febe fejlec lekerekitett

Dugonics Sándor 1926 1989 A sakk népszerű játék kortól függetlenül sokan játsszák. Ismereteink szerint a sakkjáték Indiában keletkezett; onnan, valamint Perzsiából indult el a VII. században világhódító útjára. Európába feltehetően arab közvetítéssel került, hogy mi, magyarok hol, mikor, és kiktől tanulhattuk meg a játékot, nem tudni.
Azonban az elme sportja hazánkban is gazdag múltra tekint vissza. Írásos feljegyzés van arról, hogy Károly Róbert királyunk 1355-ben, a visegrádi tárgyalások alkalmával egy sakk-készlettel kedveskedett a cseh János királynak.

A Magyar Sakk Szövetség 1911-ben alakult kisebb megszakításokkal folyamatosan működik.
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 1999 óta ismeri el a sakkot, mint olimpiai sportágat. A sakkolimpiákat nem az olimpiákkal együtt rendezik. Ezévben hazánk adott otthont a sakkolimpiának. A játékok szeptember 10-én elkezdődtek és 23-ig tartottak.
A sakkban sok játékforma ismert egyéni, csapat, szimultán, levelezési és a technika fejlődésével online módon. A számítógépeken sakk programok felhasználásával is lehet játszani.
Dugonics Sándor sakk levelezésA Városi Értéktárban bukkantam rá egy postai sakk levelezőlapra. A rajta lévő kétszer 10 filléres nem posta tiszta 5 éves terv kapcsán kiadott bélyegen, a posta bélyegzés időpontja, helye nem olvasható. Mindenképpen az ötvenes évek első felében adhatták postára, ez legkevesebb 70 éve lehetett. Dugonics Sándornak (1926-1989) címezték. A lapot Jankovics Antal adta postára és az elkezdett játszmát feladta. Településünkön többen folytattak levelezési sakk játszmákat. Külön erre a célra nyomtatott (mint jelen esetben) levelező lapon vagy felirat nélküli hátlapú levelezőlapon is.
Dugonics Sándor sakk levelezés 2A levelezési szövetségnél kellett jelentkezni, ahol a jelentkezők közül sorsolással kijelöltek 6 fős csapatot, mindenki játszott mindenkivel. Megadott határidőn belül a válaszlapot fel kellett adni. Egy-egy játékossal a játszma sok héten át tarthatott, amíg az egyik fél nem győzött vagy a döntetlent kölcsönösen elfogadták. Az összegyűjtött pontok alapján lehetett címeket szerezni.
A teljesség igénye nélkül a 70-es, 80-as években a helyi Sport Egyesületen belül sakk csoport is működött. Rendszeresen rendeztek helyi bajnokságot 50-70 fő is összejött. A sakk kedvelői között voltak versenyzők is egyéni és csapatversenyeken, jászsági bajnokságokon illetve Spartacus elnevezésű versenyen indultak. A négyfős csapat első tábláján Kauzli Kálmán, második tábláján Lantos Péter, harmadik tábláján Nagy Sándor (Somogyi B. út) a negyedik táblán Papp László játszott. Egyéni versenyeken indult Dugonics Sándor, Turú István, Zsólyomi Imre. Több esetben, csapatban jászsági bajnokságot nyertek.
A sakk levelezőlap kapcsán egyúttal emlékeztünk az időszak legeredményesebb sakkozóira.
Kép és szöveg: Tóth Tibor


Fotó: A levelező lap elő és hátlapja
Dugonics Sándor 1948 évben, 22 évesen