febe fejlec lekerekitett

 1 SZMHB két Ézsiás  Az elmúlt év márciusi lapszámunkban összefoglaltuk a Szűcs Mihály Huszárbandérium negyedszázados történetét. Bemutattuk a FÉBE által a jubileum kapcsán a közösség tiszteletére megjelentetett emlékbélyeget. A 2021 évben a járvány veszélyhelyzet miatt nem került sor a közös ünneplésre.
   A jubileumi rendezvényre április 30-án került sor. Az ünnepség előtt - az 1989. október 30-án felavatott - II. világháborús emlékmű nyugati oldalára a Doni háborúból hazatért jászfényszarui katonák nevét felsoroló emléktábla felavatása történt meg. 
   A jelenlévő több mint száz fő a kinti ünnepség után a Royal (Régi) Kaszinó Étterem és Kávézóban elfoglalták helyeiket és a Szűcs Mihály Huszárbandérium (SZMHB) megalakulásának 25. (26.) évfordulója alkalmából a közös ünnepség elkezdődött. Az összejövetelre a jelenlegi, a volt huszárok, jászasszonyok, családtagjaikkal, a segítők, a támogatók, a partner- és társszervezetek képviselői kerültek meghívásra.

 2 SZMHB gyertyagyújtás  Jelen volt Győriné dr. Czeglédi Márta polgármester, Székely Tibor hagyományőrző (hő.) huszár ezredes, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség (MHKHSZ) elnöke, Fülöp Tibor Zoltán, a tavaszi emlékhadjáratok rendezvény sorozat főrendezője, rendezvény igazgató, Kiss Gábor plébános, érseki tanácsos, érd. esperes, Dr. Dobos László, a Jászok Egyesülete alapító ügyvivője, 2017-től elnöke, Hortiné dr. Bathó Edit, a Jász Múzeum igazgatója.
   A rendezvényt 16 év után ismét megtisztelte Wittner Mária 1956-os szabadságharcos, magyar politikus, volt országgyűlési képviselő. A SZMHB megalakulásának 10 éves jubileuma alkalmából 2006. augusztus 19-én az önkormányzat Jászfényszaruért emlékéremet adományozott, a FÉBE csapatzászlót ajándékozott a közösségnek. Az aradi vértanúk emlékére rendezett októberi állománygyűlés előtt megtartott szentmisén Wittner Mária zászlóanya jelenlétében megszentelték a zászlót.
 3 SZMHB a résztvevők egy csoportja 2  Az ünnepség résztvevőit Ézsiás Vencel hő. huszár őrnagy, a MHKHSZ alelnöke és Ézsiás István hő. huszár kapitány, emeritus jászkapitány és jászkun főkapitány köszöntötte. A köszöntőszak után, elsőként emlékeztek azokra, akik már nem élhették meg a negyedszázados ünnepséget. A jelenlévő legfiatalabbak egy-egy szál gyertyát gyújtottak meg Barna Lajos, Bócsó Nándor, Gubicz András, vitéz Kovács András, Mezei Pál, Nagy Tibor, Nyers Lajos, Ördög István, id. Ördög János, Tamus Béla, Tamus Péter és Zsámboki István tiszteletére. A nagymérvű személyes veszteségek a közösséget jelentősen megviselték.
   Ézsiás Vencel szólt a kezdetekről 1995. június 30-án a városháza homlokzatán elhelyezett Redemptio-emléktábla avatáskor született meg a gondolat a lovasbandérium létrehozására. Az ősszel már kölcsönzött ruhákban közreműködtek a boldogi út avatásán. A mag ekkor került a földbe és hat hónappal később fejlődésnek indult. Nagyon sok élményben volt részük, országos és nemzetközi rendezvényeken közreműködtek. Sok országba eljutottak, szórakozva szereztek másoknak örömet.
 4 SZMHB Wittner Márjával  Elsőként városunk polgármestere köszöntötte a jubilánsokat, megköszönte a városi rendezvényeken nyújtott tisztelgéseiket, Jászfényszaru jó hírnevének öregbítéséért végzett missziós tevékenységüket szerte a világban. Kérte a közösséget, hogy továbbra is éltessék a hagyományt az itt élők örömére.
   Wittner Mária megköszönte a meghívást, 1956-os személyes szerepéről, tapasztalatairól szólt. Fontosnak tartja a szabadság lángjának éltetését, az 56-os hősök emlékének ápolását.
