febe fejlec lekerekitett

A Városi Értéktárban maradt fenn ez a 75 éves díszes okirat, amelyet abban az időben országosan ezrével állítottak ki. A nyomdai nyomtatványt központilag készítették és helyben töltötték ki a Földigénylő Bizottságok. Jászfényszarun a Községi Földigénylő Bizottság elnökének Dányi Jánost választották meg, akinek saját kezű aláírását a lapalján láthatjuk.

Az okirat konkrétan azt tartalmazza, hogy „Jászfényszaru községben Virágoshalom dűlőben 199 kiosztási szám alatt felvett három /3/ kat. hold 1000 négyszögöl kiterjedésű föld ingatlant id. Görbe Sándor Jászfényszaru lakos birtokába adja.”… Kelt Jászfényszaru 1945. április hó 28. Nagy Imre földmívelésügyi miniszter. A tisztséget 1944. december 21-től – 1945. november 15-ig töltötte be, az Ideiglenes Nemzeti Kormányban. Az iratot minisztérium bélyegzőjével látták el.
   Föld- a területrendezés 2., Agrárvilág fordulatok, magyar reformok, szerző Prof. Emer. Dr. Szabó Gyula könyvéből idézve: „A földreform az ország csak nem minden községét érintette. A megművelt területeknek 34.8 %-a került felosztásra, mint egy 650 ezer személy között.”


Kép és szöveg: Tóth Tibor