febe fejlec lekerekitett

   A Fényszaruiak Baráti Egyesülete együttműködve Vágó Tibor üzemeltetővel a Régi Kaszinó étterem és kávézó nagytermében 2019. december 28-án VI. alkalommal tartott Óévbúcsúztatót. Az est műsor részét a FÉBE önkormányzati pályázati támogatásból fedezte, a gasztronómiai részt önköltségesen a Vágó Bt. biztosította. Az est keretében emlékeztünk a Jászság jeles szülöttjére Mihály Béla (1930-2001) keramikus, látványtervező iparművészre, a FÉBE Tiszteletbeli Egyesületi Tag cím birtokosára, közelgő (február 8.) 90. születésnapja alkalmából.
   A FÉBE elnök megnyitójában örömének adott hangot, hogy egy nap alatt elfogytak a helyek és együtt érez azokkal, akik szerettek volna jönni, de a terem befogadó képessége már azt nem tette lehetővé.

   Az ünnepség jelege és a kerek évforduló közelsége tette lehetővé, hogy emlékezzünk Mihály Bélára. Jászapátin született, itt cseperedett fel, de hétéves kora óta keményen dolgozott. Szülei libapásztornak adták. Később Koczka Andor kereskedésében volt kereskedőinas, majd segéd. 19 évesen Budapestre került. 1950-ben bevitték katonának. Ez idő tájt vált világossá számára, hogy keramikus akar lenni. Elhatározása minden előtanulmányt nélkülözött, autodidakta módon látott hozzá elképzelései megvalósításához. A szakemberek ikebanái és kerámiái láttán őstehetségnek találták, és messzemenően támogatták. Erős akarattal, igényes, szívós munkával, ügyességével és ötletgazdagságával szerzett magának hírnevet. 13 világkiállításon vett részt 650 lezsűrizett kerámiájával. Ő honosította meg az ikebana tálakat Magyarországon a 60-as évek elején. Nagy sikere lett a kerámiával kombinált virágkompozícióinak. Összesen 14 alkalommal rendezte meg a több napos Jászsági Randevú című kulturális műsort, ahol jól ismert művészek találkoztak a jászsági közönséggel. Színházi látványtervezői karrierje Jákó Verával kezdődött, aki műsorához virágdekorációt rendelt tőle. Ezt követően se szeri se száma a felkéréseknek. Évtizedekig azokhoz az előadásokhoz, koncertekhez hívták, ahol a színpadot különösen meghitté kellett varázsolni, ahol nem volt díszlet, hanem helyette elegáns virágkölteményekkel fejezték ki a hangulatot. Számtalan jeles esemény virágkompozíciót készítette, így a Parlament karácsonyi ünnepségei, a Habsburg ház esküvői, Interoperettek, Korona Pódium, Szépségkirálynő választások, Erzsébet királynőnek adott csokor és számtalan rendezvény díszítését művészi szinten végezte.
   1992-ben elsőként kapta meg a „Jászapáti Városért” kitüntető címet, 65. születésnapján Göncz Árpád köztársasági elnök a „Magyar Köztársaság Érdemrendjének Kiskeresztjét adományozta számára. Mihály Bélát 1998. december 5-én Öt éves a FÉBE ünnepi közgyűlésen megkapta egyesületünk legmagasabb elismerését a Tiszteletbeli Egyesületi Tag címet.
   Igazi lokálpatrióta volt, ha a Jászságról, szülővárosáról, de más jász településről is volt szó segített, igazi kulturális mecénás volt.
   Jászfényszaruval kapcsolata 1992 novemberéhez kötődik, mikor az ÁFÉSZ-től az önkormányzat megvásárolta a Régi Kaszinó étterem épületét és a nyertes üzemeltető Vágó Tibor megkezdte működését, egy csodálatos kulturális estet szervezett a megnyitó alkalmából. A következő találkozás 1993. április 2-re tevődik, amikor a várásavató helyszínét a templomunkat virág kompozícióival naphoz méltóan csodálatossá tette. A IV. FÉBE Jótékonysági műsoros est és bál első díszvendége volt. 1999. szeptember 17-19 között Budapesten az Aquincum Hotelben Mihály Béla Jászsági Napokat szervezett. A rendezvényen a FÉBE Borostyán táncklub táncosai is adtak műsort, a fényszarui huszárok is bemutatkoztak. A pesti Vigadó Hangversenytermében 1999. december 26-án a „Karácsonyi slágerparádé” című műsorukban táncosaink új formációjukat, a palotást nagy sikerrel mutatták be. Szólót táncoltak: Győri Márta – Radics Tibor és Mészáros Zsuzsanna – Győri Ernő. A fellépésre a csoportot Mihály Béla hívta meg.
