febe fejlec lekerekitett

Debrecen foteren varos cimere mozaikbol kirakvaA város- és faluvédők 38. alkalommal 2019. július 25-27. között találkoztak, hogy tapasztalatokat cseréljenek és meghatározzák legfontosabb feladataikat. A találkozónak Debrecen adott otthont, a helyi Városvédő Egyesület tagjai vállalták a szervezési, házigazda szerepet. 170 éve Debrecen volt Magyarország fővárosa. A találkozó részvevői a Református Kollégium Oratóriumban emlékeztek a 170 évvel korábbi országgyűlésre, kollégium történelmi szerepére, 1848-49. debreceni helyszíneire.

A konferencia munkájában, mint a Város- és Faluvédők Szövetségének tagszervezete a Fényszaruiak Baráti Egyesületének képviselője is részt vett. A két nap folyamán plenáris és tagozati ülésekben váltakozva folyt a munka. A konferencia kiemelt témái a várostervezés és örökségvédelem, a népi építészet, kastély- és várprogramok szerepeltek. A területek szaktekintélyei tekintették át az elért eredményeket a jövő feladatait. Négy tagozatban – képző- és iparművészeti, népi építészeti, várak, kastélyok, kúriák és ifjúsági – folyt a tanácskozás, összesen 15 előadás hangzott el. Irinyi Janos emlekszoba1A tagozat vezetők összegezték a felvetéseket és ajánlásokat fogadott el, a jogalkotóknak és a civilszervezeteknek. Záró kulturális eseményre a Nagytemplomban 60 perces orgona hangversenyre került sor. Az este folyamán a város polgármestere ünnepi fogadást adott a Kölcsey központ Báltermében a konferencia résztvevői számára. Ráday Mihály, a szövetség elnöke 15 személynek és közösségnek Podmaniczky-díjat adott át.
A harmadik nap Debrecen és környékének megismerését szolgálta, a rendezők négy kirándulási programot állítottak össze. A Bihar programon vettünk részt, Létavértes és környékére látogattunk el. A több mint hét ezer lakossal rendelkező Létavértes város nevezetességével ismerkedtünk meg. Megnéztük a több mint száz éves az ország egyetlen vízi vágóhídját, amely élő vízfolyás felett található. Irinyi Janos emlekszoba2A műemlék épületben a hentes és mészáros mesterség szerszámai, eszközei láthatók. Ellátogattunk a reformkorban múlhatatlan érdemeket szerzett Irinyi család emlékházába. Irinyi Arborétumban - 8 hektáron 1200 fa- és cserjefajta található – is tettünk sétát. Rozsnyai István Muzeális Gyűjteményében több mint 1000 tételes népművészeti kerámia, fazekas tárgyakban gyönyörködtünk. A fellendülőben lévő szőlészet és borászat kapcsán a régi szőlőskerti pajták újra életre keltek. Az önkormányzat egyik pincéjében borkóstolóval vártak bennünket, a helyi néptánccsoport is bemutatkozott.
A 2020-as konferencia és találkozó rendezői a kiskunhalasi Városvédő Egyesület lesz.

Kép és szöveg: Tóth Tibor

1./ Kép Debrecen főterén a város címere mozaikból kirakva.
2./ Irinyi János emlékszoba az általa készített időjós házikó
3./ Irinyi János emlékszoba a zajtalan és robbanásmentes gyufa feltalálója