febe fejlec lekerekitett

Az egyesület az elmúlt 27 évben programjaival nemcsak tagjainak, hanem az érdeklődő jászfényszarui lakosoknak és azon túl is sokszínű és sokrétű lehetőséget teremtett a közös együttlétre, a tartalmas foglalatosságra. A pandémia megjelenése és elhúzódása a tervezett rendezvényeinket nagyban befolyásolta, módosította. Előtérbe került a kutatás, a tájékoztatás a közösségi média felületén, a honlapon, a Facebook-oldalainkon.

- január 15. A honlapra felkerült a FÉBE új Számla tükör szabályzata.
- január 18. A Magyar kultúra napja alkalmából helyi színházi előadáson való részvétel.
- január 20. A FÉBE vendégül látta - bemutatva városunkat - Stern Lajos és feleségét, aki Jászfényszarun született, aki szüleivel és testvérével 1957-ben telepedett le Izraelben.
- január 26. Budapesti Erkel Színházban 2. bérletes előadás.

- január 28. Környezet, teremtés, felelősség konferencia munkájában való részvétel a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán, Budapesten.

- január Megszervezésre került 50 fő részére augusztus végére ötnapos olaszországi út.

- február 1. V. Liliom bálhoz öt tombolafelajánlást biztosítottunk.

- február 3. Budapesti Operettszínházban Luxemburg grófja bérletes előadás.

- február 4. Termelésvédők a környezetvédelemért tanácskozáson való részvétel Belvárosi Ferences Templomigazgatóság rendezésében.
- február 7. Budapesti József Attila Színház Eldorádó bérletes előadás.
- február 7. Eltemették a versek nagy barátját, Kiss Lászlót (1947-2019) Budapesten, megemlékezés a helyi lapban.
- február 26. A Jászok Egyesületének előadásán való részvétel a Pest megyei Megyeházán.
- február 26. A Városháza Dísztermében közmeghallgatáson több egyesületi részt vett.

- februártól Redemptio, jász és kun települések honismereti lapja 30 példányának terjesztése.
- február Előkészítettük az április 2-i Zrínyi-emlékév kapcsán tartandó ismereterjesztő előadást, a pandémia miatt nem valósult meg.
- március 1. Budapesti Erkel Színház Aida bérletes előadás.
- március 4. Budapesti Operettszínház Menyasszonytánc bérletes előadás.

- március 6. Nemzedékek kulturális jellemzői címmel Jász Múzeumban megtartott tudományos konferencián képviseltettük magunkat.

- március 7. Csete Balázs Honismereti Szakkör megalakulásának 50. évfordulójának ünnepségén való részvétel Jászkiséren.
- március 10. Jászfényszaruért Alapítvány kuratóriumi ülés.
- március 13. Koszorúzás a Petőfi-szobornál.
- március 16. Elkezdődött Jászfényszaru 30 éves krónikájának összeállítása a Mi újság Fényszarun? című havilap tematikus feldolgozásával.
- márciusban a www.febe.hu honlapon létrehoztuk az Értékek tárháza gyűjteményt.

- május 21. Jászjákóhalmán utolsó útjára kísértük Fodor István Ferenc (1949-2020) Jászságért díjas helytörténészt.
- június 11. Jászágón búcsúztattuk Macsi Sándor (1926-2020) címzetes igazgatót, Jászságért díjjal kitüntetett helytörténészt.

- június 15. Napközis tábor önkormányzati pályázati pénzügyi bonyolítás.
- június 30. Elszármazott Jászfényszarun született, Svájcban élt Gyila Ferenc (1924-2020) nyugalmazott erdőmérnökre emlékeztünk a helyi lapban.
- júniusban Meghirdetésre került a 2020/21-es színházi évadra a Budapesti Operettszínházba négy előadásos bérlet, melyet 57 fő vásárolt meg.
- július 14. VIII. Virgonc tábor önkormányzati pályázati pénzügyi bonyolítás.
- július 23. Kibővített elnökségi ülésen készítettük elő az augusztusi közgyűlést, és három tisztségviselőt köszöntöttünk kerek évfordulós születésnapjuk alkalmából.
- július 24. Zsámboki Zsolt az egyesületnél helyezte letétbe Édesapja közel 2000 versét.

