febe fejlec lekerekitett

Peto Laszlone enekelA Fényszaruiak Baráti Egyesülete 2011-ben indította útjára a Kiss József Helytörténeti Gyűjteménynél az akkor elkészült közösségi kemence tiszteletére - államalapító Szent Istvánkirály ünnepéhez kapcsolódóan - a Kemence ünnepét. A kezdeményezésből hagyomány lett, a délután társrendezője kezdetektől a Jászfényszaruért Alapítvány.
   Megtiszteltetés volt számunkra, hogy a harmadik Fény Napok és Fesztivál (augusztus 12 – 20.) városi program zárónapjához a Kemence ünnepét beillesztették.
   Bagi Zoltan enekelAz ünnepséget megelőzően már 18-án munkához látott kovászt készített Németh Ákos pékmester. Víg Antal fűtőmester és segítője Glöckner Sándor már 19-én délelőtt elkezdte a fűtést és hétfő hajnalra hat kenyér sült meg. Néhány órás pihenés után kedden reggel folytatódott a munka. Az ünnepség kezdetére újabb hat kenyér sült szép barnára az udvari kemencében.
   Az asztalok, lócák elhelyezésében és megterítésben segített Telek Sándor és családja, Agócs Ferenc és felesége Zsuzsa, Gorcsakovszki Györgyné, valamint Szlávik József FÉBE tagok.

A resztvevok egy csoportjaHuszadikán délután 3 órakor szép napsütésben a Kiss József Helytörténeti Gyűjtemény udvarán kellemes kenyérillatok fogadták az érkezőket.  
   Gyorsan megtelt a közösségi tér és a kemence környéke. A FÉBE elnöke köszöntötte az ünnepségen megjelenteket, majd Pető Lászlóné Kati Szent István énekével nyitotta meg a kulturális műsort. Kovács Tímea vezetésével öt tóalmási színjátszó a „Titánok” három rövid humoros jeleneteivel szórakoztatta a nagyérdemű közönséget. Kovacs Timea es a Toalmasi TitanokEgy-egy bohózat között Bagi Zoltán Alattyánról a 2018 Táncdalfesztivál harmadik helyezettje fiatal énekes röpített vissza bennünket, mint egy 40 – 50 évvel korábbra a dallamok szárnyán. Máté Péter, Poór Péter, Szécsi Pál és mások örökbecsű slágereinek előadásával méltán aratott nagy sikert a kétszer 20 perces műsorával. Köszönet a hangosításért Fekete Károlynak és Hornyák Péternek.Toalmasi Titanok eloadas kozben  
   A jelenlévők örömmel kóstolták meg a közösségi térben megterített asztaloknál az hagyományosan kovásszal készült kenyeret. A friss, meleg kenyér gyorsan beszívta a kacsa-, libazsírt, margarint, vajkrémet, melyre lila hagyma, paradicsom, ízlés szerint paprika került.
Koncsikkék jóvoltából mézes-vajas és mások által adott lekváros kenyeret is ehettek a részvevők.
  

Kisultek a kenyerek    Kenyerszeleteles

A FÉBE elnöke rendezvény életben tartóinak a péknek, a fűtőknek, a színjátszóknak, énekesnek megköszönte a munkájukat, szereplésüket.
   A közös baráti beszélgetésnek kedvezett a kellemes idő, így jó hangulatban 18 óra után zárult a IX. Kemence ünnepe.
   Köszönjük mindazok munkáját, akik a rendezvény sikeres megtartásához munkájukkal, adományukkal hozzájárultak.


Tóth Tibor

Fotó: Glonczi Rudolf

1./ GR_30 Pető Lászlóné Kati énekel
2./ GR_51 Bagi Zoltán énekel
3./ GR_113 A résztvevők egy csoportja
4:/ GR_115 Kovács Tímea csoportvezető, rendező és a Tóalmási Titánok