febe fejlec lekerekitett

A Fényszaruiak Baráti Egyesülete szeptember 3-án délután székhelyén a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár nagytermében tartotta cikluszáró és tisztújító közgyűlését. A tagsági viszonnyal kapcsolatos elismeréseket és FÉBE-kitüntetéseket adtak át.

   Tóth Tibor elnök dióhéjban ötéves tevékenységünk lényegesebb eseményeit idézte fel:
A most leköszönő elnökséget a tagság 2016. május 28-án ötéves időtartamra választotta meg, a járványhelyzet miatt ez három hónappal meghosszabbodott.

   „A kulturális örökség védelme és létrehozása területén 2016. december 3-án a Nagyiskolában Igazgatók tábláját avattunk. 2018-ban a www.kozterkep.hu honlapra dr. Kiss Dávid Sándor elnökségi tagunk feltöltötte a város köztéri és közösségi tereiben látható kulturális alkotásokat (fotókkal és leírással), így egy helyen, a világhálón ezek láthatók. 2019. november 3-án a Petőfi parkban elültettük a jubileumi mamutfenyő csemetét. 2020-ban megmentettük és méltó helyre helyeztük dr. Lédig Lajos községi orvos síremlékét. Felújítottuk Gusztin Mihály ig. tanító és Nóge Gyula tanár síremlékét.
   Kiadványaink száma is tovább gyarapodott. 2016-ban Szabó Krisztina „Mit ér egy hang” című FÉBE CD -1. lemez jelent meg. Penczner Pál születésének centenáriumára emlékérmet adtunk ki. „Vers a szívemben, szívem a versben” című FÉBE CD-2 lemezzel leptük meg 70. születésnapjára Ézsiás Lászlót. 2018-ban három könyvet jelentettünk meg. Ézsiás Róza: Süssünk – Főzzünk ízletesen és gyorsan, a FÉBE története Negyedszázad a városért, Jászfényszaruért 1993–2018., Történelmi források Jászfényszaru múltjához reprezentatív kiadványt. 2019-ben közreműködtünk a Jászfényszaruért Alapítvány negyedszázados évfordulója tiszteletére kiadott Jászfényszaru régészeti tanulmánykötet megjelentetésében. 2020-ban Jászfényszaru első online kiadványát gondoztuk, Mi újság Fényszarun? település újságának 30 éves tematikus feldolgozásával. Mátyás-évforduló kapcsán Mátyás király emlékérmet adtunk ki. A honlapunkra az Értékek tárházába az első kiadványunk kivételével valamennyi könyv és hangzó anyag is online felkerült a világhálóra. 2021-ben a Szűcs Mihály Huszárbandérium megalakításának negyedszázados és dr. Kuti György születésének centenáriuma alkalmából postai Emlékbélyegeket jelentettünk meg. Ezévben közreműködtünk a kulturális örökség napjára szeptember 18-ra megjelenő nyolc városi képeslap megszületésében, melyet alapítványunk ad ki.
   Kulturális művészeti tevékenység területén 2017 és 2018-ban megrendeztük a FÉBE bált. 2016-2019 években megszerveztük az Óévbúcsúztatót. Az öt év alatt Budapestre 67 alkalommal szerveztünk autóbuszos színházlátogatást, három színházba, a Budapesti Operettszínházba, a József Attila Színházba és az Erkel Színházba minden évadban bérletünk volt.
   2017-ben szerveztük a jászfényszarui Vasút-tanyai iskola 43 tanévének öregdiák találkozóját. Több jeles személyhez és eseményekhez kötődő évfordulókról emlékeztünk meg. 2018 december 15-én Helytörténeti konferenciát tartottunk.
   Évente szerveztünk ismereterjesztő előadást. 2016-ban három, 2017-ben és 2018-ban két, 2019, 2020, 2021 években egy-egy kiállítást rendeztünk. A Kemence ünnepét 2016-tól 2020 évet kivéve minden évben megtartottuk, hasonlóan a Kulturális Örökség Naphoz kapcsolódó programokat.
   Belföldi kirándulást 2016-tól minden évben szerveztünk, több esetben két autóbuszt is indítottunk a nagy érdeklődés miatt. 2015-ben kezdtük el a külföldi kirándulás szervezését, amely olyan jól sikerült, hogy ezt követően 2016, 2017, 2018, 2019-ben is szerveztünk külföldi utat. A járványhelyzet miatt a 2020-as megszervezett utat le kellett mondani.
   Több pályázatot hirdettünk meg, köztük tagunk, dr. Palla Gábor által kezdeményezett és finanszírozott diákoknak szóló pályázatot.

