febe fejlec lekerekitett

A Jászjákóhalmáról Elszármazottak Baráti Társasága (JÁKÓB) elnöke Magyar Alíz 2002-ben a Jászok Világtalálkozója alkalmából Jászjákóhalmán kezdeményezte a közösség létrehozását. A jászsági településeken tevékenykedő elszármazottakat is tömörítő, értékőrző, értékeket és hagyományokat teremtő szervezetek közössége azzal a céllal találkozik évente, hogy egymástól szerezzenek tapasztalatokat. Az elhatározás 2005-ben Jászjákóhalmán megszervezett első fórumon realizálódott, elfogadva a közös célokat, a működés formáját.
   A harmadik találkozót 2007-ben a Fényszaruiak Baráti Egyesülete szervezte meg. A FÉBE által 2013. május 6-án – a Redemptio 268. évfordulójára Leader pályázatból megjelentetett – Jászsági lokálpatrióta közösségek tevékenysége című könyvbemutató kapcsán ismét találkoztak. A kiadványban összegezésre került, sok fotóval az akkor működő szervezetek, közösségek tevékenysége.
   A XVI. találkozás megszervezését az elmúlt évi fórumon, Jászfelsőszentgyörgyön vállaltuk fel. Az eredetileg is őszre tervezett rendezvény tervezésekor még nem számoltunk a kialakult járványhelyzettel. A július elején kiküldött tájékoztatóban már konkrét dátum szerepelt szeptember 19, bízva abban, hogy a vírus második hulláma októbernél előbb nem érkezik.

   A 18 jásztelepülés közül jelenleg 14-ben működik a közösen megfogalmazott célok szerint civilközösség. Sajnos korábban a jászkiséri az elmúlt évben a jászdózsai egyesület, illetve alapítvány szűnt meg. A találkozóra 11 településről jelentkeztek 25 fővel. Alattyán, Jászivány és Jásztelek egyéb elfoglaltságra, más rendezvényen való részvétel miatt nem élt a meghívás elfogadásával.
   A járványhelyzet miatt fokozott biztonsággal a Rimóczi-kastély nagytermében – mint 2007-ben – vártuk a jelentkezőket, végül 9 szervezett képviselője érkezet meg 22 résztvevővel.
   A regisztrációt követően a szokásos beszámolóval kezdődött el a fórum. Névsor szerint az elmúlt október óta eltelt időt foglalták össze a közösségek vezetői, az eredmények mellet a gondokról is szóesett. A koronavírus miatt sok tervezett rendezvény elmaradt, különösen fájó ez azon közösségeknek egyik létrejöttük kerekévfordulóját ünnepelték volna 2020-ban. Több szervezetnél, a közösségek tagja közül néhányan visszaemlékezéseket írtak, a világhálón kutatásokat folytattak. Minden szervezetnél gondot jelent a fiatalok bevonása a közösségi munkába, a vezetés fiatalítása is.
   A fórum szünetében, átsétáltunk a Városházára és díszteremben közösen megnéztük az Időszalag ötvöszománc faliképet, ahol egy szájmaszkos csoportkép is készült az utókor száma.
   Mátyás-királyról a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár aulájában berendezett kiállítással összefüggően készült 20 perces filmet közösen néztük meg.
   A főtéren a városnézési séta kapcsán, a Régi parókián három kiállítást, a Városi Értéktárat meglátogatva, majd kocsikba szállva a Szent József Szabadidő parkban tettünk sétát, megnézve a Cigányzenészek emlékművét.
   A következő megálló a művelődési ház parkolójában volt. Az épületben megismertük a korábbi filmhez kapcsolódó Mátyás király és kora kiállítását, halálának és uralkodásának befejezésének 530. évfordulója kapcsán. A két földszinti kiállító teremben megnéztük Ézsiás Gyöngyike festmény és az egri Eventus középiskola fényszarui növendékeinek Dombi Áron, Nyes Dániel, Pető Sára és Szeremi Fanni képalkotásait.
   A Kiss József Helytörténeti Gyűjteménynél már várt bennünket Pető Lászlóné Kati, aki bemutatta a gyűjteményt.
   A találkozó kapcsán a rendező szervezet vállalta, hogy a szervezetek által eddig megjelentett kiadványokból elektronikus bibliográfiát állít össze, hogy közkincsé tegyük ez irányú tevékenységüket.
   A közösen úgy búcsúztunk: bátrak voltak, akik eljöttek, jó volt megint találkozni, látni és eszmét cserélni egymással. Az elmúlt három hétben senki nem betegedett meg, így megállapíthatjuk, hogy élményekben, ismeretekben gazdagodtunk, szerencsére vírusban nem.
   Bízom benne jövő ősszel Jászjákóhalmán – járványtól mentes időszakban – közösen ünnepeljük meg a JÁKÓB fennállásának két évtizedes fennállását, ami ugyan 2020-ban lett volna, de ünnepelni ezt a jeles évfordulót 2021-ben is emlékezetes lesz.
                                                                             Tóth Tibor

Fotó: Réz Bertold

A Rimóczi-kastély bejárati lépcsőjénél készült csoportkép.