febe fejlec lekerekitett

   A FÉBE Kiss József Helytörténeti Kutatócsoportja, melyhez csatlakozott a Jászfényszaruért Alapítvány Kuratóriuma pályázatot hirdet a következő témakörökben:
   I. Téma: Családfa
A Pályázó állítsa össze írásban (elektronikus vagy papíralapú formában) saját vagy ismerőse, esetleg egy jelentősebb helyi személy felmenőit tartalmazó családfáját, nevekkel, évszámokkal, helyszínekkel. A családfa legalább 1890-ig vezesse vissza az ősöket, lehetőleg vonultassa fel a felmenők testvéreit, unokatestvéreit, a házasságkötések időpontját, helyét, és amennyiben releváns, a felmenők foglakozását, lakóhelyét, keresztszülőket, tanúkat stb. A Pályázó lehetőség szerint csatoljon a pályamunkához fényképdokumentumokat, illusztrációkat, anekdotákat, történeteket, vagy bármely egyéb családi vonatkozású írott dokumentumokat stb. A pályamunka elkészítése során felmerülő kérdésekkel Kiss Dávid Sándorhoz lehet fordulni a következő elérhetőségeken: +36-20-932-8919; Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..


   II. Téma: A jászfényszarui KTSZ
Jászfényszarun 1951-ben alakult meg a KTSZ, az ipari szakmát végzők szövetkezetek. Az egymesterséget űző iparosok, részlegeket alkottak és közösen végezték a munkát. Idővel négy építő-, faipari-, vasipari- és szolgáltatórészleg vált meghatározóvá. A jászfényszarui és a jászárokszállási KTSZ Jászsági Fa- és Vasipari Szövetkezet néven 1976-ban jászárokszállási székhellyel egyesült. 1979-ben az egyesültszövetkezet jogutód nélkül megszűnt. Az épületek, a termelési eszközök, a dolgozók Jászfényszarun 1979. április 1-el létrehozott Orion gyár VII. gyáregységéhez került.
A Pályázó írja meg a ktsz 27 éves történetét, még elő ott dolgozók visszaemlékezését is felhasználva, fellehető dokumentumok, fotók csatolásával. Lehetőség van egy-egy részleg (vasipar, faipar, építőipar) vagy korszak ötvenes, hatvanas, hetvenes évek történetének részletesebb feltárására, feldolgozására is.
   III. Téma: Eleink búcsúztatása
A Pályázó mutasson be írásban egy a településünkhöz köthető temetéssel, temetkezéssel, gyásszal kapcsolatos szokást, visszaemlékezést, avagy a Pályázó felmenőjének, vagy elöljárónknak, vagy más ismert személynek a búcsúztatásával, halálával, sírhelyével stb. kapcsolatos történetet. A két temetőben nyugvó a Pályázó által „híresnek” ítélt személyek nyugvóhelyeinek meghatározása, a sírfeliratok leírása vagy elektronikus fotóval történő beillesztése, a személyek néhány mondatos bemutatása.  A kézzel vagy géppel írott munka legyen mind tartalmilag, mind formailag igényes. Az értékelés során előnyt élveznek a történetekkel, fényképekkel, illusztrációkkal vagy egyéb csatolt írott dokumentumokkal kiegészített pályamunkák.    
Pályázók köre: A pályázat a településünkön lakó vagy ahhoz bármilyen módon kötődő természetes személyek számára három korcsoportban, kategóriában kerül meghirdetésre:

  • általános iskola felső tagozatosok
  • középiskolások
  • felnőtt/szenior


   A pályázat terjedelme: Minimum 8000 karakteres (1,5-2 gépelt oldal) a csatolt dokumentumok, fotók számánál korlátozás nincs. A mások jóérzését, becsületét sértő tartalmakat, megfogalmazást kerüljük.
   Pályázatok benyújtása: A pályázaton való részvétel ingyenes. A pályázati anyagokat az általános iskolások számára 2021. április 15-től 2021. május 20-ig, a középiskolás és a felnőtt kategóriában 2021. július 15-től 2021. augusztus 31-ig a következő módokon juttathatják el a bíráló bizottsághoz:

  • postai úton: FÉBE Kiss József Helytörténeti Kutatócsoport 5126 Jászfényszaru, Szent István út 1.
  • elektronikusan: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • személyesen: Városi Értéktár, Jászfényszaru, Szentcsalád tér 12. (előzetes egyeztetés: Tóth Tibor, +36-30-337-3336)

   A pályamunkához csatolni kell a Pályázó következő személyes adatait: a Pályázó neve; lakcíme; születési ideje, iskolája, osztálya; e-mailes és telefonos elérhetősége.
   Pályázatok elbírálása, díjazása: A beérkezett pályázatokat a Kiss József Helytörténeti Kutatócsoport tagjaiból és felkért szakértőkből álló bizottság bírálja el azok tartalmi és formai jellemzői alapján. A díjazottak korcsoportonként kerülnek kihirdetésre. Az első helyezettek 15 000 Ft, a második helyezettek 10 000 Ft, a harmadik helyezettek 5 000 Ft értékű vásárlási utalványban részesülnek. Ezen túlmenően minden Pályázó oklevelet és helytörténeti témájú könyvjutalmat is kap. A bírálóbizottság fenntartja a jogot, hogy csak olyan pályamunkákat díjaz (I.-II.-III. helyezéssel), amelyek megütik a tartalmi és formai követelményekkel szemben támasztott alapvető követelmények színvonalát.
   Eredményhirdetés: Az általános iskolás korcsoport számára az iskolai évzáró ünnepség keretén belül, a középiskolás és a felnőtt korcsoport részére pedig az október 23-ai városi ünnepség részeként történik.
   A pályamunkához csatolt eredeti dokumentumokat (fénykép + írott) elbírálást követően visszaszolgáltatjuk a Pályázónak, de a Városi Értéktárnak is felajánlhatja. A legkiválóbb pályamunkákat közkinccsé tesszük, közreadjuk. A pályamunkák eredeti példányai a Városi Értéktárba kerülnek elhelyezésre, az érdeklődő utókor számára.
         Dr. Kiss Dávid Sándor, a FÉBE Kiss József Helytörténeti Kutatócsoport vezetője