- július 30. A Jász Múzeumban mutatták be Cicell néni meséi című a Jászági füzetek sorozat 57. kötetét, melyet több egyesületi tag megjelent.
- július Előkészítettük a VIII. Kemence ünnepének programját, a pandémia miatt nem valósult meg.
- július Meghirdetésre került a 2020/21-es színházi évadra a budapesti József Attila Színház négy előadásos bérlet, melyet 21 fő vásárolt meg.
- július Meghirdettük a FÉBE önköltséges egynapos kirándulását.
- július Kétszer két héten keresztül felváltva két diákmunkás segítette a Városi Értéktár tevékenységét.
- július Előkészítettük a FÉBE kitüntetések okleveleinek mappatartójának grafikai munkálatait, a Budapesti nyomda 200 példányba legyártotta.
- augusztus 1. Elkészült Jászfényszaru harmincéves krónikája, online felkerült a FÉBE és Jászfényszaru honlapjára és 14 példány bekötése történt meg.
- augusztus 14. Éves beszámoló közgyűlés a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár földszinti klubtermében.

- augusztus 14. Nagyné Török Zsóka elszármazott fazekas népi iparművész megyei szintű kitüntetése.

- augusztus 20. Tamus István grafikusművész-tanár, FÉBE tagot, Debrecenben a HM Mednyánszky László-díjjal tüntette ki.
- augusztus 29. Bogyiszló – Gemenci erdő – Baja – Kalocsa egynapos kiránduláson 77 fő vett részt.
- augusztus Két diákmunkás tevékenykedett a Városi Értéktárban, Zsámboki László verseit kéziratról gépelték.
- augusztusban Előfizetőket gyűjtöttünk a Jász Múzeumért Alapítvány által kiadandó két CD-s népzenei hangzóanyagra.
- szeptember 11. Zsámboki László 85. születésnapjától a z egyesület Facebook-oldalán és honlapján közzétesz minden héten egy verset.
- szeptember 18. József Attila Színházban az előző évad elmaradt bérleti előadás.
- szeptember 19. XVI. Jászbaráti közösségek fóruma a Rimóczi-kastélyban.
- szeptember 19. A kulturális örökség napja alkalmából a művelődési ház előcsarnokában „Hunyadiak Dicső Kora” kiállítás nyílt a Mátyás-emlékév alkalmából.
- szeptember 22. A FÉBE és alapítványa számlájára megérkezett a 2020 tavaszáról az SZJA 1 %-a felajánlás 840 ezer Ft összegben, melyet a 2022. évi Tanítók emlékművén lévő tanítók neveinek kiegészítésére fordítja.
- szeptember 24. Termelésvédők Akarat környezetvédelmi munkacsoport online tanácskozása Budapesten, melyek munkájában Tamus Béla elnökségi tag közreműködött.
- szeptember 30. Város- és Faluvédők Szövetségének közgyűlése Budapest Krisztinavárosi plébánián, melyen Tamus Béla képviselte egyesületünket.
- szeptember 30. A Jász Múzeumban megtartott hetveneseket, 6 főt a FÉBE is köszöntötte.

- szeptember Szabó Imrefia Béla szobrászművésztől az egyesületi címert ábrázoló plakettből 10 db-ott rendeltünk, melyet az Örökös vagy Tiszteletbeli egyesületi tag kitüntetéshez adományozunk.

- október 22. Két egyesületi tagunk kapta meg – augusztus 20-a alkalmából adományozott kitüntetést – Ácsné Csontos Mária Jászfényszaruért kitüntető emlékérmet, Mezeiné Folyó Angéla Jászfényszarun a köz szolgálatáért díjat.  
- október A harmincéves a hazai önkormányzati rendszer jászfényszarui történetéről háromrészes sorozatot indítottunk a város lapban.
- októberben A harmincéves városunkban működő Samsung történetéről három részes sorozatot indítottunk a város lapban.
- november 1. Emlékeztünk a 160 éve Jászfényszarun született Seress Imre költőre, melynek három könyvével gazdagodott a Városi Értéktár könyvállománya.

- november 20. Jászkiséren utolsó útjára kísértük Gubicz András (1937-2020) agrármérnököt, Jászkisér és Jászjákóhalma emeritus Jászkapitányát és Díszpolgárát.
- december 4. Jászsági Évkönyv 2020 kiadványa online került bemutatásra, melybe Tóth Tibor, az egyik írás szerzője is bekapcsolódott. Forgalmazzuk az érdeklődőknek az évkönyvet.
- december 5. Megjelent a Mátyás király emlékérem.

- december A helyi Vöröskereszt szervezet, az iskolai táborok önkormányzati, alapítványi pályázati pénzügyi elszámolásának összeállítása.
- A www.febe.hu honlapon 2020. évben a következő hírleveleket tettük közkincsé: Civil Európa (15), Jászok Egyesülete (1), Kultúrpont (44), Civil Közlöny (4) Magyar Nemzeti Vidékhálózat (2), Város- és Faluvédők Szövetsége (3), Közösségi Művelődés Országos Hírlevele (5), a zárójelben lévő számok a hírlevelek számát mutatja.

