszor teszik meg a turistákkal ezt a szakaszt. Végre felértünk a parkolóba és megláttuk a gyönyörű reneszánsz sziklába vájt 17. században épült Ostrog-i kolostort, melyet Szent Vazul alapított. A sok látnivaló megnézése után a lefelé jövet sem volt félem mentes, de szerencsésen visszaértünk Alsó-Ostorogba, ahol betértünk egy működő kolostorba. A késői közös ebéd után varázslatos tájakon, a Piva folyó fantasztikus kanyonja mentén több határátlépés után értünk utolsó szálláshelyünkre a szarajevói Hotel Delminiumba.
   A hatodik napon a reggeli után séta közben ismerkedtünk Szarajevóval. Bosznia-Hercegovina fővárosával több fontos történelmi esemény is összeforrt. 1914-ben itt lett merénylet áldozata Ferenc Ferdinánd osztrák trónörökös, ami ürügyül szolgált az első világháború kirobbantásához. Az itt élők élték át a boszniai háború (1992-1995) alatt a modern kori történelem egyik leghosszabb, több mint három éven át tartó ostromát is. A város egyedülálló légkörét a történetét alakító négy vallási csoport – római katolikus, ortodox kereszténység, muszlim és zsidó vallás – által hátrahagyott épített és más kulturális javak adják. A világon kevés olyan város van, ahol néhány száz méteren belül katolikus és ortodox templom, mecset és zsinagóga is található. A város török negyede, a nyüzsgő életű Bascsarsija önmagában is teljes értékű attrakció. Ráadásul itt található a Balkán legjelentősebb és legimpozánsabb mecsete a Gazi Huszrev Bég dzsámi, melyet csak kívülről ismerhettük meg, mert az nap nem volt látogatható. A Ferenc Ferdinánd elleni merénylet színhelyét is felkerestük. Betértünk egy vásárcsarnokba is. Az egyik téren – sakkozás közben – találkoztunk egy magyar gyökerekkel is rendelkező nyugdíjas színésszel, aki Gyorcsakovszkiné Manyikával, és a csoport kórussal együtt énekelték „A horgosi csárda ki van festve…”
Szabadprogram keretében a bazársoron vásároltunk és helyi specialitást ebédeltünk. Kora délután indultunk haza.
   Több mint 700 km és két határátlépés után este 10 órakor érkeztünk Jászfényszarura, ahol már szeretteink vártak ránk.
   Köszönet a CREDO TOURS UTAZÁSI IRODA vezetőjének, Mészáros Attilának, aki egyben Péter fiával 2300 km át zökkenőmentesen vezeték a balkáni körutazás során az autóbuszt.
   Az út sikeréhez, maradandóvá tételében nagyszerepe volt az idegenvezetőnknek, Csongor Máténak, melyet köszönünk, és ha tehetjük máskor és szeretnénk vele utazni.
   Az utazás során a csoport valamennyi tagja fegyelmezetten, segítőkészen, időpontok pontos betartásával vett részt, melyet, mint szervező köszönök. A FÉBE 2020-ban is tervez önköltséges külföldi utat, kellő számú jelentkezés esetén.

Tóth Tibor