   A FÉBE elnöke összegezte a közös együttműködést a SZMHB-mal, mivel a közösség pénzügyeit az egyesület bonyolítja. Az egyesület számos rendezvényét is gazdagította a huszárok jelenléte, közreműködése.
   Dr. Dobos László megköszönte, hogy a Jászok Egyesületének ötévenkénti jubileumi összejövetele kapcsán mindig számíthatott a fényszarui huszárokra. Köszönetképen egy antik könyvet adományozott a közösségnek, amely régi humoros huszár történeteket tartalmaz.
   Fülöp Tibor Zoltán elmondta, hogy a Hatvani (Boldogi) csata kapcsán a kilencvenes években közös eredményként jött létre a Tavaszi Hadjárat új helyszíne, amely azóta is fontos állomása a rendezvény sorozatnak. Az április 2-i huszárok jászfényszarui tisztelgése is a boldogi csata folytán valósulhatott meg.
 5 SZMHB avat az avató  Székely Tibor a MHKHSZ részéről köszöntötte a hagyományőrzőket, hangsúlyozta a fényszarui huszárokra mindig és mindenkor a szövetség munkáját segítették.
   Hortiné dr. Bathó Edit örömmel jött férjével együtt a baráti közösségbe, nagyra tartja az elért eredményeket, a Jászságban másodikként alakult huszárbandérium Jászfényszarun. Fontosnak tarja a hagyományok őrzését, a fiatalok megnyerését, bevonását a munkába, amely családon belüli példamutatással valósulhat meg leginkább. Végezetül egy üveg kisüstit adott át Ézsiás Vencelnek, hogy „csatába indulva, bátorító italként” fogyasszák el.
   Jásdi Balázs hő. főhadnagy, a Magyar Honvéd Tüzér Egyesület elnöke elmondta a doni emléktúra megemlékezéshez a mintát az 1849-es Tavaszi Hadjárat felidézése adta. Köszöni, hogy Jászfényszaruról a jelenlévők közül néhányan mindig csatlakoznak a doni túrához.
 6 SZMHB avatás utáni fajdalocsillapítása  Ézsiás István is szót kapott, aki a közösségben szerezhető élményeiről szólt, ami nem csak neki, hanem családtagjainak is életre szóló emlékként megmarad. Egy közösségben mindenkire, szükség van, így huszárra, gyalogosra, segítőkre (főzőre, szabóra, kovácsra stb.). Örömét fejezte ki, hogy együtt van a csapat.
   Végezetül felolvasta a SZMHB előléptetési nyílt parancsait. Vaka Istvánt hő. huszár hadnaggyá, Ézsiás Barnabást hő. huszár főhadnaggyá, Ézsiás Leventét hő. huszár hadnaggyá léptették elő, a kinevezési okiratot Ézsiás Vencel adta át.
   A közös pezsgő koccintás és az asztali áldás után a finom vacsorát tálálták fel. A három fogasos bőséges lakoma elfogyasztását követően, az új tisztek avatására került sor.
  7 SZMHB az utánpótlás A régi hagyományok szerint két székre helyezett nyeregre hasalva, fejét huszármentével letakarva a jelenlévő tisztek kardlappal az avatandó tiszt hátsó fertályára suhintva történt meg az avatás. Ki-ki emlékei szerint, ahogyan kapta valamikor úgy adja tovább, ki nagyobbat, ki kisebbet sújtott a karddal. Láthatóan a jelenlévő gyermekek élvezték legjobban az avatási ceremóniát.
   A három felavatott tiszt és tiszttársaik egy-egy pohárka pálinka elfogyasztásával tették még emlékezetesebbé ezen eseményt.
   A jelenlévők egy-egy emléktollat vihettek haza, melyen SZŰCS MIHÁLY HUSZÁRBANDÉRIUM 1996-2021 felírat volt olvasható.
   A távolabbi vendégek hamarabb indultak, a helybéliek még tovább mulatták az időt, a rendezvény jóhangulatban, családiasan zajlott.
   Köszönjük Jászfényszaru Város Önkormányzatának pályázati támogatását.
   Erőt, tisztességet huszárok!
Tóth Tibor

Fotó: Tarján Tamás

1./ A megnyitó előtt a két Ézsiás
2./ Gyertyagyújtás az elhunytak emlékére
3./ A résztvevők egy csoportja
4./ Wittner Mária zászlóanyával közös eszmecsere
5./ Ézsiás Barnabás az avató Ézsiás Leventét avatja
6./ Avatás utáni közös fájdalomcsillapítás
7./ Az utánpótlás is jelen volt