   Mihály Bélát szülővárosában 2000. április 5-én köszöntöttük 70. születésnapja alkalmából. A köszöntő műsorban – számos neves fővárosi művész mellett – táncosaink és Szabó Krisztina énekművész is fellépett.
   2001. november 27-én életének 72 évében váratlanul ragadta el a halál.
   Emlékét a mai kulturális rendezvénnyel tovább őrizzük. Az emlékasztalnál az említett rendezvények fotóit és néhány tőlekapott kiadványt kiállítottunk és megnézhetők.
   Az emlékezés után kezdődött a műsort a Jáger János és barátai Lipták Tibor és Papp Benjamin Máté Péter slágereit, saját hangszereléssel adták elő.
   A következő helyi énekes Perediné Czibolya Éváról megtudtuk a zene kislánykora óta kíséri életét. Édesapja játszott trombitán, saxafonon, klarinéton tanított és zenélt. Énekléssel 2014-től foglalkozik, zenekarokban énekelt. Szóló énekesi pályája 2018-ban a Szolnok TV által meghirdetett „Táncdalfesztivál 50” verseny alkalmával kezdődött. Énektanára Szabó Krisztina énekművész. Négy ismert slágert hallottunk tőle.
   Bagi Zoltán Alattyánról érkezett 17 éves utolsó éves a Nagyboldogasszony Kéttannyelvű Katolikus Általános Iskola és Gimnáziumban. A kaposvári színművészetire készül. Kedvenc műfajai közé tartozik a pop, musical, operett és táncdalok. A 2018-ban a „Táncdalfesztivál 50” versenyben 3. helyezést ért el. Két blokkban énekelt régi Szécsi, Delhusa, Omega, Soltész, Hungária, Poór slágereket. Nagy sikert aratott Alexandra Burke – Hallelujah szám eléneklésével.
   Terjéki Kata előadóművész, a saját maga alapított Magánének Poptanodában tanítja a jövő énekeseit. Énekversenyek zsűriéiben vesz részt, rendezvényeken énekkel. Két blokkban hat ismert szám eléneklésével varázsolta el a közönséget.
   A záró műsorrészben a Jáger trióhoz vokál énekesként Terjéki Kata is csatlakozott. Talán a FÉBE himnusza is lehetne, „Azért vannak a jó barátok” című dallal zárult a 24 énekszámból ált műsor.
   A pohárköszöntőt Győri János Bertalan alpolgármester mondott, a résztvevők a sikerekben gazdag óévre és a reményteli újesztendőre ürítették pezsgős poharaikat.
   A jelenlévők Vágó Bt. több féle meleg ételei között kedvükre válogathattak illetve mindegyiket megkóstolhatták. A négyféle házi édes sütemény is mindenkinek jólesett.
   Köszönet Fekete Károlynak és Hornyák Péternek a rendezvény hangosításáért.
                                                                                       Tóth Tibor

MB etterem avato MB etterem avato2   Mihaly Bela 1997 02 21
 MB etterem avato 1992  MB Jaszsagi napok megnyitoja  MM Etterem avato 1992 november
 1998.12.05 Mihály Béla a FÉBE elnökétől átveszi a Tiszteletbeli Egyesületi Tag kitüntető címet igazoló oklevelet és plakettet
1999.12.17. Győriné dr. Czeglédi Márta a Jászönkormányzatok Szövetségének elnöke megnyitja Budapesten Aquincum Hotelben a Jászsági Napokat, tőle balra Mihály Béla.

 

FÉBE archívum 
 
DV = Dobák Viktor
NA = Németh András

1./ Jáger Trió NA
2./ Perediné Czibolya Éva DV
3./ Terjéki Kata DV
4./ Terjéki Kata NA
5./ Közönség egy része NA
6./ Győri János Bertalan pohárköszöntő DV
7./ Pezsgős koccintás NA