   Az ötéves ciklusban 2018-ban 31, mai nap folyamán 37 FÉBE elismerést és kitüntetést adtunk, illetve adunk át, azoknak, akik Jászfényszarun az itt élő emberekért, közösségekért az átlagtól többet tesznek.
   Köszönöm a FÉBE által 1994-ben létrehozott Jászfényszaruért Alapítvány kuratóriumának munkáját, akik anyagi lehetőségeikhez mérten segítik döntéseikkel Jászfényszaru városának lokálpatrióta szellemű fejlődését, az itt élő közösségeket.
   Az elnökség nevében köszönöm tagjainknak, ki-ki jóakarata és lehetősége szerint, de tagdíjával mindenképpen támogatta céljainkat.
   Az elnökség tagjainak külön köszönöm, hiszen ők többet vállalnak a programok kapcsán. Köszönöm a támogatásokat, anyagi és erkölcsit egyaránt, minden jó szándékú embernek a SZJA 1 %-os felajánlásokat.
   Külön köszönöm Jászvényszaru Város Önkormányzatának az éves civil pályázat által nyújtott jelentős anyagi támogatását, ami nélkül sokkal kevesebbről tudnák évről évre számot adni. Köszönjük, hogy 2016-tól a Városi Értéktárban helyet biztosít a FÉBE pályázatokon nyert tárgyi eszközeinek elhelyezésére.”
   Néma fejhajtással emlékeztünk 22 fő volt egyesületi tagra, akik az elmúlt öt évben örökre távoztak közülünk.
   Nagyné Kiss Mária alelnök a 10 éves tagsággal rendelkező dr. Farkas Kristóf Vincének az emlékérmet, a 20 éves tagsággal rendelkező Szabó Istvánnak, dr. Both Bélának a bronzkitűzőt, a 25 éves tagsággal rendelkező Bordásné Kovács Katalinnak, Hangosiné Réz Máriának, Ördögné Czeglédi Máriának, Dobák Lászlónak, Dobákné Karizs Máriának, Pető Zoltánnak díszoklevelet adott át.

