Jász Látogatóközpont nyílt Jászberényben

 

„Jászkun kapitányok nyomában” címmel tematikus túraútvonalat hoztak létre megyénkben. A projekt mottója „Ébredjen öntudatra nálunk.” A közel 600 milliós forintos uniós projekt útvonala 13 megyei település látnivalóit ismerteti meg az érdeklődőkkel. A Jászságból Jászberény és Jászkisér szerepel a túra útvonalában. A megvalósítás során Jászberénybe, Karcagon és Szolnokon új interaktív látogatóközpont jött létre.

fotók a látogatóközpontról

 

A Jász Látogatóközpont a Kossuth út 58 szám alatt március elsejétől látogatható. Az itt látható interaktív kiállítás alapötletét a jászok, a kiskunok és a nagykunok közös privilégiális ládája ihlette. Itt őrizték a Jászkunok legfontosabb iratait, okleveleit. A láda olyan zárszerkezettel rendelkezett, hogy csak a három kapitánynál őrzött kulcsok egyidejű elfordításával lehetett kinyitni. A látogatóközpont olyan, mint egy „kincses láda”.  A látogató a kulcslyukon keresztül belépve ismerheti meg a Jászság kincseit, értékeit és büszke eseményeinek pillanatait.

A látogatóközpont kiadványában olvashatjuk: „A majd 800 éve, a népvándorlás utolsó hullámaként, a tatároktól űzött, betelepült elődök a magyarság sorsközösségében teljesen magyarrá váltak, azonban ma is büszkén vallják még jász és kun származásukat. Történelmük, kultúrájuk, hagyományaik, földrajzi, természeti adottságaik, mai természetvédelmi területeik különleges élményt nyújtanak a tudományt, természetet, nyugalmat, a szépet kedvelőknek egyaránt.
A látogatóközpontban egy időutazásra hívjuk Önt a Jászságban. Lehel és Konrád mondája, a betelepülésünk körülményei, a török idők, az elzálogosítás időszaka, a Rákóczi szabadságharc, a Redemptio, az 1848-49-es szabadságharc, és a tavaszi hadjárat mind-mind dicső emlékekkel gazdagították történelmünket. A kistérséghez kötődő mondák, legendák további izgalmakat, titkokat kínálnak, s egyben értékessé teszik e tájegységet. A Jász Látogatóközpont nagyobb termében ezen eseményekkel, időszakokkal ismerkedhetünk meg. Miközben követjük a történelmi eseményeket, s haladunk előre az évszázadok időszalaga mentén, egyre közelebb kerülünk a mához, és egyre közelebb a jászok szellemiségéhez. Az interaktív kiállítás során egyre többet tudunk meg e népcsoportról. Szinte minden században találkozunk olyan eseménnyel, amitől azt gondolhatjuk, hogy a jászok nélkül talán más lenne az ország jelene.”

Az érdeklődők a technika segítségével részesei lehetnek a Jászok Világtalálkozóinak, Kóródi Anikó operaénekes hangján énekel Déryné Széppataki Rózsa. Megismerhetjük a Jászság gazdag növény és állatvilágát, természeti kincseit, újjászületett lovas hagyományait. A Jászok dicső történelmének számos kérdésére kapunk hiteles választ. A látogató főleg a fiatalabb korosztály nem csak szemlélője és olvasója lehet a kiállításnak, hanem tevékeny részesévé is váll hat. Kiderül példáultartalmaz-e jász vonásokat az arca? Vajon ismeri annyira a redemptus települések címereit, hogy részletekből össze tudná őket illeszteni? Életre tud kelteni egy széthullott Lehel huszárt? Hogyan mutatna jász asszonyként, jász leányként korhű ruhában?

A Jász Látogatóközpont megnézését, melyre legalább 2 órát szánjunk, minden korosztálynak jó szívvel ajánlom. Általános iskolai osztályoknak rendhagyó történelmi óraként is igen hasznos lenne, hogy megismerjék rég- és közelmúlt jászok történelmét. Nyitva tartás: kedd-szombat 9-17 óra között. Teljes árú felnőtt jegy: 600 Ft, kedvezményes jegy (diák, nyugdíjas): 300 Ft, csoportos jegy ( 20 fő felett): 300 Ft/fő. Információ: +36 57 657 298, E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., www.jaszkunkapitanyoknyomaban.hu, www.jkny.hu.

Kép és szöveg: Tóth Tibor