febe fejlec lekerekitett

A Fényszaruiak Baráti Egyesülete eredményesen pályázott 1,226 millió forintra a Jászsági Helyi Közösség Egyesületéhez Leader Európai Unió Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapjához – a Civil szervezetek eszközbeszerzéseinek, és céljainak elérésének célirányzatára. A vissza nem térítendő EU támogatás 957.381 Ft, a pályázathoz 268.282 Ft saját erőt biztosítottunk. A pályázatból kettő db üvegvitrin szekrényt, egy db Notebookot, operációs rendszerekkel, vírusíróval és egy HP lézernyomtatót vásárolunk, melyet a Városi Értéktárban helyezünk el a közjavát szolgálva.
   A www.febe.hu honlapunk
2005 óta szolgálja tagjaink és az érdeklődök tájékoztatását. A honlap az elmúlt 14 év háromszor újult meg hozzáigazítva a technikai fejlődéshez a még körültekintőbb, színvonalasabb tájékoztatáshoz. Legutóbb június 1-től új formavilággal és facebook eléréssel bővült egészült ki a honlap, melynek webmestere Réz Bertold.
Pannonhalma csoport kep 2019  Az egyesület szervezésében június 22-én két busszal 77 fő látogatott el Pannonhalmára a Főapátság látogatható épület helységeit és a gyógynövénykert néztük meg Kovács Tamásatya, FÉBE tag idegenvezetésével. Megkóstoltuk a híres bencés csokoládét és ásványvizet.
Útban hazafelé a Tihanyi Bencés Apátságot és Apátsági Múzeumot idegenvezetővel csodáltuk meg.

   Az egyesület ötödik alkalommal szervez 50 fő részére külföldi utat, megismerve és tapasztalatokat szerezve a szomszédos népek életéből. Ez évben augusztus 23-tól öt éjszakás autóbuszos kirándulás főbb állomásai Mostar-Dubrovnik-Budva-Szarajevo. Az utazás költségéhez utasonként 10 ezer forinttal, az összköltség 7,3 %-val Jászfényszarui Város Önkormányzata is hozzájárul. Pannonhalma cspk 2
   A FÉBE által 1994-ben 100.000 Ft induló vagyonnal létrehozott Jászfényszaruért Alapítványt a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság Pk.61.627/1994/4. szám alatt 1994. szeptember 2-án jegyezte be. Így negyedszázados fenn állasát az alapítvány az alapítóval együtt megünnepli. Az jubileumra az alapítvány kiadásában az önkormányzat támogatásával Jászfényszaru múltja régészeti feltárások, leletek alapján könyv jelenik meg az egyesület koordinálásával.
   Egyesületünk elnökségi tagja dr. Kiss Dávid Sándor elkezdte Jászfényszaru tanya világának kutatását, melynek eredménye lehet néhány év múlva egy könyvkiadás is. A kutató és a Városi Értéktár kéri azokat a volt tanyai lakosokat, leszármazottjaikat, akiknek fénykép, tulajdonlap vagy bármilyen írat a tanyájukkal kapcsolatban fennmaradt azt másolás céljára vagy letétbe helyezéssel hozzák be a Városi Értéktárba (Szentcsalád tér 12.) Tóth Tibornak. Kérjük azonszemélyek jelentkezését, akik dr. Kiss Dávid Sándornak szóban elmondják a tanyai élettel kapcsolatos megélt személyes vagy szülőktől, nagyszülőktől hallott tapasztalataikat. A nyilatkozók hívását a +36/20-932-8919 mobil vagy 06-1-405-5954 vonalas telefonon este 7 óra után a kutató dr. Kiss Dávid Sándor várja.


Tóth Tibor

 

Fotó: FÉBE címer