   Kónyáné Kolozs Katalin az Ellenőrző Bizottság nevében összegezte: „Az egyesület gazdálkodása körültekintő és takarékos. Határidőre elkészült, az elnökség május 21-ei ülésén megtárgyalta, a közgyűlésnek elfogadásra javasolja a FÉBE 2020. évi közhasznúsági jelentését, amely a mérlegadatokat is tartalmazza, valamint a 2021. évi költségvetés tervezetet. A 2020 évi 6.140 E Ft összegű bevétellel szemben 5.312 E Ft ráfordítás került elszámolásra így 828 E Ft összegű pozitív vagyonváltozás következett be. A mérleg eredménye 828 E Ft…”
   A közgyűlés mindkét napirendet egyhangúlag elfogadta.
   37 fő részére
az elnökség által adományozott FÉBE elismerést, kitüntetést adtunk át.
   Varga Gáborné a háromfős Jelölő bizottság elnöke javaslatot tett a hat fő tisztségviselő, négy fő elnökségi tag, kettő fő Ellenőrző Bizottság tag személyére.
   A jelölő bizottság tisztségviselőknek javasolta:
„Az egyesület elnökének továbbra is Tóth Tibort, aki az elmúlt 28 évben ellátta ezt a tisztséget.
   Az egyesület alelnökének, dr. Kiss Dávid Sándor biológust, egyetemi docenst, budapesti lakost, akinek édesapja és nagyszülei Jászfényszarui lakosok voltak. Dávid eddig elnökségi tagként nagyban segítette az egyesület munkáját. Hosszú távon számítunk a munkájára.
   Az egyesület titkárának az eddigi titkárhelyettest Lovászné Török Magdolnát, aki 20 éve tisztségviselő az elnökségben, önkormányzati képviselő, széles körű emberi kapcsolatokkal rendelkezik, elismert intézményvezető.
   A titkárhelyettesnek Varga Gábort, akinek ismét Jászfényszaru az állandó lakcíme. A kilencvenes években az egyesület Kiss József Helytörténeti Kutatócsoportját vezette, aktívan részt vet a programok megvalósításában. 1993 és 1996 között az egyesület számítógépes munkáit (levelezést, programokat) Ő végezte. Időközben a Szent István Egyetemen humánerőforrás menedzseri diplomát szerzett. A nagy múltú budapesti 77 Elektronikai Kft. családi vállalkozásnál termelésvezető beosztásban dolgozik. Munkájára hosszú távon számítunk.
   Az egyesület pénztárosának Kővágó Jánosné nyugalmazott óvodai intézményvezetőt, aki 15 éve látja el ezt a tisztséget.
   Az Ellenőrző Bizottság elnökének Gyetvai Mónikát, közgazdászt, vállalkozási mérlegképes könyvelőt, egyéni vállalkozásban könyvelési irodavezetőt, jászfényszarui lakost, aki köztiszteletben álló, közéleti fiatal. Felkészültségénél fogva alkalmas a tisztség ellátására.
A jelölő bizottság elnökségi tagoknak javasolta:
   Agócs Ferenc dolgozó nyugdíjast, aki 20 éve tagja az elnökségnek, programjaink egyik legaktívabb állandó segítője és résztvevője, továbbra is számítunk munkájára.
   Káposzta Sándorné Bordás Erzsébet nyugalmazott óvodai intézményvezetőt, akinek felszabadult szabadidejét és összegyűjtött tapasztalatait szeretnénk a FÉBE keretében a továbbiakban kamatoztatni.
   dr. Sándorné Győri Mártát, aki anyai örömök előtt áll, de 10 éve tagja az elnökségnek, és továbbra is számítunk fiatalos lendületére, a gyermekek nevelése mellett is – férje és nagyszülők segítségével – jut ideje a közösségi munkára is.
   Tamus Béla nyugalmazott építész, aki alapító elnökségi tag, jól képviseli az elszármazottakat. A FÉBE kapcsolattartója képviselője, a Jászok Egyesületében, a Magyar Természetvédők Szövetségében, a Civil Európa, Európa Ház közöségben.
A jelölő bizottság Ellenőrző Bizottság tagjainak javasolta:
   Hangosiné Réz Máriát, a Takarékbank dolgozóját, eddig is tagja volt a bizottságnak.
   Kónyáné Kolozs Katalint, nyugalmazott NAV-dolgozót, aki alapító EB-tagként 28 év óta tagja a bizottságnak.”
   A közgyűlés személyenként nyílt szavazással a javaslatokat megszavazta.
   Tóth Tibor
levezető elnök javasolta, a most leköszönt két tisztségviselő Nagyné Kiss Mária alelnöknek 28 éven át lelkiismeretesen végzett tevékenységéért, valamint Cserháti Vencelné EB-elnök negyedszázadon át eredményesen végzett munkájáért jegyzőkönyvi határozatban rögzítsük érdemeiket és jutalomkönyvben részesüljenek.
   A közgyűlés a javaslattal egyetértett.
Tóth Tibor

Fotó: Glonczi Rudolf

Képaláírások:

1./ A közgyűlésen megjelentek egy csoportja
2./ A Kitüntető Plakettben részesült Fehér Akác Népdalkör jelenlévő tagjai énekelnek