febe fejlec lekerekitett

 Családi lap 1 2022 12 20 001  Az 1894. évi XXXIII. törvénycikk, amely az állami anyakönyvezést elrendelte, 1895október 1-jétől kötelező lett. Korábban ezt az egyházak végezték.
   Valószínű az állami anyakönyvezés bevezetése kapcsán született egyházi célra a m. kir. pénzügyminisztérium 1895. évi 91488. sz. rendelete alapján jött létre a CSALÁD-LAP nyolc oldás füzetecske. A nyomat az egri érseki liceumi nyomdában készült.
   Az első nyitóoldalon Kaszab Sándor és Palócz Mária Jászfényszaru, Peres tanyai lakosok neve szerepel. A 2.  oldalon „Hivatalos tanusítvány. Kaszab Sándor rk. és Palócz Mária rk. a Jászfényszarui templomban alulírt napon a róm. kat. egyház szertartása szerint egymással házasságot kötöttek. Kelt Jászfényszaru, 1938 febr. 3-án Székely Alajos szentszéki tanácsos, lelkész” (Jászfényszaru 1937-1943 közötti plébánosa) Jászfényszaru Rom. Kat. Egyházpecsétje (Körbélyegző)
   A 3. oldalon a férj és feleség szüleinek neve szerepel. Itt lehetett beírni elhalálozásuk idejét. A 4-6. oldalakon gyermekeik neve keresztelési helye, ideje, elhalálozási helye, ideje írható be összesen 12 sorban. A 7. oldalon Az Úr imája. Az angyali üdvölet. Az apostoli hitvallás. A 8 oldalon Istennek tíz parancsolata. olvasható.
   Azon családok, akik a későbbi családi eseményeket is rögzítették, jó alappal szolgál családfakutatás során
Kép és szöveg: Tóth Tibor

Fotó:
A CSALÁD-LAP első oldala