- A FÉBE az elmúlt több mint 27 év alatt kialakult tevékenységi köreihez sokrétű kapcsolatrendszert (elszármazottakkal, intézményekkel, és neves személyekkel) épített ki, melyet 2020. évben is tovább ápoltunk, és szereztünk új barátokat.

- A tagsági viszonyhoz kapcsolódva 22 főt köszöntünk kerek évfordulós születésnapján (60-70-75-80-85). 5 fő kapta meg a 10 éves tagsággal, 4 fő a 20 éves tagsággal járó emlékérmet, illetve bronzkitűzőt. Negyedszázados tagsága kapcsán díszoklevélben részesült 19 fő. Ezáltal megköszönjük az egyesületben végzett munkájukat, a szervezethez való tartozásukat, anyagi támogatásukat.
- Az év folyamán 4 főtől örökre búcsúztunk, így Oldal Károly, Pintér János, Ditié Lujza és Szabó Lajos egyesületi tagoktól, emléküket folyamatosan ápolni fogjuk.

Az év folyamán 2 fő kérte tagfelvételét, így Vaszicsku Zoltán és Vaszicsku Zoltánné.
-
Az év második felében a tagjaink tagdíjfizetési készségét mértük fel, és a tagdíjhátralékkal rendelkezőket erről tájékoztattuk.

-A FÉBE tagja a kölcsönös előnyök alapján a LEADER térségi egyesületnek, a HONGÁRI NOSZTRA Város és Faluvédők Szövetségének, a Jászok Egyesületének, Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetségnek, a Jász Baráti Társaságok Fórumának.
-
A Városi Értéktár kedd és csütörtöki napokon 13 és 17 óra között áll a nyilvánosság rendelkezésére. Előzetes egyeztetés alapján (telefon: 06-660-800) más időpontokban is csoportos látogatás esetén (legalább 5 fő) fogadjuk a látogatókat, kutatókat.
- A Városi Értéktár tárgyalótermében civil közösségeknek (15-18 fő) üléseik megtartására lehetőséget biztosítunk, ebben a helyiségben tartjuk a FÉBE elnökségi üléseit, megbeszéléseket.

- Jászfényszaru tanyavilágának megörökítésére dr. Kiss Dávid Sándor 2020-ban is folytatta a korábban megkezdett gyűjtő és kutató munkáját. Sok tanyán élő idős emberrel folytatott elbeszélgetéseket. A kutatás több évig eltarthat, az eredménye egy kiadvány lehet. A szerzett érdekes ismereteket menet közben a helyi lapban közzéteszi.

- Folyamatosan gyűjtjük a lakosságtól a településsel kapcsolatos régi fotókat, iratokat, dokumentumokat. Aki nem akarja elajándékozni azokat, digitalizálás után visszaadjuk. A helyi lapban a hónap értéktári érdekessége rovatot indítottunk és 2020-ban is érdekes dokumentumokat és cikkeket tettünk közkinccsé az újság és a közösségi média felületen.

- A FÉBE elnöke a települést képviselve részt vett a Jászsági Honismereti Egylet ülésein.

- A FÉBE a település lakosai és az innen elkerültek körében rendszeresen gyűjt előfizetőket a Jász Múzeum által kiadott könyvekre, illetve terjeszti a Redemptio újságot.

- A FÉBE az elszármazottakkal, intézményekkel, szervezetekkel szoros kapcsolatot tart, amely igen időigényes, de a város szempontjából is gyümölcsöző.
Kép és szöveg: Tóth Tibor

Fotó: ( A vastagon szedett dátumokhoz van kép időrendi sorrendben)

  1. Csete Balázs jubileumi emléklap – március 7.
  2. Macsi Sándor és Berze Lászlóné a Városi könyvtárban egy Bedekovich Lőrinc levéltári térképét szemlélnek – 1995. április 28. – június 11.
  3. FÉBE kiránduláson, Baja főterén, a Főtér makett – augusztus 29.
  4. XVI. Jász Baráti Társaságok találkozója, csoportkép IV. Béla király szobránál – szeptember 19.
  5. Budapesten a Mátyás pincében, eredetben, a kiállításon, tablón látható – szeptember 19.
  6. Seress Imre 160 éve született, könyvének borítólapja – november 1.
  7. Két év alatt ennyit nőt – FÉBE jubileumi Mamut fenyője a Petőfi parkban – november 3.
  8. Jászsági Évkönyv 2020 címoldala – december 4.
  9. Megjelent a Mátyás király Emlékérem, 1930 száz pengőn lévő portré szembe nézetben – december 5.

​​