febe fejlec lekerekitett

   A FÉBE éremkiadásának sorát 2000-ben kezdte el a Szent István Millenniumi Emlékéremmel, melyet további öt követett, a legutolsó a Penczner Pál Centenáriumi Emlékérem 2016-os kiadása volt.

   A Fényszaruiak Baráti Egyesülete – az önkormányzat civilszervezetek részbeni támogatásával – I. Mátyás magyar király halálának 530. éve alkalmából hetedikként Mátyás király Emlékérmet ad ki. Az érem tervezését, a gipszminta elkészítését az egyesület tagja, Szabó Imrefia Béla szobrászművész, városunk díszpolgára térítés nélkül ajánlotta fel. Az érem Szegeden, Szabó Tamás ötvösmester Éremverdéjében készül.

   A halálozási évfordulón túl választásunkat az is motiválta, hogy uralkodása alatt (1458-1490) élte fénykorár a középkori állam. Öt évszázad után is az „igazságos Mátyás király”-ként emlegetik, alakja köré legendák, mondák és népmesék szövődtek. Városunk neve Mátyás király korából már több oklevélben említésre kerül. A Városháza dísztermében található Időszalag ötvöszománc faliképen Mátyás király reneszánsz udvara látható, a trónján ül, kezében a jogart tartja. Ebben az évtizedben utcanév változtatás folytán utcát is neveztek el róla.
   Az érem hátlapján: az éremoldal felső harmadában íves szalagon felirat: JÁSZFÉNYSZARU VÁROS. A szóközben, viaszpecsétként, a település címere látható. Középső harmadban a megújult Városháza épületegyüttese. Az alsó harmadban négy vízszintes sorba rendezett felirat, a történelmi korokat idéző betűtípusokkal: ANNO DOMINI MCCXXXIX IN HUNGARIAM1433 • FENNUSZARU / OPPIDUM • 1831 / 1993 ~VÁROS

   A 42,5 mm átmérőjű érem nemes ajándék és maradandó érték. Megrendelhető a Városi Értéktárban (Szentcsalád tér 12.) Tóth Tibornál személyesen, de a 30-337-3336 mobiltelefonon is, valamint Baranyi Józsefné Békési Nellinél (Szabadság út 102.) szeptember 5-ig a következő változatokban: bronz 3500 Ft, ezüstözött fényes vagy platinázott bronz 5000 Ft, aranyozott bronz 7000 Ft, ezüst (Ag925/33,6gr) 22000 Ft. Az érem árában a tartó díszdoboz ára is szerepel.

   Mátyás király Emlékérem ünnepélyes bemutatója - a Kulturális Örökség Napja alkalmából - szeptember 19-én délután a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtárban lesz a megnyiló Mátyás király kiállítás részeként.

Tóth Tibor

Fotó: 2016-ban a FÉBE erdélyi körutazás alkalmával I. Mátyás király szülővárosában Kolozsváron készült. A Mátyás király emlékmű vagy kolozsvári Mátyás-szobor Fadrusz János leghíresebb alkotása, az 1900-ban a párizsi világkiállításon aranyéremmel díjazták.