febe fejlec lekerekitett

   Pénzes Miklós 1910-ben Tápióság településen született, kántor-tanítóiképesítést szerzett és 26 évesen, 1936-ban a Jászfényszarui Katolikus Iskolaszék helyettes majd rendes tanítónak választotta meg. Itt telepedett le, nősült meg és 34 éven át 60 éves koráig - nyugdíjba vonulásáig - itt tanított. A sorok íróját is ének tantárgyból tanította. Így még az idősebb korosztály emlékezhet személyére.

   A Városi Értéktárban található az 1941. április 29-én Budapesten kiállított Származási igazolvány, melyben egy háromtagú bizottság igazolta, hogy nagyszülőkig bezárólag tiszta keresztény származású. Valószínű a II. világháborúban katonai szolgálatra, mint tartalékos őrmestert számba vették és ehhez kellett az igazolvány.
   Megjegyzem, hogy 1938 és 1942 között született három zsidótörvény folytán, különböző állami beosztásokat, felsőbb tanulmányokat már csak a tiszta keresztény származást igazolni tudók tölthettek be illetve folytathattak. Tiltották a keresztény és zsidó származású felek házasság kötését is. Így sok esetben kellett származási igazolást vagy keresztleveleket kikérni.                                                                                                   
                                                       Kép és szöveg: Tóth Tibor